رئیس سابق سازمان نظام مهندسی ساختمان به بررسی طرح انتقال پایتخت از تهران پرداخت. او ضمن اشاره به مشکلات تهران مانند آلودگی هوا و ترافیک، تأکید کرد که این انتقال نیازمند اجماع کلی از تمامی ارکان حاکمیت و همکاری دستگاهها است. فرجالله رجبی، نماینده پیشین شیراز در مجلس به بحث انتقال پایتخت و مشکلات کلانشهر تهران پرداخت.
به گزارش تاسیسات نیوز، او با اشاره به رشد بیقواره تهران و چالشهای موجود مانند کمبود امکانات زیرساختی، آلودگی هوا و ترافیک، تأکید کرد که ایران نخستین کشوری نیست که به فکر جابهجایی پایتخت افتاده است و کشورهای دیگری نیز تجربه این کار را دارند.
رجبی افزود که در گذشته مطالعاتی در این زمینه انجام شده و لازم است به این تحقیقات و تاریخچه بازگشت شود.
نماینده پیشین شیراز تأکید کرد که این اقدام ملی باید با توافق کلی از سوی تمامی ارکان حاکمیت صورت گیرد و دولت باید تلاش کند تا همه دستگاهها در این طرح مشارکت کنند.
رئیس سابق سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور ادامه داد: انتقال پایتخت نه یک کار بخشی، بلکه یک پروژه ملی است که نیازمند تشکیل کارگروه ملی و همکاری تمامی ارکان حاکمیت است.
رجبی تاکید کرد که حتی در صورت اتخاذ تصمیم مناسب، نحوه اجرای آن باید بهدرستی و با دقت انجام شود تا از مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
رجبی همچنین یادآور شد که انتقال پایتخت بهطور قطع به کاهش فشار از تهران کمک خواهد کرد، اما این امر نباید به معنای رها کردن مشکلات موجود در تهران باشد.
او تاکید کرد که در کنار فرآیند انتقال، باید برنامهریزیهای لازم برای حل مشکلات تهران در حوزههایی مانند آلودگی هوا، گسترش بیرویه و مسائل ناشی از گسلهای تهران نیز ادامه یابد.
مکران ظرفیت توسعه بالایی دارد
او با اشاره به مطرح شدن اسامی همچون منطقه مکران برای انتقال پایتخت، گفت: فارغ از نامها و مناطق، هر کجا که قرار است این انتقال و استقرار پایتخت جدید اتفاق بیفتد، باید به لحاظ زیرساختی آماده باشد. همچنین از لحاظ امنیتی و استراتژیکی باید توسط مراجع ذیصلاح تایید شود.
رئیس سابق سازمان نظام مهندسی ساختمان تاکید کرد: اینکه منطقه مکران ظرفیت توسعه بالایی دارد، الزاماً به معنای این نیست که بخواهیم پایتخت را به آن منطقه منتقل کنیم.
دولت چهاردهم و مساله انتقال پایتخت
موضوع انتقال پایتخت از تهران به شهری دیگر، با آغاز به کار دولت چهاردهم بار دیگر به سر خط اخبار رسانهها تبدیل شده است و طی روزهای اخیر نیز موج اخبار درباره این تصمیم شدت و سرعت بیشتری به خود گرفته است.
در این بین مقامات رسمی و متخصصان نیز نقطه نظرات متفاوتی را درباره این طرح بزرگ مطرح کردهاند که جدیدترین این مواضع را ۲۰ دی، محمدصادق معتمدیان، استاندار تهران بیان کرد که «انتقال پایتخت را تکلیف قانونی» دانست.
معتمدیان با تاکید بر اینکه انتقال پایتخت به عنوان یک تکلیف قانونی محسوب میشود گفت: برای به نتیجه رسیدن این موضوع در حال بررسی و جمعبندی نهایی هستیم. برای توجه کردن به دستور رئیسجمهوری، در همین راستا کارگروهی به صورت فعالانه در حال برگزاری است و تاکنون جلساتی نیز با حضور محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور و دیگر وزرای مربوطه برگزار شده است.
مکران، گزینه جدی دولتیها برای پایتخت جدید
تاریخ طرح این موضوع به اواخر آبان ماه امسال باز می گردد که مسعود پزشکیان با اشاره به آغاز مطالعات طرح انتقال پایتخت، گفت: محمدرضا عارف مأموریت بررسی این طرح را بر عهده دارند. بیتوجهی به این موضوع میتواند کشور را در آینده با بحرانهای زیستمحیطی و مشکلات متعدد دیگر مواجه کند.
محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهوری نیز در همایش مسئولان روابط عمومی دستگاههای اجرایی که ۱۱ دی ماه برگزار شد، با اشاره به مشکلات فعلی تهران اظهار کرد: دو نظر متفاوت درباره پایتخت وجود دارد؛ یک نظر میگوید پایتخت در همین تهران بماند و نگاهی دیگر نیز تاکید میکند تهران کشش سرویسدهی به جمعیت بالای ۱۰ میلیون نفر را ندارد؛ انتقال پایتخت جز با رضایت و نظر مردم اماکن پذیر نیست.
از سوی دیگر نیز فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در نشست خبری روز ۱۸ دی ماه درباره موضوع انتقال پایتخت توضیح داد و با تاکید بر نگرانی ها در حوزه آب و انرژی، بیان کرد: استان تهران از نظر افزایش تمرکز افرادی که در آن زیست میکنند، نگرانیهایی را ایجاد میکند. یکی از این نگرانیها در حوزه آب است. چیزی که در نظر است، منطقه مکران است. البته دو شورا تخصصی در حوزههای «احصای مشکلات پایتخت» و «اقتصاد دریامحور» تشکیل شده است.
مهاجرانی تاکید کرد: از همینجا از همه صاحبنظران، مهندسان، جامعهشناسان و اقتصاددان دعوت میکنیم تا در این خصوص کمک کنند.