بتن یکی از پرکاربردترین و با دوام ترین مواد ساخته شده توسط بشر در جهان است.
به گزارش تاسیسات نیوز، سازه های ساخته شده با بتن دارای مزایای بی شماری، از مقاومت در برابر آتش گرفته تا مزایای محیط زیستی هستند. بتن نیز مانند همه مواد، تمایل به خرابی و ترک خوردن دارد. در همه جای دنیا از جمله کشور ما، با گذشت زمان بتن موجود در سازه ها دچار ضعف شده و نیاز به ترمیم پیدا خواهد کرد.
نکات مهمی که قبل از ترمیم بتن با مصالح ترمیم کننده بتن باید در نظر داشت این است که چه عواملی باعث ایجاد خرابی در بتن شده است. با علم بر این موضوع می توان تصمیمی متناسب با نوع خرابی مورد نظر گرفت. جهت ترمیم بتن، باید بخشی از بتن که دچار خرابی و آسیب شده و حالت سست و بیمقاومت دارد را از بتن موجود جدا نمود.
سپس ترمیم هایی را که برای حل مشکل طراحی شده، اجرا کرد. از عوامل مهم و تاثیرگذاری که در مبحث ترمیم بتن مورد اهمیت است بحث دوام محصول انتخابی و روش اجرای ترمیم بتن میباشد.
طبق آمار موجود در پروژه ها، بیش از ۵۰% از ترمیم های اجرا شده بتن در طی دو سال اول مجددا دچار خرابی میگردند. این موضوع باعث شده که ترمیم بتن در سازه های بتنی به صورت یک کار تخصصی از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد.
همانگونه که اشاره شد ارزیابی بتن آسیب دیده از مهمترین مراحل ترمیم بتن است. در ابتدا کار با تشخیص در مورد سازه ای یا سطحی بودن آسیب بتن شروع میگردد. برای مثال یک شکاف مورب بزرگ بر روی یک تیر بتنی مسئلهای جدی بوده و باید به یک کارشناس و متخصص مراجعه کرد.
اگر یک عضو یا سازه بتنی در معرض خطر خرابی نباشد، میتوان با یک بررسی بصری ساده، آن را در یک مرحله ارزیابی کرد:
. آیا این آسیب محلی و جزئی است یا گسترده؟
. آیا آسیب سطحی است یا آسیب به عمق بتن نفوذ کرده است؟
. آیا آرماتورها دچار آسیب دیدگی (خوردگی) شده اند؟
. آیا ترک ها هنوز هم در حال گسترش هستند؟
. آیا لایه لایه شدن بتن به صورت سطحی است یا جدا شدن و قلوه کن شدن بتن تا عمق زیادی رخ داده است؟
. آیا اطلاعاتی در مورد ساخت بتن (طرح اختلاط ها، نقشه های ساختمانی و مشخصات چون ساخت) موجود است؟
در ادامه به برخی از روش های مرسوم ترمیم بتن اشاره می شود:
جلوگیری از گسترش ترک در بتن با تزریق رزین اپوکسی
یکی از مشکلات رایج در بتن، ایجاد ترک های مویی و یا عمیق در بتن است. از دلایل ایجاد این ترک ها می توان به ضعف در اجرا، مقاومت پایین بتن، بارگذاری بیش از حد و عوامل دیگر اشاره کرد. در صورت عدم ترمیم ترک های ایجاد شده در بتن، خسارات گاها جبران ناپذیر به سازه وارد می شود.
یکی از بهترین و موثرترین روش ها برای جلوگیری از گسترش ترک ها و ترمیم آن ها، روش تزریق رزین اپوکسی است. در این روش، تجهیزات جانبی تزریق رزین شامل نیپل ها یا پکرها با استفاده از بتونه اپوکسی در محلهای طراحی شده نصب میگردند.
پس از انجام عملیات بتونه کاری و عملیات کیورینگ و خشک شدن بتونه، اقدام به تزریق رزین اپوکسی تزریقی میشود. تزریق تا زمانی ادامه پیدا میکند که رزین از سوراخ های بعدی به بیرون درز پیدا نکند. به محض تراوش رزین به بیرون از سایر سوراخ ها، عملیات تزریق متوقف و از سوراخ های دیگر ادامه پیدا میکند تا ترک ها به طور کامل مسدود گردند.
ترمیم بتن آسیب دیده با ملات ترمیمی پایه اپوکسی
یکی از دیگر از مشکلاتی که در اعضای بتنی دیده میشود، خرابی و یا قلوه کن شدن بتن سازه ای یا غیرسازه ای است. در صورتی که یونهای کلرید در بتن آسیب دیده نفوذ کنند (مانند نمک های یخ زدا و حتی در بسیاری از موارد استفاده از ضد یخ های حاوی کلر)، کلرید “لایه غیرفعال” محیط قلیایی اطراف فولاد را از بین برده و باعث زنگ زدگی میلگرد میشود. حجم زنگ زدگی میلگرد به مرور بیشتر شده و افزایش حجم میلگردها، بتن را در کشش قرار داده و باعث تشدید آسیب دیدگی بتن میشود.
ملات ترمیمی اپوکسی محصولی و ترمیم کننده پایه پلیمری بتن، ملاتی دو جزیی و یا سه جزئی بر پایه رزینهای اپوکسی و مصالح پلیمری میباشد که علاوه بر مقاومت مکانیکی بالا، به سرعت کسب مقاومت کرده و جهت ترمیم اعضای ساختمان های بتنی همچون تیر، ستون، دیوار و … مناسب می باشد.