سیو انرژی پایه اصلی معماری سبز
به گزارش تاسیسات نیوز، یک معمار سبز دخیره انرژی را به صرفه تر از استفاده از انرژی های خورشیدی می داند.
علیرضا بابکی راد معمار و طراح ساختمان معتقد است، معماری سبز در واقع طراحی معماری سبز است.
وی در گفت و گو با زیست انلاین در مورد تعریف معماری سبز می گوید : معماری سبز یعنی اینکه ساختمان هایی را طراحی کنیم که نیاز حداقلی به استفاده از انرژی های فسیلی داشته باشد .
جهت گیری ،ابعاد باز ، طراحی ،جنس دیوارها و پنجره ها و نحوه استقرار آنها در شهر می تواند در این تعریف جای بگیرد. معماری سبز از طراحی و نقشه اولیه ساختمان شروع می شود و به تمام قسمت های آن حتی طراحی تاسیسات گرمایشی و سرمایشی می پردازد.
وی با اشاره به اینکه گاهی اوقات استفاده از پنل های انرژی خورشیدی به صرفه نیست و گران تمام می شود می گوید: یکی از روش هایی که می توانیم معماری و ساختمان سبز داشته باشیم این است که به سمت سیو انرژی برویم .زیرا سیو انرژی هم قابل حصول است و هم به صرفه است .
این معمار معتقد است در ساختمان های قدیمی حتی با وسایل ارزان هم می توانیم باعث سیو انرژی در ساختمان شویم برای مثال از درز پنحره ها کل حرارت و انرژی ساختمان در عرض دو ساعت جا به جا می شود . یا هوای گرم در فصل گرما می تواند از طریق جداره ها وارد ساختمان شود و در فصل سرد نیز سرما به داخل ساختمان نفوذ پیدا می کند. در چنینی شرایطی می توانیم با طراحی و نصب جداره های مناسب در ساختمان میزان تبادل حرارتی را بسیار کاهش دهیم و این همان معنای سیو انرژی است.
دیوارهایی که خوب عایق شود و دیوارهای جانبی توسط مصالح مختلف به خوبی ساخته و عایق شوند می تواند هدر رفت انرژی را تا حدود زیادی کاهش دهد مثلا بلوک لیکا دیوارهای پیش ساخته ای که وسط آنها فوم قرار دارد می تواند در این زمینه بسیار تاثیر گذار باشد وهدر رفت در ساختمان را می توان به نصف تقلیل دهد . برای مثال در سوئد کف ساختمان را که با هوای آزاد در ارتباط است یا سقف نهایی رو که با هوای آزاد در ارتباط است فوم می گذارند .دیوارهای جانبی را عایق میکنند و در نهایت اگر این کارها جواب نداد ،از انرژی های پاک استفاده می کنند .به این طریق عمر ساختمان را هم بالا می برند . در واقع یکی از راههای کاهش انرژی در کشورهای سرد سیر ، سیو انرژی است.
بابکی راد با اشاره به اینکه صحبت از معماری سبز یعنی برگشت به معماری قدیم نیست ،می گوید : این تصور عامیانه است که برای معماری سبز باید به روش های قدیمی برگردیم . تا آنجا که می دانم متخصصان می گویند از الگوهای قدیمی استفاده کنیم . دیوارههای قدیمی درز های عمیقی داشت مثل کاهگل . حالا در این دوره نمی شود از کاهگل ها استفاده کرد اما راه درست این است که از مصالحی استفاده کنیم که خاصیت هایی مشابه عملکرد آنها داشته باشند .
وی در ادامه می گوید: در واقع معماری سبز این است که از مصالح جدید درست استفاده کنیم به طور مثال برای ساخت ساختمانی سعی کردم بین طبقات ساختمان دو سانت عایق و روی سقف نهایی 5 سانت عایق قرار دادم تا به این طریق بین طبقات، تبادل انرژی کم شود . زیرا ممکن است در یک واحد مسکونی یک سال خالی از سکنه باشد و نباید این عاملی باشد تا به ساختمان کناری سرما نفوذ کند . با پنجره های دو جداره می تواند از هدر رفت انرژی تا حدودی بکاهیم.
وی با اشاره به اینکه سبز کردن ساختمان 10 تا 15 درصد می تواند قیمت ساختمان را افزایش دهد ،می گوید : دقت در ساخت یک ساختمان و استفاده از مصالح درست و پنجره های مناسبی که بین آن از آرگون استفاده میشود نه تنها می تواند از هدر رفت انرژی جلوگیری کند ،بلکه می تواند باعث افزایش قیمت ساختمان ها نسبت به ساختمان هایی که این اصول را رعایت نمی کنند ، شود.
این مهندس و معمار تعداد این ساختمان ها را در ایران کم می داند و می گوید: خوشبختانه قوانین جدیدی از سوی نظام مهندسی و شهرداری ها مطرح می شود که شاید سختگیرانه به نظر بیاید اما می تواند در جهت بهبود اوضاع گام بردارد . اجباری کردن استفاده از پنجره های دو جداره 20 سانت کردن جدار خارجی می تواند اقداماتی باشد که در سبز کردن ساختمان ها کمک می کند .
وی با اشاره به اینکه در ایران استانداردی نداریم تا میزان معماری سبز و ساختمان سبز را بررسی کند می گوید : وزارت راه و شهرسازی مطالعاتی دارند و آیین نامه هایی دارند که لازم الاجرا است . آیین نامه مبحث 19 صرفه جویی در مصرف انرژی که در آن تمهیداتی را برای ساختمان ها و معماری سبز داده است، تنها مرجعی است که به این موضوع پرداخته است .
صرفه جویی در مصرف انرژی که یکی از چالش های معماری سبز است توسط شهرداری به برخی از مهندسین آموزش داده می شود که این را اجرا کنند. اما از آنجا که مهارت خوبی در برخی از حوزه ها وجود ندارد توسط خیلی از مهندسان اجرا نمی شود. ولی هیچ ارگان و یا موسسه ای برای نظارت روی آن وجود ندارد تا استفاده از این روش ها را توسط مهندسان پیگیری کند.
این مهندس با مقایسه کشورهای دیگر با ایران می گوید: موسسه لید در آمریکا بر روی همه ساختمان های در حال ساخت در این کشور نظارت دارد و آنها را از حیث سبز بودن بررسی می کنند و به آنهاامتیاز می دهند و به این طریق مالیات ساختمان هایی که امتیاز بالا دارند کم می شود و این تشویقی است که ساختمان سازها در این کشور را به سمت سبز کردن خانه ها متمایل می کند که اگر چنینی تشویق هایی صورت بگیرد، می تواند بسیار موثر واقع شود که البته در ایران وزارت راه و شهرسازی باید راهکارهای آن را مشخص کند وسازمان نظام مهندسی بر روی آن نظارت کند
وی با اشاره به اینکه بیشتر افراد روشنفکر و دور اندیش از معماری سبز استقبال می کنند می گوید: معماری سبز رابطه مستقیم با اقتصاد سبز دارد . هر چه معماری سبز بین مردم بیشتر شناخته شود و تبلیغ روی ان بیشتر شود شرکت ها و موسساتی که به این سمت حرکت می کنند درامد بهتری کسب خواهند کرد و در این راه اقتصاد سبز نیز بارو خواهد شد.
انتهای خبر