اقدامات مهندسی برای فرونشست زمین

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با تاکید بر اینکه اقدامات مهندسی برای جلوگیری از فروریزش‌ها موثر و امکان‌پذیر است، تاکید کرد: ضرورت دارد تا انجام فعالیت‌های مهندسی برای کاهش مخاطرات فروریزش‌ها و فرونشست‌ها در برنامه شهرداری تهران و دولت چهاردهم قرار بگیرد.

دلیل فروریزش خیابان ولیعصر
به گزارش تاسیسات نیوز، علی بیت‌‌‌‌‌اللهی، ابعادی از پدیده فروریزش خیابان ولیعصر حوالی میدان ونک را که ۵ مرداد در مسیر جنوب به شمال رخ داد تشریح کرد و گفت: این پدیده در اثر گسیختگی لوله آب و جریان آب به زیر رویه آسفالتی این مسیر با آب شکستگی طبیعی ایجاد شد که درنهایت با فرسایش تونلی، گسترش ابعاد و با تشدید عمل ارتعاش محیطی با رفت و آمد وسایل نقلیه، رویه آسفالتی زیر این حفره ایجاد شده فروریزش کرد و فرونشست ناگهانی ایجاد شد.
وی پدیده فروریزش خیابان ولیعصر را در ادامه فروریزش‌هایی برشمرد که در ماه‌ها و سنوات گذشته در نقاط مختلف شهر تهران و همچنین اصفهان به وقوع پیوست.

مخاطرات فروریزش و فرونشست
بیت‌اللهی درباره قابلیت پیش‌بینی مخاطرات فروریزش و همچنین فرونشست در مناطق شهری توضیح داد: برخی از حفره‌ها و تونل‌های زیرسطحی در شهر تهران و سایر کلان‌‌‌‌‌شهرها قابل شناسایی است و برخی نیز قابل شناسایی نیستند. زیرا عامل به وجود آورنده برخی از آنها ناشی از گسیختگی لوله‌ها و فرسودگی تاسیسات شهری، مسدود کردن مسیرهای جریان آب و عوامل متعدد است.
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه ساختمان‌های مرتفع که با چندین طبقه زیرزمین احداث شده و با گودبرداری‌های عمیق مواجهند، مسیر عبور جریان طبیعی آب از طریق رگ آب‌ها و قنوات مسدود می‌شود که تعداد این قبیل ساختمان‌ها به‌‌‌‌‌ویژه در کلان‌‌‌‌‌شهرها و تهران قابل توجه است که باید مورد توجه دست‌‌‌‌‌اندرکاران قرار بگیرد.

مخاطرات فرونشست منطقه چشمه علی
بیت‌اللهی با یادآوری مخاطرات فرونشست منطقه چشمه‌‌‌‌‌علی شهرری درخصوص دیگر دلایل فروریزش‌ها، گفت: خشک شدن چشمه‌علی با توسعه ایستگاه و خط مترو ارتباط دارد. امتداد مترو در این منطقه شرقی- غربی است و جریان آب زیرسطحی و رگ آب‌های زیرسطحی تهران شمالی- جنوبی است که در اثر خط طولی مترو مسدود می‌شود و درنهایت در پایین‌‌‌‌‌دست چشمه علی خشک می‌شود، زیرا مسیر آب در این منطقه با مترو مسدود شده است.
وی ادامه داد: در نظر داشته باشیم که با مسدود شدن مسیر آب، جریان آب متوقف نمی‌شود و در اطراف خود در زیر سطح زمین، آب شکستگی ایجاد می‌کند و به مرور زمان حفرات بزرگی تشکیل می‌شود که این حفرات با ریزش سطح به سمت نزدیک زمین مهاجرت می‌کنند و فروریزش ناگهانی رخ می‌دهد.

اقدامات مهندسی برای جلوگیری از فروریزش‌ها
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، با یادآوری فرونشست‌های میدان قیام، میدان محمدیه، چهارراه مولوی، خیابان انقلاب، خیابان کارگر و خیابان پیامبر که در سنوات گذشته به دلایل متعدد رخ داد و مخاطراتی را برای حیات شهری ایجاد کرد، گفت: این موارد نشان می‌دهد که زیرساخت تهران و ساختگاه آبرفتی و خاکی تهران مستعد بروز چنین حوادثی است. بنابراین چنانچه این رخدادها در اوج ترافیک به وقوع بپیوندد، احتمال مخاطرات را چندین برابر می‌کند. تراکم این مخاطرات به‌‌‌‌‌ویژه در قسمت‌های مرکزی و جنوبی شهر است.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;