درآمد ۳میلیارد تومانی تولید انرژی خورشیدی برای کویرنشینان
۳۲۰ روز آفتابی ظرفیت نهفته ای برای توسعه خراسان جنوبی است که تا کنون نیز تولید انرژی پاک از خورشید ۳ میلیارد درآمد برای کویرنشینان داشته است.
به گزارش پایگاه خبری تاسیسات نیوز، وقتی خراسانجنوبی را شرقیترین استان کشور و دیار آفتاب و خاوران مینامیم به این معنا است که در کنار همه زیباییهای یک طبیعت کویری، مردم این منطقه از نعمت بیبدیل و ارزشمند انرژی خورشیدی برخوردار هستند.
نعمتی که استفاده بهینه از آن در قالب پنلهای خورشیدی میتواند شبهای تار کویر را روشنایی بخشیده و حتی برای مردم منطقه درآمدزایی داشته باشد اما به نظر میرسد بایدها و نبایدهای زیادی در مسیر تحقق این هدف وجود دارد و هنوز در حد ایده آل از این انرژی به درستی استفاده نشده است.
به عنوان مثال عشایر خراسانجنوبی در گزارش با عنوان «روایت زندگی در نبود امکانات اولیه / پنلهای خورشیدی به عشایر نرسید» بر این نکته اشاره کردند که شبهای آنان در کنار چراغ دستی میگذرد و مدیرکل امور عشایر خراسانجنوبی نیز در همین گزارش بیان کرد که تفاهمنامهای بین سازمان امور عشایر ایران با شرکت توزیع نیروی برق به امضا رسیده که در خراسانجنوبی اجرای این تفاهم نامه را رصد میکنیم.
وی ادامه داد که با این پیگیریها امیدواریم بتوانیم بر اساس نیاز جامعه عشایری خراسانجنوبی از طریق پنلهای خورشیدی برق مورد نیاز مردم را تأمین کنیم ولی هنوز در اجرا چیزی مشاهده نشده است.
تنها ۱۳ روستا از ظرفیت این انرژی بهرهمندند
مهدی دادگر معاون برنامهریزی و مهندسی شرکت توزیع نیروی برق خراسانجنوبی نیز در این زمینه اظهار کرد: در خراسانجنوبی ۱۹۹ نیروگاه زیر ۱۰۰ کیلو وات با ظرفیت کلی دو هزار و ۸۰ کیلو وات وجود دارد.
او یادآور شد: یک نیروگاه ۱۰ مگاواتی در خوسف، یک مگاواتی در بشرویه و یک هفت مگاواتی در سربیشه وجود دارد.
معاون برنامهریزی و مهندسی شرکت توزیع نیروی برق خراسانجنوبی اظهار کرد: در حال حاضر تنها ۱۳ روستا از ظرفیت انرژی خورشیدی بهرهمند هستند.
درآمدزایی میلیاردی پنلهای خورشیدی برای مردم خراسانجنوبی
مهدی دادگر بیان کرد: از ابتدای سال ۹۶ تا پایان خرداد ۹۸ بالغ بر سه میلیارد تومان بابت تولید انرژی خورشیدی به مردم پرداخت شده است.
وی در زمینه موانع رونق احداث پنلهای خورشیدی در شهرستانهای خراسانجنوبی گفت: افزایش قیمت تمام شده نیروگاهها در سال ۹۷ از مهمترین موانع رونق نیروگاههای خورشیدی در خراسانجنوبی است.
معاون برنامه ریزی و مهندسی شرکت توزیع نیروی برق خراسانجنوبی ادامه داد: خوسف بزرگترین نیروگاه خورشیدی در استان را دارد و از منظر کمی قائن بیشترین نیروگاهها را دارد.
افزایش قیمت تجهیزات در سال ۹۷ مانع افزایش نیروگاهها
دادگر افزود: شاید در ابتدای امر گفته شود که قیمت تمام شده نیروگاه خورشیدی برای مردم بالا است اما بحث خرید تضمینی برق تولیدی آن را تا حدودی به صرفه میکند.
وی اظهار کرد: بزرگترین مشوق در نظر گرفته شده برای توسعه استفاده از پنلهای خورشیدی انعقاد قرارداد خرید تضمینی ۲۰ ساله میباشد که توسط شرکت توزیع نیروی برق خراسانجنوبی به نیابت از سازمان انرژیهای تجدید پذیر ایران صورت میگیرد.
