در نشست مشترک معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی با اعضای هیات مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان و انجمن انبوهسازان استان قزوین اعلام شد: مجوز کارگزاری پروژه اقدام ملی مسکن برای سازمان نظام مهندسی ساختمان و انبوه سازان صادر شده است که هفته آینده ابلاغ خواهد شد.
به گزارش تاسیسات نیوز، در نشست مشترک دکتر محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی با اعضای هیات مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان و انجمن انبوهسازان استان قزوین که در محل اداره کل راه و شهرسازی استان برگزار شد، رییس سازمان ضمن بیان دغدغههای حوزه مهندسی، در خصوص مسائل حوزههای سرمایهگذاری و حفظ حقوق بهرهبرداران سخنانی عنوان داشت.
مهندس مجابی، عدم وجود حلقه واسط بین تولیدکننده و بهره بردار را از معضلات اصلی صنعت ساختمان دانست و تضییع حقوق بهرهبرداران و عوامل دخیل در ساخت وساز همچون انبوهسازان، مهندسان و سرمایه گذاران را وابسته به این امر خواند.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین، برگزاری نمایشگاه صنعت ساختمان توسط این سازمان را موفقیت مهمی در معرفی شاخصهای کیفی ساختمان به بهرهبرداران و حفظ حقوق ایشان برشمرد و افزود: عمده نمایشگاههای صنعت ساختمان توسط برگزارکنندگان غیرحرفهای برگزار میشود ولی در سال گذشته سازمان نظام مهندسی ساختمان با همکاری و حمایت استانداری، اداره کل راه و شهرسازی و سایر نهادها توانست نمایشگاهی در شان صنعت ساختمان برگزار کند که غرفههای این نمایشگاه را عوامل دخیل در ساخت مانند تولیدکنندگان مصالح، دستگاههای سیاستگذار و مهندسینی که خدمات ارزنده در بخش اجرا و حوزه نظارت دارند، شامل میشد و همین امر رضایتمندی بازدیدکنندگان را در بر داشت.
وی با اشاره به برگزاری جشنواره ساختمانهای برتر تصریح کرد: یکی از اهداف شکلگیری جشنواره ساختمانهای برتر معرفی ساختمان از نظر شاخصهای کیفی برای بهرهبردار میباشد که بی شک با افزایش دانش و آگاهی بهرهبردار نسبت به ساختمان، اجرای ضوابط و مقررات ملی ساختمان که تاکید بسیاری بر اجرا و رعایت آن میگردد، اجرایی تر خواهد شد و این کار ما را راحت تر خواهد کرد.
رییس هیات مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین بیان کرد: در ادامه برگزاری نمایشگاه صنعت ساختمان به منظور حفظ ارتباط بین بهره برداران واقعی با مجموعه نظام مهندسی دفتر مشاوره شهروندی را راه اندازی کردیم و شماره تماس ۳۲۴۲ را به این دفتر مشاوره اختصاص و اطلاع رسانی عمومی در استان انجام دادیم تا شهروندان در مراحل خرید، بهره برداری، ساخت و همچنین نکات فنی سوالی داشته باشند، بتوانند از این بانک اطلاعاتی سازمان استفاده کنند و به نتیجه مطلوب دست یابند.
وی ادامه داد: عوامل قیمت گذار در ساختمان، عوامل غیرحرفهای هستند؛ به عنوان مثال مشاورین املاکی که هیچ گونه تخصصی در این بخش ندارند و عملاً خدمات مهندسی را زیر سوال میبرند. ما باید بتوانیم از ظرفیت مهندسین در این بخش هم استفاده کنیم که در اینصورت یا با اجرایی شدن مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان یا با حضور مهندسین با سابقه و حرفهای در اخذ مجوز مشاورین املاک به هدف اصلی خود در این حوزه خواهیم رسید.
مجابی تصریح کرد: نمونه بارز این موضوع را در استان شاهد بودیم؛ ساختمان هایی که توسط مهندسین انبوهساز ساخته شده و دفتر فروش توسط ایشان راهاندازی گردیده است، همه کسانی که به این دفاتر مراجعه و یا خریداری کردهاند، رضایتمندی کامل را در پی داشته است چراکه با اشرافیت کامل نسبت به ملک تصمیمگیری کردهاند.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین ادامه داد: این درخواست طی یک مکاتبه مبنی بر شکل گیری دبیرخانه ساختمان برتر با جنابعالی مطرح شد که این دبیرخانه در سه حوزه دفتر مشاورهای، برگزاری نمایشگاه صنعت ساختمان و معرفی ساختمان برتر به بهرهبرداران واقعی میتواند خیلی از موضوعات را حل و فصل کند.
