توسعه «شبکه هوشمند انرژی» از جمله رویکردهایی محسوب می شود که در سالیان اخیر در کشورهای توسعه یافته اجرایی می شود تا مانع از هدررفت انرژی شده و به رونق اقتصاد نیز کمک کند.
تاسیسات نیوز/صدیقه بهزادپور: امروزه استفاده از شبکه هوشمند انرژی در نقاط مختلف جهان، به منظور افزایش کارآیی اقتصادی، پایداری سیستم قدرت با تلفات پایین و کیفیت بالا و ایمن انرژی به صورت یکپارچه تعمیم یافته است.
در این راستا بکارگیری گسترده از اینترنت اشیاء جهت اجرای مطلوب «شبکه هوشمند انرژی»، توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در کشور ما نیز اجرایی شده تا به ارتقاء سطح هوشمندسازی شهرها کمک کند.
اتلاف انرژی به ویژه «برق» و «آب» در دنیای امروزه مورد تایید هیچ نهاد یا فرد حقیقی و حقوقی نیست، به کارگیری کنتورهای هوشمند، پست های برق هوشمند که مانع از اتلاف انرژی می شوند، اَپ و برنامه های هوشمندی که به طور مستقیم و غیرمستقیم میزان مصرف انرژی در سازمان های دولتی و غیردولتی و همچنین ساختمان های مسکونی را کاهش می دهند تا میزان مصرف انرژی را مدیریتِ مطلوب کنند، از جمله مواردی هستند که در حوزه فناوری اطلاعات و با استفاده از تکنولوژی های نوین عملیاتی شده و در صدد کاهش و بهینه سازی مصرف انرژی در کشور هستند.
کیوان نقره کار، کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات ضمن اشاره به اینکه شبکه های هوشمند امروزه در نقاط مختلف جهان رونق یافته و هیچ جایی برای اتلاف انرژی باقی نمی گذارد اظهار داشت :
وزارتخانه های ارتباطات و فناوری اطلاعات و نیرو تفاهم نامه های مطلوبی در حوزه هوشمندسازی شبکه آب و برق امضاء کرده اند تا با یک شبکه هوشمند، با استفاده از تکنولوژی دیجیتال دوطرفه انرژی با کنترل مصرف انرژی علاوه بر کاهش هزینه مصرف کنندگان، به شفافیت شبکه توزیع و مصرف نیز کمک کنند.
وی ضمن تاکید بر اهمیت همکاری سازمانهای ذیصلاح جهت صدور مجوز برای توسعه فعالیت شرکتهای فعال در این حوزه گفت :
استفاده از ابزارهایی که می تواند میزان مصرف انرژی در سازمانهای دولتی و غیردولتی را رصد کند بسیار مطلوب ارزیابی می شود، اما اینکه این امر هنوز به شکلی در نیامده تا نظارت دقیقی در این زمینه صورت گیرد تا در صورت تخلف با محدودیت های اجرایی مواجه شوند، از موانع اجرای دقیق در حوزه هوشمندسازی شبکه انرژی در کشور محسوب می شود.
نقره کار در ادامه استفاده از ابزارهای پایش انرژی به ویژه برق در برخی از سازمانهای دولتی و غیردولتی مانند سازمان صدا و سیما و شرکت ساتکاب را مطلوب و در جهت توسعه این رویکرد ذکر و خاطرنشان کرد:
استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی در اجرای هوشمندسازی شبکه انرژی و تعامل دیگر سازمان ها با آنها می تواند سرعتِ اجرای چنین طرح هایی را شتاب بخشد و به این منظور می توان با اتخاذ سیاستهای تشویقی روندِ اجرای چنین طرح هایی را نیز تسریع کرد.