نخستین شتاب دهنده صنعتی الکترون کشور رونمایی شد

با حضور رییس جمهور، نخستین شتاب‌دهنده صنعتی الکترون کشور با عنوان شتابگر الکترواستاتیک 200KV و پنج رادیو داروی درمانی جدید رونمایی شد.

 

 

 

 

به گزارش تاسیسات نیوز به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر احمدی‌نژاد صبح امروز (سه‌شنبه) در مراسم روز ملی فناوری هسته‌یی اولین شتاب‌دهنده صنعتی الکترون کشور با عنوان شتابگر الکترواستاتیک 200KV را از طریق ویدئو کنفرانس راه‌اندازی کرد.

 

استریل کردن لوازم یکبار مصرف پزشکی، حافظه‌دار کردن مواد پلیمری، تولید لوله‌ها و نوارهای قابل انقباض حرارتی مورد نیاز صنایع، تولید سیم و کابل نسوز حرارتی، پرتودهی مواد غذایی تصفیه آب و فاضلاب شهری، مقاوم سازی فلزات و چوب، تولید ایدروژل‌های پوشش‌ دهنده زخم، تولید لاستیک و قطعات خودرو با دوام بالا از جمله کاربردهای این شتاب‌دهنده است که دارای اجزاء مختلف می باشد و از تکنولوژی بالا برخوردار است.

 

گفتنی است قیمت تمام شده این شتاب‌دهنده در داخل کشور نسبت به نمونه مشابه خارجی آن بسیار کمتر و نزدیک به یک پنجم بوده و از نظر کارایی و کیفیت نیز از برخی جهات نسبت به نمونه خارجی برتری داشته و سازگار و مطابق نیاز صنایع کشور ساخته شده است.

 

شتابدهنده‌های صنعتی الکترون کاربردهای گسترده‌ای در علوم مختلف پزشکی، صنعتی و کشاورزی داشته و یکی از نمونه‌های بارز صلح‌آمیز از صنعت هسته‌یی می‌باشد که نقش مؤثری در سلامت افراد جامعه و بهبود کیفیت محصولات دارد لذا با توجه به نیاز کشور به این صنعت، روند اجرایی این پروژه به صورت جدی نزدیک به سه سال پیش آغاز و با تلاش و کار شبانه‌روزی کارشناسان مجتمع پژوهشی یزد و حمایت و اهتمام مدیران سازمان انرژی اتمی شاهد به بار نشستن زحمات بی‌وقفه و افتتاح رسمی این پروژه علمی و ارزشمند هستیم.

 

این شتاب‌دهنده از تکنولوژی بالایی برخوردار بوده و دارای اجزای مختلفی نظیر تفنگ الکترونی، کاواک، مدارات مولد فرکانس رادیویی، مگنت‌های خم‌کننده، سیستم خلاء، سیستم کولینگ، سیستم کنترل و خط انتقال باریکه می‌باشد. در این شتاب‌دهنده ذرات الکترون تولید شده توسط تفنگ الکترونی وارد حافظه شتاب شده و تحت تاثیر میدان الکترویکی قوی ناشی از امواج RF قرار می‌گیرند و با کسب انرژی 1MeV از محفظه شتاب خارج شده و جهت شتاب مجدد توسط مگنت‌های خم‌کننده وارد محفظه می‌شوند و پس از 10 مرحله رفت و برگشت در داخل محفظه شتاب در نهایت یک باریکه الکترونی با انرژی 10Mev و جریان 10Ma از شتاب‌دهنده خارج می‌شود.

 

از ویژگیهای مهم در این طرح، ساخت هسته‌های بدون پسماند می‌باشد.

 

روند ساخت rf به عنوان پیچیده‌ترین قسمت این شتاب‌دهنده محسوب می‌شود. از ویژگی های این قسمت ابتکار به کار رفته در ساخت تقویت‌کننده 10kw می‌باشد که برای اولین بار در کشور تقویت‌کننده ترانزیستوری با این سطح توان جایگزین سیستم لامپی متداول شد که این خود یک دستاورد بزرگ در حوزه علوم مخابراتی در کشور محسوب می‌شود.

