بحران به خوزستان هم رسید
به گزارش تاسیسات نیوز، خوزستان با داشتن بیش از 2 میلیون هکتار زمین کشاورزی بهدلیل کمبود آب، کمتر از یک میلیون هکتار را زیرکشت میبرد. این استان با تولید 14 میلیون تن محصولات کشاورزی از قطبهای اصلی کشور در این بخش است. رودخانههای کرخه، جراحی و زهره در سال زراعی گذشته بیشترین خسارت ناشی از خشکسالی را متحمل شدند.
کشاورزان خوزستان همیشه نسبت به جبران خسارت کشاورزی گلایه داشتهاند. کارشناسان حوضه آب معتقدند کاهش بارندگیها از یکسو و محدودیت و کمبود منابع آبی و نیز شوری آب از سوی دیگر و همچنین انتقال سرشاخههای رودخانه زهره و جراحی به بوشهر باعث شده که اراضی زیر کشت دو حوضه زهره و جراحی مورد تهدید قرار گیرد.
رئیس سازمان جهادکشاورزی خوزستان با اشاره به آبگیریهای صورت گرفته برای این طرح از بالادست شهر زیدون در بهبهان اظهار میکند: با اجرای این طرح، حجم بسیاری از زمینهای کشاورزی خوزستان از بین خواهد رفت و وزارت نیرو به عنوان متولی طرح باید پاسخگو باشد.
کیخسرو چنگلوایی با اشاره به اینکه اراضی پاییندست رودخانه زهره صدها سال است که دارای حقابه و سابقه کشت است، میگوید: وزارت نیرو با ادعای نبود آب، از تخصیص آب بیش از 35 هزار هکتار پاییندست در هندیجان خودداری کرده، در صورتیکه اراضی بوشهر به هیچ عنوان حتی در حد یک هکتار هم حقابه و برداشت از رودخانه زهره را ندارد. همچنین احداث سدهای بدون مطالعه مشکلاتی را برای کشاورزان پاییندست ایجاد کرده است.
وی میافزاید: با احداث سد کوثر بر روی رودخانه خیرآباد که بهطور طبیعی کار تعدیل میزان شوری رودخانه زهره را در محل الحاق دو رودخانه زهره و خیرآباد (در محل حیدرکرار) انجام میداد عملا با عدم رهاسازی آب از سد یاد شده میزان EC آب در پاییندست به بیش از 10 میلیموس رسیده و باعث تخریب کشاورزی و نابودی اراضی مستعد منطقه هندیجان شده است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی خوزستان تصریح میکند: در سالهای گذشته سطح تولیدات حوضه زهره و جراحی بهشدت کاهش یافته و مشکلات عدیدهای را بهوجود آورده است، به طوری که محصولات کشاورزی همچون یونجه، حبوب، کنجد و گوجه به سایر استانها و کشورهای حوزه خلیجفارس صادر میشده که اکنون با این تصمیمها دیگر نه محصولی تولید میشود نه صادراتی صورت میگیرد.
چنگلوایی آمارهای ذکر شده درباره میزان مصرف آب و راندمان آب در بخش کشاورزی را رد کرده و میافزاید: ادعا میشود که 92 درصد منابع آبی در بخش کشاورزی مصرف میشود که البته میپذیریم بیشترین مصرف آب مربوط به کشاورزی است اما هیچ مرجعی در اینباره تحقیق نکرده است و آمارها مستند نیست.
لزوم توقف طرح انتقال آب رودخانه زهره
معاون عمراني استاندار خوزستان نیز با اشاره به گزارشهايي مبني بر آغاز طرح انتقال آب رودخانه زهره به بوشهر میگوید: در صورت اجراي اين طرح برخلاف اظهارنظرهاي كارشناسي و زيست محيطي از همه ظرفيتهاي استان براي توقف آن استفاده ميكنيم.احمد سياحي با بيان اينكه اين طرح پارسال در كميته منابع آب وزارت نيرو لغو شده است، تاكيد كرد: اگر اين طرح برخلاف نظر كارشناسي، زيست محيطي و تامين آب كشاورزي پاييندست فعال باشد، بدونشك از همه ظرفيتهاي استان براي توقف آن استفاده ميكنيم.وي میگوید: طرح انتقال آب زهره به بوشهر بايد به صورت كارشناسي بررسي شود و در خوزستان نيز موضع واحدي نسبت به آن گرفته شود.
