دستیابی محققان صنعت حفاری ایران به فناوری میکروحبابهای افرون گازی
محققان پژوهشکده مهندسی نفت پژوهشگاه صنعت نفت موفق به طراحی، ساخت و راه اندازی دستگاه افرونساز(میکروحباب) برای مطالعات ویژه عملکرد سیالات حفاری با فناوریهای نوین شدند.
به گزارش تاسیسات نیوز مهندس محمد سلیمانی، رییس طرح های پژوهش فناوری حفاری پژوهشکده مهندسی نفت با اعلام این مطلب، خاطرنشان کرد: امروزه با گسترش روزافزون فناوریهای پیچیده حفاری، سختی شرایط دسترسی به بسترهای هیدروکربنی، گسترش افقهای تولید از مخازن، رقابت گسترده در اکتشافات (به ویژه در مخازن مشترک) و نیازهای اساسی به مدیریت زمان لزوم انجام تحقیقات و مطالعات پیشرفته بنیادی و کاربردی برای بررسی و رفع مشکلات صنعت عظیم حفاری احساس میشود؛ لذا برحسب وظایف، رسالتها و ماموریتها، با برنامهریزی های لازم در زمینه فناوری های نوین سیالات حفاری چاه ها(به ویژه در مخازن مشکلدار) و بومی کردن فناوری، فعالیتهای تحقیقاتی آغاز شدند. در این روند، به منظور حفظ و صیانت از شرایط مخزن برای تولید بهینه(به ویژه در مخازن کم فشار، تخلیه شده و دارای هرزروی بالا) برای اولین بار از فناوری نوین کاربرد میکروحبابهای افرون گازی در بخش تکنولوژی حفاری استفاده شد.
وی تصریح کرد: برای دستیابی به نتایج آزمایشگاهی دقیقتر و تعمیم و به کارگیری آنها در شرایط واقعی میدانی و سرچاهی، طراحی و ساخت دستگاهی ویژه با امکانات کاملا بومی ضروری به نظر میرسید؛ لذا، با استفاده از نظرات مشاوران متخصص، دستگاه افرونساز برای اولین بار در طرحهای پژوهش فناوری حفاری پژوهشکده مهندسی نفت ساخته شد.
سلیمانی با بیان این که امروزه از فناوری افرون های گازی در حفاری مخازن خاص استفاده می شود به ایسنا اظهار داشت: افرون ها حباب هایی ریز با اندازه 10 تا 100 میکرومتر هستند که در مقایسه با فوم و کفهایی که در حفاری استفاده می شوند از ویژگیهای منحصربه فردی برخوردارند.
به گفته وی، قابلیت استفاده در حفاری مخازن کم فشار و تخلیه شده، خاصیت غیرانعقادی و مقاومت در برابر حرکت(سیال غیرمهاجم)؛ پایداری و نیمه عمر بسیار بالا در حضور آلاینده های مختلف، توانایی بی نظیر در انسداد حفرات و کنترل هرزروی، قابلیت افزایش حجم قابل ملاحظه(با آزاد شدن انرژی جمع شده در داخل و کاهش فشار محیط)، رئولوژی و حضور حباب ها در آن، کاهش گرانروی با افزایش نرخ برشی و بالعکس(خاصیت share thinning)، کاهش خوردگی در چاه و قابلیت تقلیل آسیب دیدگی سازند از ویژگیهای این فناوری است.
میکروحبابهای افرون گازی
سلیمانی در تبیین مشخصات دستگاه گفت: دستگاه شامل صفحه ای نازک و جامد(صلب) از جنس فلز و با قطری استاندارد است که به یک محور عمودی (Shaft) و موتوری الکتریکی با توانایی چرخش تا چند هزار دور در دقیقه بسته شده است. سرعت دوران موتور با کنترل فرکانس جریان الکتریکی متناوب به دلخواه تنظیم می شود. در طراحی ویژه آن برای ایجاد فاصله از دیواره ظرف، دو تیغه(Baffel) عمودی نصب شده اند که وقتی صفحه چرخشی سریع و کافی در دورهای بالا بر دقیقه داشته باشد، نیروی هیدرودینامیکی در نزدیکی صفحه چرخان موج هایی پرقدرت در سطح ایجاد می کند که این امواج با بافل ها برخورد می کنند و در بازگشت دوباره آب، گاز را به شکل حباب های بسیار کوچک حمل میکند. تیغه ها همچنین گرایش به تشکیل گردابه را کاهش می دهند. اندازه حباب های افرون کلوییدی نیز باید تا حد ممکن یکنواخت باشد.
وی در پایان انتخاب بهترین مواد شیمیایی، پایدارسازها و کاهنده های کشش سطحی، تنظیم قطر و پایداری میکروحبابها، دستیابی به فناوری نوین طراحی، تهیه و بومی سازی ترکیبات سیالات افرون های گازی متناسب با شرایط واقعی عملیاتی و ارایه خدمات و اجرای پروژه های تحقیقاتی مرتبط و ضروری در صنعت عظیم حفاری به کمک نتایج و داده های حاصل از دستاوردها و نتایج آزمایش این دستگاه منحصربه فرد در کشور را از جمله دستاوردهای اجرای این طرح عنوان کرد.
پایان پیام/.