عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت: جمعیت تهران به حد اشباع رسیده و خدمات شهری پاسخگوی نیازهای شهروندان نیست.
به گزارش تاسیسات نیوز، از شورای اسلامی شهر تهران زهرا شمس احسان در نشست برگزاری دومین همایش ملی سیاستگذاری اجتماعی در ایران، سخنرانی خود را به موضوع مدیریت شهری و مسئولیت اجتماعی اختصاص داد.
وی گفت: بیش از ۲ سده از آغاز انتخاب تهران بهعنوان مرکز سیاسی اداری کشور می گذرد و این شهر از لحاظ افزایش جمعیت، گسترش افقی و عمودی و تنوع فعالیتها و خدمات همواره روند رو به رشدی را طی کرده، بهگونه ای که مدتهاست جمعیت این شهر به حد اشباع رسیده و خدمات شهری پاسخگوی نیازهای شهروندان نیست.
شمس احسان افزود: از سوی دیگر، مخاطرات طبیعی و انسانی نیز موجودیت شهر، زندگی شهروندان و آرامش و رفاه آنان را با تهدید مواجه کرده است.
عضو شورای اسلامی شهر تهران، افزایش بیش از حد جمعیت، رشد بیکاری، تمرکز بیش از حد فعالیتها، آسیبهای اجتماعی، ترافیک سنگین، ناکافی بودن زیرساختهای حملونقل، بافتهای فرسوده، حاشیهنشینی و اسکان غیررسمی، کمبود منابع آب، آلودگیهای زیستمحیطی را از جمله چالشهایی دانست که شهروندان و مدیران شهری با آن مواجهاند.
وی ادامه داد: مدیریت شهری، یک سازمان گسترده متشکل از عناصر و اجزاء رسمیی و غیررسمی مؤثر و ذیربط در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، و کالبدی حیات شهری با هدف اداره، کنترل و هدایت توسعه همهجانبه و پایدار شهر است.
شمس احسان گفت: کارایی مدیریت شهری وابستگی مشخصی به عوامل زمینهایی از قبیل ثبات سیاسی، یکپارچگی اجتماعی، رونق اقتصادی و نیز عوامل دیگری از قبیل مهارت و انگیزههای سیاستمداران و اشخاص استفادهکننده از این سیاستها دارد.
وی با بیان اینکه توسعه شهر تهران طی چند دهه اخیر، تابع سیاست و برنامه جامع و همه جانبه ای نبوده است، گفت: در سطح «منطقه کلانشهری» (مجموعه شهری تهران و شهرهای اطراف آن)، عدم توجه به ساماندهی اسکان جمعیت و استقرار فعالیتها و توسعه و عمران شهرها و آبادی ها، ضمن تشدید آسیبها و مخاطرات گسترده زیستمحیطی و اجتماعی در منطقه، موجب فشار بیش از اندازه بر حکمرانی شهر تهران شده است.
شمس احسان افزود: مدیریت شهری درگیر مسائل و چالشهای روزمره و جاری شده و تجمیع و انباشت مسائل حلنشده تهران، موضوعی است که جز با اتکا به تحقیقات و پژوهشهای راهبردی تدبیر آن ممکن نخواهد بود.
به گفته وی، سالهاست تهران مسیری را طی میکند که برخلاف آینده ترسیم شده در سند چشمانداز و اسناد فرادست خود است و اقدامات انجام شده، بیشتر بهعنوان مُسکن بوده تا درمان بیماریهای پیشرو.
عضو شورای شهر تهران با اشاره به بحث مسئولیت اجتماعی مدیریت شهری افزود: مسئولیت اجتماعی مدیریت شهری، یک چارچوب و محدوده اخلاقی است که مدیریت شهری در برابر شهر و شهروندان دارد تا منافع و انتظارات اخلاقی، اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی همه ذینفعان را برآورده کند.
وی این مسئولیت را در حوزه قانونی، اصلاح قوانین شهری منطبق با نیازهای جامعه و رفع موانع قانونی عنوان کرد و گفت: در حوزه اجتماعی این مسئولیت برنامه ریزی برای بهبود رفاه اجتماعی، و اقدامات پیشگیرانه در جهت کاهش آسیب های اجتماعی خواهد بود.
شمس احسان، مسئولیت مدیریت شهری در حوزه اقتصادی را اتصال اقتصاد شهری به اقتصاد جهانی، اصلاح ساختار و فرآیندها در جهت خدمت رسانی بهینه به شهروندان، کاهش هزینه های مدیریت شهری و افزایش بهره وری عنوان کرد.
وی مسئولیت مدیریت شهری در حوزه اخلاقی را رعایت اصول اخلاقی و مبارزه با فساد اداری دانست.
شمس احسان به ایجاد نظام اطلاعاتی یکپارچه و ارایه گزاش عملکرد به شهروندان به عنوان مسئولیت مدیریت شهری اشاره کرد و در حوزه ارتباطات و مشارکت هم جلب مشارکت شهروندان در اداره شهر را مسئولیت مدیریت شهری عنوان کرد.
وی مسئولیت مدیریت شهری در حوزه بهداشت، ایمنی، امنیت و محیط زیست را ارتقای شاخصهای زیستپذیری شهری عنوان کرد.