 

پس از آماده‌سازی شتاب‌دهنده جهت جلوگیری از نفوذ پرتوهای یون‌ساز و غیریون‌ساز نیاز به یک حفاظ بیولوژیک موقت یا ساختمان بتونی است.

 

در مجموع قطعات به کار رفته در ساخت این شتاب‌دهنده تنها 18 درصد قطعات که عمدتا نیز کاربرد عمومی دارند و در صنایع دیگر نیز استفاده می‌شود از خارج کشور تامین شده و 82 درصد بقیه آن ساخت داخل کشور می‌باشد.

 

لازم به ذکر است که قیمت تمام شده این شتاب‌دهنده در داخل کشور نسبت به نمونه خارجی مشابه بسیار کمتر و چیزی قریب به یک پنجم آن می‌باشد که از نظر کارایی و کیفیت نیز از برخی جهات بر آن برتری داشته و همچنین سازگار و مطابق نیاز صنایع کشور ساخته شده است.

 

هم اکنون در دنیا قیمت شتاب‌دهنده‌ها عمدتا مربوط به دانش فنی آن می‌باشد که ساخت آن نیز در انحصار چند کشور پیشرفته صنعتی دنیا است و این سیستم نیز در اقلام تحریم‌های کشورهای غربی قرار دارد که در حال حاضر امکان خرید و واردات آن در کشور وجود ندارد. امروز شاهد دست‌یابی تلاشگران عرصه هسته‌یی کشور به فناوری طراحی و ساخت این صنعت پیشرفته می‌باشیم. امید است که این تلاش گامی موثری جهت خودباوری در این حوزه بوده و شاهد گسترش روزافزون شتاب‌دهنده‌ها و کاربرد آن‌ها در کشور در زمینه‌های صنعتی و بهداشتی در آینده نزدیک باشیم.

 

رئیس جمهور در فرمان راه‌اندازی از این شتاب‌دهنده، ضمن تقدیر از تلاش‌ها و زحمات متخصصان کشور برای ارائه خدمات و دستاوردها به ملت ایران از مسئولان و تلاشگران پروژه خواست تا با ذکر یا زهرا(س) این خدمت بزرگ را راه‌اندازی کند.

 

رونمایی از رادیو داروهای جدید

 

همچنین با حضور رئیس جمهور از طریق ویدئو کنفرانس از رادیو داروهای درمانی که طراحی و تولید آن با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به پایان رسیده رونمایی و به طور رسمی در فهرست دارویی کشور قرار گرفت.

 

به گزارش ایسنا، ساماریوم 153 برای کاهش درد بیماران سرطانی، رنیوم 186 برای تسکین درد در بیماران دارای دردهای شدید ناشی از سرطان، مولیبدن تکنسیم، ید 131 برای تشخیص و درمان تومورها، تالیوم، گالیوم، پپتیدی یوبیکویسیدین برای تشخیص و یافتن محل عفونت در تب‌های نامشخص و پتیدی بومبزین برای تشخیص زود هنگام سرطان پستان، پروستات و ریه از جمله دستاوردهای محققان کشور در زمینه تولید رادیو داروها بود که امروز رونمایی شد.

 

همچنین در این مراسم از سوی مدیران، کارکنان و خانواده شهدای هسته‌یی، لوح تقدیری به پاس ایجاد فرصت‌های جدید، باور و اعتماد به متخصصان کشور، پشتیبانی همه جانبه از صنعت هسته‌ای و دفاع از حق مسلم هسته‌ای ایران در مجامع بین‌المللی که زمینه‌های ایجاد رشد، شکوفایی و پیشرفت در بخش‌های مختلف انرژی اتمی را در کشور فراهم کرد توسط خانواده پنج شهید هسته‌ای به احمدی‌نژاد تقدیم شد.

 

پایان پیام/.

 

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;