مجابی توضیح داد: متاسفانه کل ساخت و سازها در استان به سازمان نظام مهندسی ساختمان ارجاع نمیشود و به طور متوسط حدود ۱ و نیم میلیون مترمربع از ساخت و سازها به این سازمان ارجاع میشود
وی عنوان کرد: با مدیر کل راه و شهرسازی استان مکاتباتی در خصوص حضور نظام مهندسی ساختمان در حوزه ساختمانهای صنعتی داشتیم که در یک مقطع زمانی این اتفاق افتاد ولی متاسفانه اکنون این موضوع مجدد اجرا نمیشود.
این مسئول با بیان تفاهمنامه سه جانبه بین بنیاد مسکن، وزارت راه و شهرسازی و نظام مهندسی ساختمان گفت: در یک مقطع زمانی در ساخت و سازهای روستایی به دلیل عدم وجود پراکندگی یکنواخت و یکسان در سطح استان برای استفاده از ظرفیت مهندسین، از ظرفیت بنیاد استفاده شد. خوشبختانه هم اکنون پراکندگی مهندسی در سطح استان به نحوی است که سازمان میتواند در ساخت و سازهای روستایی این خدمات را ارائه دهد.
وی با اشاره به تاکید معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی بر استفاده از ظرفیت مهندسان در ساخت و سازهای روستایی اظهار کرد: تنوع، توقع و کیفیت ساخت و ساز در بخش روستایی به شدت افزایش یافته است. در جلساتی هم که با معاون وزیر راه و شهرسازی داشتیم، بر ورود سازمان نظام مهندسی ساختمان و تشکلهای تخصصی در حوزه ساخت و ساز روستایی بسیار تاکید شده است که امیدواریم با حمایت و پیگیریهای لازم از جانب وزارتخانه شاهد ارایه خدمات مهندسی در قالب نظارت عالیه در این بخش باشیم.
مجابی ادامه داد: چند سالی است که تعرفه خدمات مهندسی توسط وزارتخانه بصورت سالیانه ابلاغ میشود اما در استان قزوین بنا به دلایلی امکان اجرایی کردن تعرفه ابلاغی وزارتخانه نبوده و ۳۰ درصد آن در استان اجرا شد و در حال حاضر با حمایت مدیر کل راه و شهرسازی استان ، با افزایش ۴۰درصدی توانستیم به صورت مرحلهای و پلکانی در ادامه این شش ماهه، تعرفه ابلاغی را اجرایی کنیم.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین همچنین خواستار شد: با توجه به شرایط کنونی جامعه، کل ساخت و سازهای استان مطابق قانون، تحت پوشش نظام مهندسی ساختمان قرار گیرد که این موضوع حمایت وزارتخانه را میطلبد تا تمامی ساخت و سازها شاکله فنی و مهندسی به خودش گیرد.
این مسئول به تاکید معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی بر استفاده از ظرفیت مجریان ذیصلاح اشاره و عنوان کرد: استفاده از ظرفیت مجریان ذیصلاح همواره مد نظر هیات مدیره سازمان بوده ولی هنوز نتوانستهایم در همه شهرها و همه گروههای ساختمانی از این ظرفیت استفاده کنیم. همچنین در شهر قزوین برای پروژههای بالای ۵۰۰ متر از مجریان ذیصلاح استفاده میشود.
وی ادامه داد: بخش عظیمی از مهندسان در حوزه مجریان ذیصلاح فعالیت میکنند و بخش عظیمی از کاردانها نیز میتوانند به این حوزه ورود پیدا کنند. لازم است در اقدام ملی مسکن نیز استفاده از ظرفیت مجریان ذیصلاح مد نظر قرار گیرد.
