لوله مانیسمان و دیگر لولههای پرکاربرد در انواع سیستم لولهکشی
انواع لوله های موجود در بازار، در صنایع مختلف، دارای کاربردهای متنوعی هستند. ولی بعضی از این لوله ها، بدلیل ویژگی منحصربفرد خود، نقش پررنگتری در بعضی از صنایع دارند. از جمله این لوله ها میتوان به لوله مانیسمان، لوله گلخانه ای، لوله جدار چاهی، لوله گالوانیزه و لوله درزدار، در کار لولهکشی اشاره نمود.
به گزارش پایگاه خبری تاسیسات نیوز. اگر قصد آشنایی با انواع لولهها و نحوه کاربرد آنها، در صنایع مختلف، مانند نفت وگاز، پتروشیمی، ساختمان، کشاورزی و … را دارید با ما همراه شوید، تا ضمن آشنایی با ویژگی های این نوع لولهها، اطلاعات مفیدی نیز در رابطه با موارد استفاده آنها در صنایع مختلف، کسب نمایید.
وله چیست؟
لوله، استوانهای توخالی است که از آن برای انتقال انواع مواد سیال، مانند گازها و مایعات، استفاده می شود. جنس لولهها میتواند از فولاد، آهن، پلیاتیلن و پلاستیک و … باشد. انواع لولهها را میتوان بر حسب نوع جنس، نحوه کاربرد و یا نحوه اتصالات آنها به هم، به دستهبندیهای مختلفی تقسیم نمود. که در اینجا به چند مورد از لولههای پرمصرف و پرکاربرد در انواع سیستم لولهکشی ، اشاره میشود:
لوله مانیسمان
جنس لوله مانیسمان، از فولاد می باشد. و در فرایند تولید آن، از هیچگونه عمل جوش و برشی استفاده نمی شود، به همین دلیل به آن، لوله بدون درز، نیز می گویند. از مزایا و ویژگی های لوله مانیسمان، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
-
مقاومت بسیار بالا در مقابل فشارها و ضربه های فیزیکی.
-
مقاومت بسیار زیاد در برابر تغییرات دما و تحمل محیط های بسیار سرد و یا بسیار گرم.
-
قابلیت و انعطاف پذیری بسیار بالا در نحوه اتصالات و در نتیجه، جلوگیری از هر گونه نشتی در جریان انتقال سیالات.
-
هزینه پایین نگهداری.
-
مقاومت بالا در برابر پوسیدگی، خوردگی و فرسایش.
با توجه به این ویژگی ها، لوله مانیسمان، جز لولههای فولادی بسیار پرمصرف و پرکاربرد، در صنایع مختلف و انواع سیستم لولهکشی ، به حساب می آید. از کاربردهای این لوله در صنایع، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
-
صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، بویژه در خطوط انتقال نفت و گاز.
-
صنایع کشتی سازی.
-
مخازن بویلرها و مخازن سوخت CNG
-
خودروسازی و قطعه سازی.
-
صنایع نیروگاهی، صنایع کشاورزی و تاسیسات آبرسانی.
از آنجا که لوله مانیسمان در صنایع مختلف، دارای کاربردهای متنوعی نیز م یباشد، لذا علاوه بر سایزهای مختلف، در ضخام تها و رده های مختلفی نیز تولید می شود، که پر مصرفترین آنها رده های ۲۰، ۴۰ و ۸۰ میباشد.
لوله گلخانهای
با توجه به اینکه گلخانه، در تامین انواع محصولات و ارائه آنها به بازار در همه فصول سال، نقش مهم و اساسی دارد، لذا ساخت گلخانه مناسب و با کیفیت، همواره از دغدغه های سرمایه گذاران این صنعت می باشد. بخش اصلی در ساخت یک گلخانه، سازه آن می باشد. در حقیقت، سازه گلخانه برای ایجاد دیوارها و سقف گلخانه، مورد استفاده قرار می گیرد که روی آن، نیز با مواد شفافی مانند پلاستیک و شیشه، پوشانده می شود.
برای ایجاد سازه گلخانه میتوان از مواد مختلفی مانند چوب، آلومینیوم و یا لولههای پی وی سی استفاده نمود. که هر کدام به نوبه خود، دارای معایبی نیز می باشند. ولی بهترین گزینه برای لولهکشی سازه گلخانه، لوله گلخانهای با پوشش گرم گالوانیزه می باشد. لوله گلخانه ای از جنس فولاد بوده و شرکتهای سازنده، با پوشش گرم از جنس روی، آنها را گالوانیزه نموده و بدین ترتیب بر کیفیت و عمر آن می افزایند. بعضی از مزایای مهم این لولهها عبارتند از:
-
عدم زنگزدگی و پوسیدگی از داخل و بیرون لوله، به دلیل وجود پوشش روی.
-
کیفیت و عمر زیاد آنها و در نتیجه کاهش هزینه های گلخانه.
