ترامپ چالش اصلی صادرات گاز ایران؟

به گزارش تاسیسات نیوز، امیرحسین زمانی‌نیا که به تازگی و پس از اعلام نظر توتال در رابطه با ورود به ایران در کنفرانس گاز فرانکفورت حضور داشت، از این فرصت برای اعلام مواضع مسوولان نفتی ایران استفاده کرده و در رابطه با چگونگی سرمایه‌گذاری نفتی در ایران گفت: نگرانی‌های زیادی از کمبود سرمایه‌گذاری جهانی در حوزه نفت و گاز وجود دارد اما با این حال پروژه‌های نفت و گاز ایران به قدری جذاب است که فکر نمی‌کنم برای جذب سرمایه خارجی با مشکلی جدی رو‌به‌رو باشیم. زمانی‌نیا در ادامه گفت: ما فکر نمی‌کنیم که دولت جدید آمریکا مشکل بزرگی در زمینه تجارت نفت و گاز ایران ایجاد کند.





این مقام نفتی در حالی دولت جدید آمریکا را مانعی بر سر راه تجارت نفت و گاز ایران نمی‌داند که به نظر می‌رسد در رابطه با صادرات گاز همه مشکلات به عقاید ترامپ در مورد ایران مربوط نباشد و مشکلات دیگری نیز وجود داشته باشند. بر این اساس در حالی‌که کشورمان بزرگ‌ترین‌ حجم تجاری گاز طبیعی را در دنیا دارد، صادرات گاز ایران در مجموع کمتر از بولیوی است.





هرچند ممکن است این شرایط در آینده‌ای نه چندان دور با پیوستن عراق به بازار صادرات نفت ایران با تغییراتی همراه شده و منجر به افزایش حجم صادرات گاز شود.





در حال حاضر ترکیه نیز یکی از مشتریان گازی ایران است و ایران طرحی برای صادرات گاز به عمان را نیز در مراحل اولیه آن در دست اجرا دارد.





همچنین هند درحالی یکی از بازارهای بالقوه صادرات گاز ایران به شمار می‌رفت که روز گذشته پایگاه خبری اینترفکس نچرال گاز دیلی، به نقل از یک مقام شرکت ساوث آسیا گاز انترپرایز(سیج) اعلام کرد، پروژه لوله‌گذاری زیر دریا برای صادرات گاز از ایران از طریق دریای عمان و اقیانوس هند به هند به زودی آغاز می‌شود. این خبر هنوز از سوی مقام‌های ایرانی و هندی تایید نشده است.





از دیگر سو نمایندگان مجلس ایران هفته گذشته به وزارت نفت اجازه دادند که درصورت افزایش تولید به یک میلیارد متر مکعب در روز بتواند با همکاری بخش خصوصی به کشورهای همسایه و اروپا گاز صادر کند. با تمام این تفاسیر در رابطه با ورود گسترده سرمایه‌گذاران به صنعت گاز ایران یا گسترش بازارهای صادراتی کشورمان هنوز شک و تردیدهای تامل‌برانگیزی وجود دارد.





برای مثال در حال حاضر رقابت سنگینی برای به دست آوردن سهم بازار بیشتر در میان عرضه‌کنندگان گاز در دنیا وجود دارد. از دیگر سو قیمت گاز در اروپا طی 5 سال گذشته با افتی 25 درصدی همراه بوده است. همچنین شرایط خاورمیانه به شکلی است که نبود امنیت در کشورهای متقاضی گاز که در اطراف ایران قرار دارند، در بسیاری از مواقع تبدیل به مانعی در پیشرفت پروژه‌های صادرات گاز می‌َشود.





در کنار مسائل جهانی که به دست آوردن سهم بازار بیشتر را با چالش‌هایی همراه می‌کند، مشکلات داخلی نیز همچون سدی در مقابل صادرات گاز کشور قرار دارند. در حال حاضر ایران به همان میزان که گاز تولید می‌کند، به همان میزان نیز در سراسر کشور گاز مصرف می‌کند.





گسترش خطوط انتقال گاز حتی به دوردست‌ترین مناطق کشور، قیمت ارزان گاز و مناسب نبودن زیرساخت‌های انتقال و مصرف آن در خانه‌ها و واحدهای صنعتی همگی از جمله دلایلی هستند که مصرف گاز را در ایران به بیش از استانداردهای جهانی رسانده و حجم زیادی از گاز تولیدی به واسطه این مشکلات فرصت صادرات را از دست داده و سوخت می‌شود.





از سوی دیگر مسائل سیاسی هم در بازار گاز ایران تاثیرگذار بوده و طی سال‌های گذشته اجرای پروژه‌های گازی با تغییر دولت‌ها دستخوش تغییرات و تاخیر در اجرا شده است. کریستوفر هاینز رئیس نفت و گاز مرکز پژوهش VMI در لندن در این زمینه می‌‌گوید: «ایران ظرفیت‌های بسیار زیادی در حوزه نفت و گاز دارد اما مدتی است که هیچ اتفاق ویژه‌ای در این کشور رخ نداده است. ما نیاز به اطمینان بیشتری بین اجراکنندگان پروژه و دولت داریم و همچنین نیاز به اعتمادسازی در بخش سیاسی بین دو کشور داریم.»

 

 

 

 

 

 

انتهای خبر

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;