بینیاز از گاز ترکمنستان شدیم
به گزارش تاسیسات نیوز، خط لوله انتقال گاز دامغان – نکا که زیرساختی مهم در تحقق بینیازی کامل استانهای شمالی کشور از گاز وارداتی ترکمنستان است، در ماه جاری بهطور کامل به بهرهبرداری میرسد.
زمستان سال 95 قطع یکباره گاز صادراتی به ایران از سوی ترکمنستان، در شرایطی که در ابتدای فصل سرما قرار داشتیم و حفظ پایداری فشار گاز شمال کشور با گاز وارداتی از ترکمنستان پیشبینی شده بود، ایران را در وضعیت تنشزای تامین گاز قرار داد.
ترکمنستان پیش از این نیز در سال 86 با قطع گاز، بحران تامین انرژی زمستانهای را به استانهای شمالی کشور تحمیل کرده بود.اگرچه با مدیریت بهینه تولید، عرضه و مصرف در بخش خانگی و همچنین تحمیل مصرف بیشتر سوخت مایع به نیروگاهها و صنایع کشور، به جز چند روز پرتنش و با قطعیهای پراکنده، بقیه زمستان 95 به خوبی گذشت، اما مسوولان بر آن شدند با تکمیل زیرساختهایی جدید در بخش گازرسانی، بهطور کامل استانهای شمالی کشور را از گاز وارداتی از ترکمنستان بینیاز کنند.
یکی از این زیرساختها که برای تامین گاز پایدار استان بزرگ مازندران و دیگر استانهای شمالی کشور بسیار مهم بوده، تکمیل خط لوله انتقال گاز دامغان – نکا است. «بیژن زنگنه» وزیر نفت 15دی سال 1395 و درست پس از آنکه ترکمنستان با قطع یکباره گاز صادراتی به ایران، شرایط تنشزایی را در تامین سوخت استانهای شمالی به وجود آورد؛ خبر از صدور دستور ویژه مبنی بر تکمیل خط لوله انتقال گاز دامغان – نکا داد و گفت: «تا زمانی که خط لوله انتقال گاز دامغان – نکا تکمیل نشود این مساله حل نمیشود و ما با جدیت تکمیل این خط را دنبال میکنیم.» وزیر نفت در پاسخ به اینکه «چه راهکاری در مقابله با ترکمنستان در دستور کار قرار دارد»، افزود: «بیش از همه چیز، ما بینیازی کامل از واردات گاز از ترکمنستان را در دستور کار داریم.»
از اینرو، با دستور ویژه وزیر نفت، مقرر شد با تکمیل خط لوله انتقال گاز دامغان – نکا، افزایش فشار گاز شبکه مازندران از طریق گیلان و تجهیز و تکمیل ایستگاههای تقویت فشار گاز در شمال شرق کشور، سال 95 آخرین سالی باشد که ترکمنها به زعم خود، فرصت باج خواهی از ایران را با گروکشی گاز در فصل سرما به دست آوردند و از زمستان سال 96 در صورت تمایل ایران برای ادامه تجارت گازی با ترکمنستان، فقط در راستای توجیه پذیری اقتصادی انتقال گاز از مسیر ترکمنستان، این تجارت گازی ادامه یابد.
پیرو اجرای دستور ویژه زنگنه، در 6 ماه گذشته با تمرکز اجرای این پروژه، خط لوله گاز دامغان به نکا تکمیل شده و قرار است تا دو هفته آینده این خط لوله به بهرهبرداری برسد. پیگیریها از مجموعه وزارت نفت حاکی از این است که این پروژه، یکی از پروژههایی است که در هفته دولت سال جاری در شهریورماه، رونمایی رسمی از آن در دستور کار قرار دارد، با این وجود احتمال حضور مسوولان ارشد صنعت نفت و گاز کشور برای افتتاح آن در میانه مردادماه نیز مطرح شده است.
محمداسماعیل ابراهیمزاده، مدیرعامل شرکت گاز مازندران در این خصوص گفت: هماکنون منتظر تعیین محل افتتاح و تعیین زمان از سوی وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران هستیم. وی افزود: با بهرهبرداری از این خط، کمبود گاز مورد نیاز استانهای سمنان، گلستان، مازندران، خراسان شمالی، خراسان رضوی و خراسان جنوبی رفع میشود.ابراهیمزاده با بیان اینکه در این مسیر 105 روستای چهاردانگه، شهر کیاسر، کارخانه سیمان کیاسر و 56 روستای منطقه دودانگه و شهر فریم از نعمت گاز طبیعی بهرهمند خواهند شد، گفت: تقویت خط تغذیه این مسیر، رونق و کسب و کار و اشتغال را به همراه دارد و چنانچه سرمایهگذاری در زمینه پتروشیمی که خوراک اصلی آن گاز طبیعی است مهیا شود، میتوانیم گاز آن را تامین کنیم.
مدیرعامل شرکت گاز مازندران تصریح کرد: این خط 30 میلیون متر مکعب گاز بهصورت 24 ساعته برای مازندران تامین خواهد کرد و در صورت عدم تامین گاز از سوی گلستان و گیلان به تنهایی در سردترین زمان که دما 15 درجه زیر صفر است، گاز مردم مازندران را تامین خواهد کرد.
انتهای خبر