برق پاک جان میگیرد؟
به گزارش تاسیسات نیوز، چهار سال است که توسعه تجدیدپذیرها با توجه به پتانسیل های کشور توسعه یافته، به طوری که سرمایه گذاران متعددی از کشورهای مختلف برای همین امر به ایران آمدند، اما به دلیل نبود تضامین پرداخت نه سرمایهگذاران داخلی و نه سرمایهگذاران خارجی تمایل چندانی برای سرمایه گذاری نداشتند به همین دلیل وزیر نیرو برنامه هایی را برای بهبود وضعیت موجود در نظر گرفته است.
بر اساس گزارشهای آژانس بین المللی انرژی تا سال ۲۰۴۰ بیش از ۴۰ درصد برق دنیا از محل انرژیهای تجدیدپذیر تأمین میشود، همچنین براساس برآوردهای این سازمان تا سال ۲۰۳۰ بخش اعظمی از کشورهای اروپایی بیش از ۵۰ درصد برق خود را از انرژیهای نو تأمین میکنند و حتی در بخشی از این کشورها، سهم انرژیهای نو از کل انرژی به بیش از ۷۰ درصد و حتی در بخشی از کشورهای حوزه اسکاندیناوی به ۱۰۰ درصد میرسد.
در همین راستا ایران گامهای جدی تر و مؤثر خود برای توسعه این انرژیها را از چهارسال پیش آغاز کرده، به گونه ای که هم اکنون میزان نصب شده انرژیهای نو در کشور به بیش از ۶۰۰ مگاوات رسیده و این در حالی است که تا پیش از سال ۹۲، این میزان کمتر از ۱۰۰ مگاوات بود.
همچنین براساس برنامه پنج ساله ششم توسعه قرار است ظرفیت نصب شده انرژیهای تجدیدپذیر در کشور به حدود ۵۰۰۰ مگاوات برسد که این امر نشان می دهدایران عزم خود برای توسعه این انرژیها را در کشور جزم کرده است.
از جمله برنامههایی که ایران برای توسعه این انرژیها و جذب سرمایه گذاری در این بخش در نظر گرفته میتوان به خرید تضمینی ۲۰ ساله برق از تولیدکنندگان و سرمایه گذاران این انرژیها، توسط دولت اشاره کرد.
از جمله موارد دیگر میتوان به ماده ۵ قانون حمایت از صنعت برق در سال ۱۳۹۴ اشاره کرد که براساس آن روی قبضهای برق مشترکان ماهانه حدود ۶۰ ریال برای توسعه این انرژیها در کشور عوارض بسته شده است.
در همین راستا وزیر نیرو یکی از دغدغه های وزارتخانه را بحث تجدیدپذیر ها اعلام کرده و معتقد استت که باید خرید برق حاصل از نیروگاههای تجدیدپذیر تضمین شود چراکه این مساله مشوق اصلی سرمایهگذاران داخلی و خارجی خواهد بود. بازپرداخت این تضمین جزو دغدغههای وزارت نیرو است و در لایحه بودجه ۱۳۹۷ رقمی در حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
البته این در شرایطی است که به گفته سید محمد صادق زاده مدیرعامل سازمان انرژیهای تجدیدپذیر ایران در سال گذشته از میزان ۱۱۰۰ میلیارد تومان عوارض اخذ شده برای توسعه انرژیهای نو، تنها ۳۶ میلیارد تومان اختصاص یافت که این امر باعث انباشت بدهیها در این حوزه و بالا رفتن ریسک سرمایه گذاری در این بخش شده است.
به طور کلی وزارت نیرو مکلف شده که طبق برنامه ششم توسعه ۵۰۰۰ مگاوات برق را از طریق انرژیهای تجدیدپذیر ایجاد کند و براساس قانون مجلس شورای اسلامی منابع مالی برای احداث این نیروگاهها نیز مشخص شده به طوری که مجلس مقرر کرده تا مبلغی برای عوارض برق به منظور توسعه برق روستایی و توسعه تجدیدپذیرها دریافت شود که میزان مبلغ پیش بینی شده ۱۱۰۰ میلیارد تومان است که بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان آن از مردم دریافت شده است.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که اگر مجلس با پیشنهاد دولت موافقتت کند و تمام مبلغ نیزبه همین امر اختصاص یابد قطعا می توانیم شاهد تاثیرات و اتفاقات شگفتی در صنعت برق کشور باشیم لذا نظر به امکانات بالای کشور در حوزه تجدید پذیر ها انتظار می رود مجلس به این مهم نگاه ویژه ای داشته باشد.
انتهای خبر