معاون برنامهریزی و مهندسی شرکت توزیع نیروی برق خراسانجنوبی بیان کرد: برای کمک به سرمایهگذاری علاقمندان در برخی نهادهای حمایتی نظیر کمیته امداد و بهزیستی تسهیلاتی را برای مشترکین در نظر گرفته ایم که برای مددجویان کمیته امداد تا کنون ۵۷ نیروگاه نصب شده است.
سید رضا حسینی معاون اشتغال کمیته امداد خراسانجنوبی اظهار کرد: خراسان جنوبی یکی از محدود استانهایی است که ۳۲۰ روز آفتاب دارد که از این ظرفیت مهم میتوان برای تولید برق از طریق نیروگاههای خورشیدی استفاده کرد.
وی بیان کرد: کمیته امداد در زمینه اشتغالزایی برای مددجویان انعقاد قرار دادی با شرکت توزیع نیروی برق در راستای خرید تضمینی ۲۰ ساله برق تولیدی این نیروگاهها از مددجویانی که در این زمینه سرمایهگذاری کنند، داشته است.
اخذ مجوز راه اندازی ۳۰۰ نیروگاه خورشیدی توسط کمیته امداد
معاون اشتغال کمیته امداد خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در سال گذشته ۵۷ نیروگاه خورشیدی نصب کردیم، ادامه داد: امسال نیز برای ۳۰۰ نیروگاه مجوز گرفته و در فاز اول کار ۱۰۰ نصب نیروگاه را شروع کردیم.
حسینی ادامه داد: در حال حاضر این نیروگاهها برای مددجویان حدود ۸۰۰ هزار تومان در ماه درآمد دارد که این درآمدزایی از آن جهت حائز اهمیت است که مددجو در کنار آن به امورات روزمره مثل پرورش احشام و تربیت فرزند میپردازد.
وی در زمینه موانع سرمایهگذاری و کار مددجویان در این حوزه گفت: مددجویان زمانی رغبت بیشتری به کار در این حوزه خواهند داشت که نسبت به درآمدزایی آن اطمینان بیشتری پیدا کنند و بدانند که برای آنان صرفه اقتصادی دارد.
معاون اشتغال کمیته امداد خراسانجنوبی یادآور شد: گران شدن تجهیزات اولیه از دیگر موانع سرمایهگذاری مددجویان در این زمینه است.
نظر افضلی نماینده مردم نهبندان و سربیشه نیز در گفتوگو با مهر با اشاره به اینکه خراسانجنوبی از ظرفیت مهمی برای انرژیهای تجدید پذیر چون باد و خورشید برخوردار است، اظهار کرد: یکی از بزرگترین نیروگاههای خورشیدی در خراسانجنوبی در شهرستان سربیشه با هفت مگاوات است.
وی بیان کرد: میتوانیم با رونق دادن نیروگاههای خورشیدی خانگی برای مردم درآمدزایی داشته باشیم که کمیته امداد خراسان جنوبی برای مددجویان این امکان را فراهم کرده است.
تأمین روشنایی مناطق عشایری با پنلهای خورشیدی
نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی گفت: البته افراد در سال گذشته با ۲۵ میلیون تومان میتوانستند تجهیزات لازم را بخرند ولی از سال گذشته قیمت این تجهیزات برای تولید انرژی خورشیدی بسیار افزایش یافته است.
افضلی با اشاره به اینکه در مورد تأمین روشنایی مناطق عشایری در وهله اول باید به سمت تأمین روشنایی به وسیله برق ثابت برویم، یادآور شد: در مناطقی که امکان برق رسانی وجود ندارد میتوان برای تأمین روشنایی از پنلهای خورشیدی بهره برد که در مواردی این اتفاق رخ داده است.
خراسان جنوبی دیاری است که نه تنها از خاکش میتوان زرهای گران قیمتی چون زعفران و زرشک به دست آورد بلکه اگر برنامه و طراحی درستی داشته باشیم میتوان از آفتاب و حتی باد آن نیز برای مردم درآمدزایی کرد.
اما رسیدن به این مهم نیازمند طراحی منسجم دستگاههای ذی ربط و اطمینان دادن به مردم از درآمدزایی با سرمایه گذاری در این طرح است.
منبع
خبرگزاری مهر