بنگاهداری بانکها بلای جان بازار مسکن

تاسیسات نیوز – صدیقه بهزادپور: کمبود مسکن در ایران به یک بحران جدی تبدیل شده است و وعده‌های دولت‌ها برای حل این مشکل، به دلیل عدم تحقق و مشکلات اجرایی، به نتیجه مطلوب نرسیده است. دولت سیزدهم نیز با وعده ساخت سالانه یک میلیون مسکن، در عمل با چالش‌های زیادی مواجه شده و پروژه مسکن ملی هنوز نتوانسته است به اهداف خود دست یابد. برای حل این مشکل، نیاز به برنامه‌ریزی دقیق، تخصیص منابع مالی کافی و ایجاد اعتماد در میان مردم وجود دارد.
مجید گودرزی کارشناس مسکن در این باره گفت: ما ظرفیت های خوبی در حوزه مسکن داریم، این امر به ویژه با وجود مهندسان خبره و کارشناسان در حوزه ساخت و ساز، منابع غنی زمین برای ساخت و ساز و .. کاملاً درخور و شایسته است، اما مشکل و چالش اصلی در این حوزه، وجود مدیران ناکارآمد و بی توجهی دولت های قبل بوده است که نتوانسته اند از امکانات و منابع خوب در این حوزه به نحو مطلوب بهره وری بهینه کند.
او افزود: بارها از سوی کارشناسان مختلف اعلام شده که؛ واگذاری زمین رایگان به مردم گزینه ای مناسب برای رفع مشکل ساخت و ساز و تامین مسکن مردم خواهد بود، همچنین همزمان تصویب و تکلیف واگذاری تسهیلات مسکن و ملزم ساختن بانک ها به پرداخت این وامها، راهکاری عملیاتی برای حل چالش بازار مسکن خواهد بود،اما آنچه که تاکنون شکل گرفته و قابل مشاهده است، بی توجهی و نافرمانی بانک ها در این زمینه است.
گودرزی اضافه کرد:  همچنین عدم همکاری سازمانهای مرتبط دراین خصوص است که در نهایت به ناترازی شدید مسکن در کشور شده، این در حالی است که ما هم در داخل و هم خارج از کشور ظرفیت های بالقوه فراوانی داریم که در صورت رصد و فعالسازی آنها، مشکل ماندگار مسکن در کشور حل خواهد شد. در حال حاضر منابع مالی فراوانی در کشورهایی چون چین داریم که به دلیل تحریم و … مسدود شده است.
این کارشناس ادامه داد: دولت ایران می تواند با به کارگیری دیپلماسی و سیاست گذاری و برنامه ریزی خوب، از این منابع با وجود تحریم های به شکل بهینه استفاده کند. واردات مصالح و ابزار و … مورد نیاز در بازار مسکن و ساخت و ساز با استفاده از این منابع مالی بلوکه شده در کشور چین، گزینه ای است که می تواند به راحتی هم این منابع را برای ایران قابل دسترس سازد و هم اینکه جانی دوباره به کالبد بازار مسکن دمیده شود و رونق گیرد.
وی توضیح داد: اما ناکارآمدیها به خصوص در بخش مدیران، نقطه ثقل مشکلات در حوزه مسکن است و در ادامه بانکها و عدم هماهنگی سازمانهای ذیربط نیز در این بخش سهم موثری دارند. بر اساس آمار رسمی، بانکها تنها به حدود دو و  نیم درصد از تعهدات خود در خصوص واگذاری تسهیلات به بخش مسکن عمل کرده اند، حال آنکه حضوری موثر در بنگاهداری  در بخش های مختلف که از آن منتفع می شوند داشته اند، از این رو می توان گفت که عدم همکاری بانک‌ها در ارائه خدمات و تسهیلات در این خصوص یکی از عوامل مهم در بحران مسکن اعلام شده است، چرا که این عدم تخصیص منابع مناسب بانکی به ارائه مسکن واقعی، به ویژه در طرح هایی مانند نهضت ملی مسکن،منجر  به کندی در اجرای پروژه ها و افزایش نارضایتی ارائه شده تا حدی که بسیاری از صاحبان امتیاز مسکن مایوسانه تصمیم به واگذاری امتیاز خود شده اند، عدم همکاری بانک ها در واگذاری تسهیلات مسکن در حالی صورت می گیرد که شاهد انحراف در پرداخت تسهیلات بانکی هستیم و به این ترتیب تخصیص نادرست منابع، به جای کمک به حل مشکل مسکن، به تعمیق بحران در این بخش منجر شده است.  در حین اینکه بازار مسکن از نبود تسهیلات مسکن رنج می برد، بانک ها به صورت بنگاه دارانی بزرگ در اندیشه سود بردن از بازارهای دیگری هستند که خواب سرمایه زیاد در بازاری که خود می توانند از آن بیش از ۷۰ درصد کنند، هستند.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;