نابودی کشاورزی خوزستان
نماینده شادگان در مجلس دهم نیز میگوید: انتقال آب از سرچشمههای رودخانه زهره و مارون به بوشهر، کشاورزی خوزستان را نابود میکند.حجتالاسلام مجید ناصرینژاد با اشاره به مشکلات کشاورزان مناطق جنوبی استان بهدلیل کمبود شدید آب، اظهار میکند: بیشتر کشاورزان در سالهای اخیر بخشی از مزارع خود را زیر کشت بردند و این موضوع اقتصاد خانوادههای روستایی را با مشکل جدی مواجه کرده است.
وی خاطرنشان میکند: بعد از خبرهای ضدونقیض درباره انتقال آب از سرچشمههای کارون به اصفهان و استانهای دیگر جدیدا خبرها از انتقال آب رودخانههای جراحی، زهره و مارون به بوشهر حکایت دارد که بسیار نگرانکننده است.این مسوول ادامه میدهد: بیشتر شهرها همچون رامشیر، شادگان، ماهشهر، هندیجان و امیدیه بهدلیل کمبود آب با خطر نابودی بخش کشاورزی مواجه هستند و باید هرچه زودتر برای حل این مشکل چارهاندیشی شود.ناصرینژاد خاطرنشان میکند: در مجلس دهم به شکل ویژهای به موضوع انتقال آب واکنش نشان خواهیم داد و پیگیری مجدانهای خواهیم داشت.
ممنوعیت کشت پذیرفتنی نیست
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی خوزستان نیز میگوید: هیچگونه ممنوعیت کشتی در حوضههای آبی مارون، زهره و جراحی پذیرفتنی نیست و حتما در این حوضهها 45 هزار هکتار از اراضی کشاورزی را به زیرکشتهای غیردائمی خواهیم برد.محمد قاسمینژاد اظهار میکند: در حوضه کرخه، دز و کارون هیچ ممنوعیتی برای کشت تابستانه وجود ندارد و بر اساس برنامهریزیها و الگوی کشتی که تعیین کردهایم، حتما در این نقاط کشت تابستانه انجام خواهد شد.
وی میافزاید: برنامهای برای کشت تابستانه در حوضه مارون، زهره و جراحی تدوین و برای تخصیص آب به کمیته مدیریت بحران ارسال کرده اما هنوز پاسخی دریافت نکردهایم. در کل هیچگونه ممنوعیتی برای کشت تابستانه در این حوضهها وجود ندارد و فقط مقرر شده برای کشت تابستانه حوضههای مارون، زهره و جراحی محدودیتهایی اعمال شود.
رئیس خانه کشاورز شهرستان هندیجان نیز میگوید: لازم است برای حفظ کشاورزی و اشتغال مردم هندیجان احداث و ادامه کار کانال انتقال آب به استان بوشهر و دشت لیراوی از رودخانه زهره تعطیل شود.فتحالله الهیاری اظهار میکند: با توجه به کمبود آب و کاهش آورد رودخانه زهره از سد کوثر بروز پدیده خشکسالی طی سالهای گذشته سبب رکود کشاورزی چند هزارساله هندیجان شده است.
وی از مسوولان وزارت نیرو و سازمان آب و برق خوزستان و نمایندگان در حوضه هندیجان و امیدیه و بهبهان خواست که جلوی این طرح غیرقانونی بدون مطالعه را بگیرند.وی تاکید میکند: مسوولان وزارت نیرو بهجای انتقال آب از سرشاخههای رودخانه زهره یا رودخانههای خوزستان به استانهای دیگر باید به فکر احیای رودخانههای بیآب استان خوزستان باشند.
اکنون رودخانه زهره خشک و بیآب شده است و کشاورزی هندیجان بهطور جدی در حال نابودی است. اگر طرحهای انتقال آب از رودخانههای خوزستان عملی شود توليد برق در سدها با مشکل مواجه خواهد شد، همچنین انتقال آب موجب میشود طی سالهای آينده، در استان شاهد بروز خشكسالی شديد باشيم كه اين موضوع لطمه بزرگی به استان خواهد زد.
منبع: دنیای اقتصاد
انتهای خبر