راهکار خارجی نجات دریاچه ارومیه
به گزارش تاسیسات نیوز، مدیر ستاد احیای دریاچه ارومیه با تاکید بر اینکه دریاچه ارومیه با بودجه سنواتی احیا نمیشود، استقراض از خارج را راهکار تامین منابع مالی مورد نیاز این ستاد دانست و گفت: اگر سازمان برنامه و بودجه پول ندارد، دولت اجازه دهد از منابع خارجی وام بگیریم.
عیسی کلانتری، معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان محیط زیست که همزمان عهدهدار مدیریت ستاد احیای دریاچه ارومیه است، با بیان اینکه دریاچه ارومیه دچار دو مساله اصلی است، گفت: کمبود بودجه و کاهش شدید بارندگی مهمترین مسائل دریاچه ارومیه هستند.
دریاچه ارومیه در سال آبی ۹۶-۹۵ نسبت به یک سال قبل، ۳۸ درصد و نسبت به میانگین بارش بلندمدت (۴۸ ساله) حدود ۲۲ درصد کمبارشی را تجربه کرد. امسال نیز با گذشت بیش از دو ماه از فصل پاییز هنوز بارش چندانی در این منطقه دریافت نشده و با اینکه بارش در این مقطع زمانی بسیار ناچیز بوده اما تبخیر به قوت خود باقی است و آب ورودی نیز وجود ندارد، از این رو طبیعی است که در چنین شرایطی ارتفاع دریاچه ارومیه کاهش پیدا کند.
وی با تاکید بر اینکه اگر آب وارد دریاچه ارومیه نشود، دریاچه به شرایط بحرانی دوران قبل برمیگردد، اظهار کرد: سال گذشته حدود یک میلیون و ۱۵۰ میلیون متر مکعب آب وارد دریاچه شد که قطعا این میزان آب برای دریاچه کافی نیست چون اگر بخواهیم دریاچه ارومیه به روند عادی برگردد باید سالانه ۱/ ۳ میلیارد مترمکعب آب وارد آن کنیم.
بدهی ۱۸۰۰ میلیارد تومانی دولت
مدیر ستاد احیای دریاچه ارومیه در ادامه از تامین اعتبار ۲۰۰ میلیارد تومانی ستاد احیا خبر داد و گفت: با اینکه دولت در ماه گذشته ۲۰۰ میلیارد تومان به ستاد احیای دریاچه ارومیه پرداخت کرد اما بودجهای که باید به ستاد پرداخت شود، حدود ۱۸۰۰ میلیارد تومان است.کلانتری در مورد محل مصرف این ۲۰۰ میلیارد تومان گفت: این مبلغ برای طرحهای مختلف همچون احداث تصفیهخانه فاضلاب و سردهنهسازی رودخانهها هزینه میشود.
واقعیت این است که باید زمستان هر سال سردهنهها را ببندیم و در فصل بهار باز کنیم و با توجه به تعداد ۵۰۰ تایی سردهنهها در حوضه دریاچه، همین اقدام به مبلغی حدود ۴۰ میلیارد تومان نیاز دارد که متاسفانه سال گذشته به دلیل محدودیت مالی نتوانستیم این کار را انجام دهیم و ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب را از دست دادیم چون در این شرایط کشاورزان منطقه، آب را به زمین خود انتقال دادند و بهعنوان یخآب از آن استفاده کردند.
دریاچه با بودجه سنواتی احیا نمیشود
معاون رئیسجمهوری در ادامه ضمن ابراز نگرانی در مورد وضعیت مالی ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: در دو سال گذشته ثابت شده که با بودجه سنواتی نمیتوان اقدامات دریاچه ارومیه را پیش برد. گروه تحقیقاتی دریاچه ارومیه در زمینه ارائه برنامه برای احیا عملکرد خوبی داشت و برنامههای کاملا اجرایی ارائه داد که اشتباهات برنامهها در حین اجرا اصلاح میشود چون برنامه، حالت داینامیک دارد اما با بودجهای که سازمان برنامه و بودجه تخصیص میدهد، بعید است احیای دریاچه ارومیه صورت گیرد.