-
راحتی و سرعت در نصب، بدلیل وجود انواع اتصالات آنها.
-
مقاومت و استقامت بالا در برابر رطوبت، باد و باران و همچنین هر گونه حمل و نقل و جابجایی.
-
مقرون به صرفه بودن و هزینه کمتر نسبت به سایر سازه ها.
ایزهای ۴/۳ اینچ، ۲/۱ اینچ و ۱ اینچ، از سایزهای پرمصرف لوله گلخانهای می باشند. این سایزها، علاوه بر وزن کمتر و حمل و نقل آسانتر، قابلیت تغییر شکل بالایی نیز دارند و همچنین به آسانی و در مدت زمان کمتری، نیز نصب می شوند.
لوله گلخانهای
لوله گالوانیزه
یکی دیگر از لوله های بسیار پر مصرف لولهکشی ، لوله گالوانیزه می باشد. این لوله از جنس استیل بوده و با روی، پوشانده می شود. پوشش روی، باعث مقاومت لوله در برابر خوردگی و در نتیجه افزایش طول عمر این لوله ها میشود. ولی از طرف دیگر، پوشش روی، خود نیز شامل سرب می باشد که میتواند آسیب هایی را به همراه داشته باشد.
لوله گالوانیزه، بر حسب نوع فلز لوله، به دو دسته لوله گالوانیزه آهنی و لوله گالوانیزه فولادی تقسیم می شود.
از ویژگیها و مزایای لوله گالوانیزه، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
-
بسیار مقاوم و با دوام.
-
قابلیت بازیافت و استفاده مجدد.
-
قیمت مقرون بصرفه.
-
اتصال سریع و آسان و عدم نیاز به دستگاه جوش.
-
تعمیر و تعویض آسان و کم هزینه.
لوله گالوانیزه، در انتقال سیالات، مانند آب و گاز، تخلیه پسماندهای فاضلاب، اجرای سیستم های تهویه هوا، اجرای لوله کشی در انواع ساختمان ها، و همچنین تولید انواع سازههای فلزی، لولهکشی کاربرد دارد.
لوله گالوانیزه
لوله جدار چاه
لوله جدار چاه، یا لوله جدار چاهی، یکی از لولههای صنعتی پرکاربرد میباشد. جنس این لوله ها از فولاد بوده و در دو نوع شیاردار و بدون شیار تولید می شوند. این لولهها با قرارگیری در دیواره چاه، مانع از ریزش چاه به درون آن می شوند. انواع لوله جدار چاه، براساس ضخامت و قطر دهان تولید می شوند. برای هر نوع پروژه، لوله با ضخامت و قطر دهانه مشخصی مورد استفاده قرار می گیرد تا بتواند بخوبی از ریزش چاه، جلوگیری نماید.
لوله جدار چاه، دارای کاربردهای متنوعی میباشد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
-
جلوگیری از ریزش چاه و همچنین ماسه های اطراف به درون چاه.
-
جداسازی مواد مختلف در انواع مخازن، مانند جدا کردن آب از نفت و گاز در مخازن نفت و گاز.
-
حفاظت از ابزار درون چاهی، مانند موتور آبی که جهت پمپاژ آب، در درون چاه قرار می گیرد.
-
جداسازی لایه های کم فشار و لایه های پرفشار، در درون چاه.
لوله جدار چاهی
لوله درزدار
برای تولید لوله درزدار، در ابتدا ورق فولادی را برش داده و پس از نورد، به شکل دایره درمی آورند. و در نهایت، درز بوجود آمده، جوش داده شده و به مرحله آزمایش، فرستاده می شود. و به دلیل همین فرایند جوشکاری، به این لولهها، لولههای درزجوش و یا جوشی نیز می گویند. این لولهها، وزن کم و سختی زیادی دارند و در نتیجه، در برابر نیرو و فشار زیاد، استقامت بالایی دارند.
لوله درزدار، به سه دسته کلی تقسیم میشود:
-
لوله درزجوش: به این لولهها، لوله سیاه صنعتی هم گفته می شود و کاربرد آنها در انتقال سیالات با فشار پایین و یا انتقال سیالات در اندازههای بالاتر از ۲۴ اینچ می باشد.
-
لوله درزدار جدار چاهی: همانگونه که قبلا گفته شد، این لولهها در دیواره چاه قرار می گیرند و مانع از ریزش چاه به درون آن می شوند.
-
لوله درزدار داربستی: این نوع لوله ها برای ایجاد داربست و جهت دسترسی به نقاط سخت، در سازه ها و یا ساختمان ها، مورد استفاده قرار می گیرند.
لوله درزدار، در صنایع مختلف، دارای کاربردهای وسیعی می باشند، مانند:
-
انتقال سیالات در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی و همچنین خطوط انتقال آب.
-
صنعت کشتیسازی، حفاری تونل و معدن.
-
صنایع مبل سازی و تولید نرده.
-
تولید سازه ها و مصنوعات فلزی.
-
پل سازی و اسکله سازی.