تشکیل وزارت انرژی اگر …

استاد دانشگاه صنعتی شریف گفت: لازمه کارآیی وزارت انرژی این است که دولت خودش را به سمت حاکمیت و سیاست‌گذاری حرکت دهد و رسالتی بر تولید و توزیع آنها نداشته باشد. در نتیجه تا وقتی دولت دست از بنگاه‌داری برندارد؛ دیگر فرقی نمی‌کند که وزارت انرژی داشته باشیم یا نه.
به گزارش تاسیسات نیوز، یداالله سبوحی استاد مهندسی سیستم‌های انرژی دانشکده مهندسی انرژی دانشگاه صنعتی شریف با اشاره به اینکه تشکیل وزارت انرژی منوط به خروج دولت از بنگاهداری به سمت سیاست‌گذاری است که این موضوع در طرح جامع انرژی مغفول مانده است، گفت: بحث بر سر تشکیل ادغام وزارت نفت و نیرو و تشکیل وزارت انرژی ۲۰ سال است که در فضای کارشناسی و تصمیم‌گیری کشور مطرح می‌شود و به جایی هم نرسیده است و اساسا با شیوه فعلی مدیریت تفاوتی هم ایجاد نخواهد کرد. یعنی اگر دولت بخواهد خودش اجرا کننده­ طرح‌­ها باشد حالا چه یک وزارت انرژی داشته باشیم و چه دو وزارت نفت و نیرو هیچ فرقی در قضیه نخواهد داشت.
وی در ادامه توضیح داد: البته من معتقدم که مجزا بودن این دو وزارتخانه اشتباه است. اما می‌خواهم بگویم که لازمه کارآیی وزارت انرژی این است که دولت خودش را به سمت حاکمیت و سیاست‌گذاری حرکت دهد و رسالتی بر تولید و توزیع آنها نداشته باشد؛ بلکه فقط تنظیم‌­گر بشود.
سبوحی افزود: اگر دولت از حالت اجرایی گذر کند و به سمت حاکمیت و حکمرانی برود آن وقت دیگر دولت، بساط بزرگی مثل وزارتخانه‌­ها را نیاز ندارد و تبدیل به دولت کوچکی می‌شود که فقط هوشمندانه باید تولید­کنندگان و مصرف‌کنندگان انرژی را حمایت کند. آن وقت خودش درگیر این فعالیت­‌ها نیست و نیاز به این همه سازمان و تشکیلات ندارد. در نتیجه تا وقتی در رویه فعلی تغییری صورت نگیرد، حالا شما دو وزارتخانه را هم ادغام کنید، اتفاقی نمی­افتد.
این استاد دانشگاه صنعتی شریف گفت: زمانی وزارت انرژی یا یک انسجام در مدیریت معنا پیدا خواهد که تغییر ساختار در بخش انرژی سازماندهی شود و دولت اراده و عزم برای انجام تغییر را داشته باشد. در این حالت دولت باید نهادها و شرکت‌های اجرایی زیرمجموعه خودش را به بخش خصوصی واگذار کند. در این حالت دولت می‌تواند حکمرانی درستی داشته باشد و آینده‌­نگری دارد و می­‌تواند با هوشمندی هم تولید­کننده و هم مصرف­‌کننده را در راستای منافع ملی هدایت کند و در نتیجه کارآیی افزایش چشمگیری خواهد داشت.
* سیاست‌های مشخص‌ شده در طرح جامع انرژی، کشور را به بن‌بست می‌رساند
وی در ادامه به اشاره به طرح جامع انرژی تدوین شده در سال ۷۳ گفت: در برنامه‌ای که سال ۷۳ بنده مجری آن بودم برای اولین بار مسائل بهینه‌سازی انرژی مطرح شد. در این راستا تاکید ما این بود که باید سیاست‌های قیمت‌گذاری انرژی تغییر کند زیرا ادامه این روند کشور را با فاجعه مواجه خواهد کرد. در نتیجه از سال ۷۴ برنامه‌های جدید برای قیمت‌گذاری ارائه شد. همچنین از سال ۷۵ شرکت‌های مختلفی در زمینه بهینه‌سازی شکل گرفتند مثل ساتبا و شرکت­‌های بهینه‌­سازی مصرف سوخت. ولی متاسفانه به برخی مواد آن طرح عمل نشد.
سبوحی توضیح داد: مثلاً در آن طرح گفته شده بود اگر مصرف گاز به تدریج در کشور توسعه پیدا کرد همزمان باید در پالایشگاه­‌ها بهینه‌سازی صورت بگیرد که این کار انجام نشد. همچنان که پالایشگاه­‌های نفت ما آن زمان حدود ۳۴ درصد نفت کوره تولید می‌کردند. الآن هم متوسط تولید نفت کروه کل پالایشگاه­ها ۲۷ درصد است که این کاهش هم ناشی از پالایشگاه ستاره خلیج فارس است که خوراکش میعانات گازی است و در نتیجه نفت کوره‌ای تولید نمی‌کند. به خاطر این عدم تغییر ساختار پالایشگاه­ها و به روزرسانی آنها ما سالانه حدود ۸ میلیارد یورو زیان می‌بینیم.
این استاد دانشگاه صنعتی شریف گفت: باید یک طرحی که منسجم است به همه­ جنبه‌­های آن توجه شود. مثلا قانون صرفه­‌جویی مصرف در سال ۸۹ تصویب شده است و الان ۱۰ سال از تصویب آن گذشته ولی هنوز بعضی از آیین­‌نامه­‌های مواد این قانون تدوین نشده است. بر اساس آن قانون قرار بود که در سال ۹۹ شدت انرژی نسبت به سال ۹۰، ۵۰ درصد کاهش پیدا کند ولی نه تنها کاهش پیدا نکرده است، بلکه افزایش هم داشته است. حالا دوستان طرحی را روی میز گذاشته‌اند که صرفا گفته است تا ۱۰ سال آینده مصرف کاهش یابد و این کار بشود. اینکه نشد طرح جامع انرژی. باید سیاست‌ها مشخص باشد وگرنه تداوم سیاست‌های فعلی که در طرح جامع انرژی نیز آمده است؛ کشور را به بن‌بست می‌رساند.
منبع :‌فارس
منبع خبرگزاری فارس
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;