مدیریت انرژی حلقه مفقوده در قانون هدفمندی یارانه ها

مدیریت انرژی حلقه مفقوده در قانون هدفمندی یارانه ها

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور از شکست قانون هدفمندسازی یارانه ها در اجرای سیاست مدیریت حوزه انرژی خبر داد.

 

 

 

 

به گزارش تاسیسات نیوز مهندس اکبر ترکان  در سومین کنفرانس بین المللی رویکردهای نوین در نگهداشت انرژی و ضرورت هدفمندسازی یارانه ها، میزان مصرف انرژی را در کشور معادل یک هزار و ٧٩٩ میلیون بشکه نفت اعلام کرد و افزود: 700 میلیون بشکه از این میزان نفت است و بخش عمده آن در داخل مصرف می شود.

وی با بیان آنکه از میان فرآورده های تولیدی در داخل، تنها نفت کوره(به دلیل تولید مازاد) صادر می شود، افزود: ٢٥ درصد از ٧٠٠ میلیون بشکه نفت تولیدی، نفت کوره است، ضمن آنکه بخشی از بنزین و گازوییل از خارج وارد می شود.

به گفته ترکان، روزانه ١٠٠ میلیون لیتر نفت گاز، ٧٠ میلیون لیتر بنزین و ٢٠ میلیون مترمکعب سوخت سی ان جی در کشور در اختیار خودروها قرار می گیرد.

 

 مهندس ترکان تولید سالانه گاز طبیعی را ١٨٠ میلیارد مترمکعب اعلام و تصریح کرد: مصرف سالانه گاز در کشور نیز حدود ١٦٠ میلیار مترمکعب است که بخشی از این میزان در داخل مصرف و بخشی به میادین نفتی تزریق می شود.

 

 وی گفت: در صورتی که قیمت هر بشکه نفت را ١٠٠ دلار در نظر بگیریم با احتساب مصرف ٧٠٠ میلیون بشکه نفت در داخل، ارزش مصرف ما ٧٠ میلیارد دلار و در صورتی که هر مترمکعب گاز را ٣٠ سنت محاسبه کنیم، مصرف گاز طبیعی ٥٤ میلیارد دلار می شود.

وی گفت: به این ترتیب ارزش سالانه مصرف انرژی در کشور حدود ١٢٤ میلیارد دلار می شود؛ این در حالی است که تولید ناخالص داخلی ما حدود ٥٠٠ میلیارد دلار است.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور روند مصرف حامل های انرژی را در کشور هدر سوزی نام گذاشت و افزود: در مقابل مصرف حاملهای انرژی، هیچ ثروتی ایجاد نمی شود.

وی با اشاره به قانون هدفمندی یارانه ها، ادمه داد: هنگام تدوین این قانون، نامگذاری آن اهمیت زیادی نداشت و مهم این بود که قانون مدیریت انرژی در کشور اجرا شود و ما نیز نسبت به نام قانون حساس نبودیم، اما متاسفانه به مرور محتوا به سمت نام چرخید؛ به نحوی که هم اکنون این قانون، قانون یارانه ها شده است نه قانون مدیریت انرژی.

مشاور رئیس جمهور گفت: قرار بود ٥٠ درصد از درآمد حاصل از اصلاح قیمت حاملهای انرژی در اختیار خانواده ها و ٥٠ درصد آن در اختیار واحدهای تولیدی، صنعتی و صرف عمران و سازندگی دولت شود، اما هم اکنون ١٥٠ درصد از درآمدهای هدفمندسازی یارانه ها در اختیار خانواده هاست.

وی درآمد حاصل از هدفمندی یارا نه ها را در سال جاری ٢٨ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: این در حالی است که ما به خانواده ها ٤٣ هزار میلیارد تومان می دهیم که این رقم بیش از ١٥٠ درصد درآمدی است که دولت از هدفمندی یارانه ها به دست آورده است.

 

 ترکان ادامه داد: اجرای این سیاست سبب شد تا نه تنها از محل هدفمندسازی یارانه ها کمکی به بخش مولد و بنگاههای تولیدی نکنیم، بلکه بودجه عمران و سازندگی را نیز به خانوارها دادیم.

 

 وی از جمله اثرات مخرب پرداخت یارانه نقدی به خانوارها را شکسته شدن همت و تلاش دانست و گفت: اجرای این سیاست باعث شد تا افرادی که به صورتی فصلی کار می کردند با دریافت یارانه ها دیگر به دنبال اشتغال نباشند و تنها به درآمد حاصل از دریافت یارانه، اکتفا کنند.

 

 ترکان گفت: قرار بود با اجرای این قانون اعتیاد ما به مصرف سوخت اصلاح شود، اما نه تنها اعتیاد اول ما اصلاح نشد، بلکه اعتیاد دومی هم پیدا کرده ایم که آن هم اضافه کردن یک پول به پولمان برای دادن پول نقدی به خانوارها بود.

وی گفت: نمی دانم چگونه می توان از وضع حاضر خارج شد، پرداخت یارانه نقدی به خانوارها ابعاد گسترده ای دارد و اگر بخواهیم این وضع را سامان دهیم، قطعا تنشهایی شروع می شود؛ مگر اینکه افراد بخواهند داوطلبانه از دریافت یارانه نقدی انصراف دهند. البته نمی دانم این مشکل را چطور می توان به این زودی ها حل کرد.

 

 مشاور رئیس جمهور با بیان اینکه قانون هدفمندسازی یارانه ها در اجرای سیاست مدیریت حوزه انرژی شکست خورده است، افزود: متاسفانه در حال حاضر ما به عوارض ناشی از اجرای نادرست این قانون مبتلا شده ایم.

 

 وی با بیان اینکه برای اصلاح مصرف انرژی تنها رفتار مصرف کننده نباید اصلاح شود، افزود: باید به اصلاح فناوریهای مربوط به مصرف انرژی بپردازیم که این کار خارج از توان مصرف کنندگان است.

 

 وی با بیان اینکه هم اکنون 41 درصد از گاز مصرفی خانوارها هدرسوزی می شود، افزود: با اینکه بخشی از کاهش مصرف انرژی در خانوارها به رفتار مصرف کنندگان برمی گردد، اما اگر فناوری به کار رفته در مسکن و تجهیزات آن نیز اصلاح شود به میزان قابل توجهی شاهد کاهش مصرف انرژی در خانوارها خواهیم بود.

 

 رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشورگفت: وزارت نفت نیز برای کاهش مصرف انرژی در واحدهای زیرمجموعه خود باید به اصلاح فناوریهای به کار رفته در این صنعت بپردازد تا از مصرف انرژی در بخشهای مختلف بکاهد.

پایان پیام/.

 

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;