استقراض از خارج برای تامین نیاز مالی
مدیر ستاد احیای دریاچه ارومیه ضمن تاکید بر ضرورت تامین بهموقع منابع مالی مورد نیاز دریاچه ارومیه گفت: در شرایط حاضر دنبال این هستیم که اگر سازمان برنامه و بودجه پول ندارد، دولت اجازه استقراض از خارج از کشور بدهد؛ یعنی پول مورد نیاز دریاچه را از خارجیها به شکل وام با بهره حدود ۵/ ۲درصد بگیریم.
این وام حدود پنج یا شش سال دوره تنفس دارد و بعد از آن طی بازه زمانی ۱۰ساله بازپرداخت میشود. کلانتری با اشاره به اینکه حداقل مبلغ مورد نیاز دریاچه حدود ۳ تا ۵/ ۳ میلیارد دلار است، اظهار کرد: ما باید رئیسجمهوری، معاون اول رئیسجمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه را قانع کنیم که دریاچه ارومیه به قدری اهمیت دارد که اگر کشور در شرایط فعلی پول ندارد، برای احیای آن، وامی از خارج دریافت شود و دولت به تدریج طی ۱۰ سال آن را پرداخت کند.
وی ادامه داد: هنوز نتوانستهایم دولت را برای این کار قانع کنیم چون برای امور تولیدی و صنعتی که توجیه اقتصادی دارد و میتواند از محل کارکرد همان بخش، بدهی را پرداخت کند، این اجازه داده میشود که از خارج استقراض صورت گیرد اما بازپرداخت وام دریاچه ارومیه بر عهده دولت خواهد بود.
برای همین دولت هنوز قانع به انجام این کار نشده است و ما تلاش میکنیم اهمیت احیای دریاچه ارومیه را شفاف کنیم، چون خشکی دریاچه ارومیه خسارتهای بسیار بیشتری خواهد داشت و دهها برابر همین مبلغ هزینههای ناشی از خشکی دریاچه ارومیه خواهد بود ضمن اینکه حفظ محیط زیست یک وظیفه حاکمیتی است.
احیای تالابها با منابع خارجی
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: علاوه بر دریاچه ارومیه برای احیای تعدادی از تالابهای دیگر کشور نیز میتوان از منابع خارجی استفاده کرد چون بودجه داخلی کشش رسیدگی به این موضوعات را ندارد و از آنجا که این موارد در زمره بودجه عمرانی قرار میگیرد معمولا بیش از ۲۰ یا ۳۰ درصد این بودجهها تخصیص داده نمیشود، از این رو با ۲۰ درصد تخصیص بودجه نمیتوان طبق زمانبندی اقدامات احیایی دریاچه ارومیه را اجرا کرد. ستاد احیای دریاچه ارومیه زمانی میتواند طبق برنامه ۱۰ ساله حرکت کند که بودجهها نیز طبق همان برنامه تخصیص داده شود.
دریاچه ارومیه قائم به شخص نیست
کلانتری در پایان در مورد نگرانی برخی اهالی محیط زیست نسبت به سرنوشت دریاچه ارومیه به دلیل تعدد مسوولیتها و انتصاب او بهعنوان رئیس سازمان محیط زیست گفت: از ابن بابت جای نگرانی وجود ندارد چون خوشبختانه وضعیت دریاچه ارومیه نهادینه شده است. اکنون دریاچه ارومیه قائم به شخص نیست بلکه تشکیلات مشخصی دارد؛ همچنین محرز شده که دریاچه ارومیه قابلیت احیا دارد و درصورت تامین حقآبه دریاچه، نگرانی در مورد احیای آن وجود ندارد.
انتهای خبر