تاسیسات نیوز – صدیقه بهزادپور: لاکچری سازی یکی دیگر از رویکردهایی است که باوجود مشکلات فراوان همچنان به دلیل متقاضیان خاص خود در بازار رواج دارد. پارادوکس موجود در این بخش یعنی رویای خرید خانه از سوی برخی و رونق لاکچری سازی از سوی دیگر، فرآیندی است که باعث ایجاد گمانه زنی های بسیار شده است که این امر از کجا نشات گرفته و چه تبعاتی را به دنبال خواهد داشت؟
مجید گودرزی کارشناس اقتصادی در این باره گفت: موضوع لاکچریسازی و تمایل برخی از فعالان در این صنعت به آن رویکرد بدی تلقی نمی شود، چرا که نیاز به ساخت این خانه ها با توجه به نیاز برخی از افراد توجیه پذیر است، از سوی دیگر پرداخت مالیات بیشتر که از سوی مجلس برای این امر وضع شده است نیز می تواند ناظر بر این فرآیند نیز باشد. اما در ایران به دلیل وجود دو نقیصه در بازار مسکن و سیاستگذاری آن، اجرای طرح مالیات بر خانههای خالی و لوکس موفق نبوده است، نقیصه اول، باز بودن سقف قیمتگذاریهاست که هرچه مالیات به واحدهای خالی بسته میشود، به قیمت ملک افزوده و باعث تشدید بحران مسکن میشود. نقیصه دوم، نبود پایگاه داده و اطلاعات مناسب برای تشخیص واحدهای خالی است.
او افزود: عدم همکاری نهادهایی مانند شهرداری نیز باعث شکست این طرح شده است. همچنین به عدم موفقیت دولت در اخذ مالیات از خانههای لوکس و خالی اشاره کرده و بیان میکند که تا زمانی که قیمت واحدهای مسکونی مشخص نباشد، نمیتوان مالیات مؤثری اعمال کرد. وی تأکید دارد که در بسیاری از کشورهای دنیا با استفاده از ابزار مالیات، بازار مسکن را کنترل میکنند، اما در ایران به دلیل مشکلاتی در قیمتگذاری و نبود اطلاعات دقیق، این امر محقق نشده است. در مجموع قیمتگذاری مسکن در کشور به شدت ناامیدکننده است و حتی مالیات بر خانههای خالی هم نتوانسته تورم مسکن را کنترل کند.
این کارشناس ادامه داد: برای کنترل بازار مسکن و جلوگیری از افزایش بیرویه قیمتها، نیاز به سیاستگذاریهای دقیق، ایجاد پایگاههای داده مناسب و همکاری نهادهای مختلف با دولت است تا بتوان با اعمال مالیاتهای مؤثر بر خانههای خالی و لوکس، به بهبود وضعیت مسکن در کشور کمک کرد. البته در این میان چیزی که نباید فراموش کرد اینکه ساخت خانه های لوکس حتی با اِعمال مالیات های سنگین، عاملی تاثیرگذار بر قیمت گذاری بر بازار مسکن و همچنین بازار اجاره نباشد و اقشار آسیب پذیر جامعه را تحت تاثیر قرار ندهد، چرا که این امر زیبنده نظام اسلامی کشور ما نیست.
گودرزی درباره بحران کنونی در حیطه مسکن گفت: ما از نمایندگان مجلس در دوره های گذشته گلایه داریم که چرا کشوری با اینهمه ظرفیت در بخش مسکن، اینهمه بحران و مشکلات گوناگون را تجربه کنند؟ چرا مصوبات مناسب و خوب در این زمینه نداشتیم. البته بی قانونی مفرط در بخش مسکن، یکی از دلایل اصلی مشکلات بخش مسکن به شمار می آید، قوانین موجود به نوعی دچار خلاءهای بسیاری است و تقریباً یک طرفه به آن پرداخته شده است. در قوانین موجود در بازار مسکن ما دارای مشکلات و چالش هایی هستیم که بازار اجاره را نیز دچار بحران کرده است.
وی تاکید کرد: بسیاری از موجران در حال حاضر به جای ودیعه مسکن، خونبها دریافت می کنند در حالی که همه جای دنیا، مبلغ ودیعه فرآیندی است که در صورت عدم پرداخت اجاره از سوی مستاجر از آن استفاده کنند، اما این امر به دلیل چالش های مختلف در ایران به گونه ای معکوس و نامانوس شکل گرفته است و در سایه این بی قانونی، حتی با وجود مصوبات و خبرهای منتشر شده رسمی و غیررسمی، تخلیه واحد مسکونی به شکل فوری و … حق مسلم موجر است، در حالی که در اکثر نقاط دنیا این امر فقط در شرایط جنگ و … است که منتهی به بی خانمان شدن یک مستاجر می شود. نقص قوانین در کشورباعث شده است تا در سالهای اخیر، قیمتگذاری در بخش مسکن کاملاً رها شده باشد و هیچ قانونی برای کنترل قیمتها وجود ندارد، بهطوریکه این بازار به یکی از «وحشیترین» بازارهای کشور تبدیل شده است و در سایه این بی قانونی شاهد افزایش قابلتوجه قیمت مسکن در دولتهای بوده ایم که بسیار سرسام آور و افسارگسیخته بوده است، این ناشی از عدم جسارت دولت و مجلس در ساماندهی بازار مسکن و نبود قوانین مؤثر برای کنترل قیمتها، است که در نهایت به ایجاد مشکلات کنونی در این بخش شده است. برای بهبود وضعیت بازار مسکن، دولت باید در حوزه قیمتگذاری و عرضه زمین باشد.