بازار خریدارمحور در کمین نفت
به گزارش تاسیسات نیوز، برخی از تغییرات برای حرکت به سمت بازارهای خریدارمحور تاکنون اتفاق افتاده است. ایران بهرغم پابرجایی برخی تحریمها، به صادرات نفت خود ادامه میدهد.
در این باره ایرانیها برای جذب خریداران و افزایش صادرات نفت خود وارد قراردادهای دوجانبه با قیمتهای تخفیفی شدهاند.
از طرفی قراردادهای دوجانبه سطح دادوستد بینالمللی نفت و گاز را کاهش میدهند و بازارهای کوچک و پرنوسانی را ایجاد میکنند.
در این رابطه میتوان گفت تغییراتی که در موازنه قدرت بازارهای انرژی در حال وقوع است، پیامدهایی نیز به همراه خواهد داشت.
اوپک تاکنون فهمیده است که با وجود عرضه فراوان، تنظیم و نگهداشتن قیمت در سطحی ثابت، غیرممکن است.
بسیاری از خریداران امکان تغییر و بازتعریف بندهای قراردادهای نفتی را مد نظر خواهند داد. سالها قبل دونالد تاسک – رئیس فعلی شورای اروپا – ایده ایجاد ساختار خرید یکپارچه برای مدیریت تمام نیازهای واردات گاز اتحادیه اروپا را مطرح کرده بود.
گرچه چالش هماهنگسازی نیازهای اعضای اتحادیه اروپا دشوار است، اما این ایده آنچنان که منتقدان اظهار میکنند غیرقابل اجرا نیست. با توجه به فرآیندهای مشابهی که کشورهای اروپایی در خرید منابع انرژی دارند، این کشورها میتوانند یک نوع یکپارچگی را ایجاد کنند که براساس آن قراردادها به دلخواه آنها تبدیل شوند.
در نهایت باید گفت بازارها تمایل به چرخش میان قدرتها دارند. زمانهایی وجود دارد که عرضهکنندگان میتوانند قیمتها را در بازارها دیکته کنند درحالیکه برخی اوقات ممکن است همین عرضهکنندگان قدرتمند به حاشیه رانده شوند. در حال حاضر بازارهای انرژی پس از نیم قرن تحت کنترل تولیدکنندگان بودن، در نقطه عطف تغییراتی گسترده قرار دارند.
از طرفی برای شرکتهایی که در این بازارها فعالیت دارند و اقدام به سرمایهگذاری میکنند زمان بسیار سختی است. بعضی از این شرکتها این تغییرات را حرکتهای دورهای میدانند و معتقدند چندی دیگر وضعیت معکوسی حاکم خواهد شد و تقاضا از عرضه پیشی میگیرد.
این دیدگاهها و استراتژیهای سرمایهگذاری مبتنی بر آن بسیار ریسکی است. در چنین شرایطی بهترین حالت برای شرکتها و سرمایهگذاران این است که فرض کنند بازارهای انرژی تغییرات ساختاری را تجربه خواهند کرد و سعی کنند مدلهای کسبوکار و استراتژیهای سرمایهگذاری خود را با این واقعیت تطبیق دهند.
انتهای خبر