مجابی با بیان اعلام آمادگی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین در اجرای اقدام ملی مسکن به عنوان اولین استان اشاره کرد: مهندسان انتظار دارند در پروژههای ملی نقشآفرین باشند و بتوانند هم رسالت فنی و تخصصی و هم رسالت اجتماعی خود را ایفا کنند. در همین راستا باید از حداکثر خدمات مهندسی در این اقدام ملی استفاده کرد. به همین منظور آمادگی خود را برای ورود به پروژه اقدام ملی مسکن اعلام کردیم.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین با اشاره به کارنامه موفق این سازمان در اجرای مسکن مهر خاطرنشان کرد: این سازمان به عنوان کارگزار اقدام ملی مسکن میتواند در کیفیت اجرای پروژه بسیار تاثیر گذار عمل کند چرا که نمونه موفق آنرا در مسکن مهر شاهد بودیم.
وی در پایان خواستار تخصیص مسکن در پروژه اقدام ملی مسکن به مهندسان عضو سازمان که فاقد مسکن شخصی هستند، شد و افزود: در صورت امکان در این پروژه شهرکی با عنوان شهرک مهندسین که عضو سازمان و خانه اولی هستند، تعریف شود و مهندسین هم بتوانند از این پروژه بهرهمند شوند.
در ادامه دکتر محمودزاده، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه وشهرسازی با ابراز خرسندی از اعلام آمادگی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین برای همکاری در پروژه اقدام ملی مسکن اظهار کرد: مجوز کارگزاری پروژه اقدام ملی مسکن برای سازمان نظام مهندسی ساختمان و انبوه سازان صادر شده است که هفته آینده ابلاغ خواهد شد ولی با این وجود تمام سازمانهای نظام مهندسی ساختمان استانها این علاقهمندی و آمادگی سازمان قزوین را ندارند و امیدوارم همکاری و همراهی سازمانهای نظام مهندسی ساختمان مانند قزوین در کیفیت اجرای طرح اقدام ملی موثر باشد و شاهد تحول ساخت و ساز از لحاظ کمی و کیفی باشیم.
محمودزاده تصریح کرد: در صورتی که در بخش خصوصی واحدهای تمام شده و یا واحدهای نیمه تمام و یا حتی زمین وجود داشته باشد، میتوانند در صورت تمایل به این پروژه واگذار نمایند که در این صورت با وجود مشخص بودن خریدار از ابتدای کار و تامین کننده منابع مالی توسط تسهیلات آورده متقاضیان، دغدغه سازندگان به مراتب کمتر خواهد شد.
معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در ادامه بیان کرد: با توجه به مشکلات تامین زمین که در شهر قزوین وجود دارد، اگر در سطح استان دستگاههایی هستند که امکان واگذاری زمین دارند، میتوان با عقد تفاهم نامه بخشی از این اراضی را برای تامین مسکن اختصاص داد.
این مسئول خاطر نشان کرد: در آموزش به مردم دچار ضعف هستیم و نتوانستیم معماری خوب را به آنان معرفی کنیم. باید بتوانیم از نظر تخصصی اطلاع رسانی مناسب را در بخش ساخت و ساز به مردم داشته باشیم و شاخصهای ساختمان را از نظر فنی, علمی و فرهنگی بخوبی برای مردم تبیین کنیم. به همین منظور راه اندازی مرکز اسناد و موزه مهندسی را در برنامه خود داریم که امیدواریم سازمان نظام مهندسی ساختمان همکاری لازم را در این خصوص داشته باشد.
محمودزاده راه اندازی دفتر مشاوره شهروندان توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین را اقدام موثری در ارائه خدمات به شهروندان برشمرد و افزود: ما باید به عنوان جامعه تخصصی، بسترهای لازم را برای آگاهی دادن به مردم فراهم نماییم.
وی تصریح کرد: اقدامات خوبی در حوزه مقررات ملی ساختمان اتفاق افتاده است. دفتر تدوین مقررات ملی ساختمان به مجموعه وزراتخانه اضافه شده است. در تدوین مقررات ملی برای اولین بار مجوز ورود به حوزه ترافیک، شهرسازی و نقشه برداری را گرفتیم.
معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی بیان کرد: با توجه به اهمیت نقش مجریان ذیصلاح در کیفیت ساخت و ساز، این موضوع باید در کل استان اجرایی شود. همچنین در اصلاح قانون پیش فروش که به مجلس ارسال کردهایم، پیش فروش ساختمان باید از طریق مجری صورت پذیرد که در اینصورت به عنوان شخصیت حقوقی براحتی در انجام امور قابل رصد و پیگیری میباشد.