از خام‌فروشي سنگ‌آهن دور مي‌شویم

به گزارش تاسیسات نیوز،  سال گذشته حدود 20 ميليون تن سنگ‌آهن به ارزش 5/1 ميليارد دلار از كشور صادر شد؛ رقمي كه شايد سنگ‌آهن را در رتبه سوم ارز‌آوري و صادرات  قرار می‌داد اما دولت را بر آن داشت تا با ارائه طرحي براي وضع عوارض روي اين محصول از خام‌فروشي آن جلوگيري كرده و مشوقي براي فرآوري اين محصول فراهم كند تا به اين ترتيب، زمينه‌ساز ايجاد ارزش افزوده براي آن باشد.بر اين اساس وزير صنايع پيشنهاد عوارض 10 تا 30 درصدي روي صادرات سنگ‌آهن را به معاون اول رئيس‌جمهور ارائه داد.اين امر شايد شركت‌هاي صادركننده سنگ‌آهن را بر آن دارد تا با ايجاد واحدهاي جديد در راستاي فرآوري محصول از خام‌فروشي صرف بيرون آيند.شركت تامين مواد اوليه فولاد صبانور كه از سال 89 بحث‌هايي درباره فرآوري را در برنامه‌هاي خود قرار داده بود همزمان با ارائه اين طرح امروز فاز اول كارخانه كنسانتره يك ميليون تني خود را افتتاح خواهد كرد.

همچنين واحد 200 هزار تني «پرعيارسازي‌ تر» اين شركت نيز امروز افتتاح مي‌شود.سعيد تفضلي، مديرعامل اين شركت كه با عوارض مزبور موافق بوده و حمايت خود را اعلام كرده در گفت‌وگويي با «دنياي اقتصاد» به تشريح برنامه‌هاي اين شركت پرداخته كه در ادامه مي‌خوانيد:

 نظر جنابعالي درباره عوارض 10 تا 30درصدي روي صادرات سنگ‌آهن چيست؟

به طور كلي ما با وضع عوارض موافق هستيم و از آن حمايت كرده‌ايم؛ گرچه با آنچه در دولت قبل مطرح شد موافق نبوديم زيرا خلاف منافع ملي بود. در آن زمان عوارض روي كنسانتره وضع شده بود، نه روي سنگ خام و همين باعث شد توليدكنندگان به دنبال خام‌فروشي سوق داده شوند. اما در دولت جديد كه عوارض روي سنگ‌ خام در نظر گرفته شده، از خام‌فروشي جلوگيري خواهد شد. اما بايد يادآوري كنم كه با توجه به اينكه قيمت سنگ‌آهن متاثر از عوامل زيادي در بازار تعيين مي‌شود و به شدت قابل تغيير است، نبايد درباره عوارض آن سيستمي ساده‌انگارانه داشته باشيم، بلكه نيازمند يك سيستم هوشمند هستيم، چون در غير اين صورت به طور قطع پس از مدتي وضع عوارض يا ادامه نخواهد يافت يا با مشكل مواجه خواهد شد. به نظرم در نظر گرفتن تجربه ديگر كشورها در زمينه عوارض همچون هند در سال‌هاي گذشته ضروري است. اكنون كشورهايي همانند اندونزي هم براي جلوگيري از خام‌فروشي بحث عوارض را مطرح كرده‌اند.به هر حال هر عاملي كه منجر به تشويق سرمايه‌گذاران براي فرآوري شود مورد حمايت ما نيز هست.قيمت سهام شركت چندي پيش تا مبلغ دو هزار و 500 تومان نيز رشد كرد اما دچار افت شد، دلايل اين افت چيست؟بخشي از اين افت متاثر از جهت‌گيري كلي بازار است، اما دليل ديگر آن را مي‌توان كاهش قيمت‌هاي جهاني سنگ‌آهن دانست. از آنجا كه محصول شركت تاكنون بيشتر صادراتي بوده بيش از ديگر شركت‌هايي كه توليد كنسانتره و گندله دارند تحت تاثير قرار گرفتيم، ولي اميدواريم در سال آينده با طرح‌هاي جديدي كه در حال ايجاد و راه‌اندازي است آسيب‌پذيري كمتري از قيمت‌هاي جهاني داشته باشيم؛ گرچه با ايجاد طرح‌هاي گندله‌سازي جهت‌گيري شركت به سوي مصرف‌كنندگان داخلي بوده و از حجم صادرات آن كاسته خواهد شد.

 طرح كنسانتره و گندله‌سازي شركت به كجا رسيد؟

بحث‌هاي مربوط به  فرآوري از سال 89 در صبانور شروع شد. در آن زمان با توجه به اندازه سه معدني كه در مجموع ذخيره آنها 60 ميليون تن بود احداث كارخانه دو ميليون تني كنسانتره همانند شركت چادرملو براي ما مقرون به صرفه نبود.بر همين اساس روي ظرفيت توليد 400 تا 600 هزار تن تمركز كرده و از واحدهايي با اين مقياس بازديد و اين كار را هدف قرار داديم. در حال حاضر يك واحد يك ميليون تني كنسانتره در معادن شركت در بيجار داريم كه 325 هزار تن آن راه‌اندازي شده و واحد 675 هزار تني آن نيز در حال نصب است و تا سه ماه آينده به طور آزمايشي راه‌اندازي خواهد شد.واحد ديگري نيز در همدان به ظرفيت 600 هزار تن داريم كه كار نصب آن آغاز شده و از ماه آينده آزمايشي شروع به كار خواهد كرد.در همين حال دو واحد گندله‌سازي نيز در دست اجرا داريم؛ يك واحد 550 هزار تني در همدان است كه واردات ماشين‌آلات آن آغاز شده و ساختمان آن پايان يافته و تا اواخر امسال نصب و راه‌اندازي آن شروع خواهد شد.همچنين در كنار واحد كنسانتره يك ميليوني بيجار نيز واحد یک‌میلیون تني گندله‌سازي راه‌اندازي خواهد شد كه هم مذاكرات با چين براي واردات ماشين‌آلات آن و هم كار ساختمان آن را آغاز كرده‌ايم.بر همين اساس امروز فاز اول كارخانه كنسانتره يك ميليون تني شركت افتتاح شده و از مراحل پيشرفت فاز 2 و واحد 900 هزار تني گندله‌سازي نيز بازديد خواهد شد.در همين حال واحد فرآوري 200 هزار تني «پرعيار‌سازي» امروز افتتاح مي‌شود. اين واحد ذخاير هماتيت معدن را با پرعيارسازي به عيار 60 مي‌رساند.همچنين در راستاي كمك‌هاي صبانور به بخش‌هاي مختلف از جمله كمك به توسعه روستاها، جاده، مدرسه و… مدرسه‌اي با هماهنگي نوسازي مدارس استان كردستان در يكي از روستاهاي نزديك به كارخانه با هزينه 400 ميليون تومان از سوي شركت ساخته شده كه امروز افتتاح مي‌شود.

 طرح كوره بلند شركت براي توليد فروآلياژها در چه مرحله‌اي است؟

كار تبديل كوره بلند اسدآباد به فرومنگنز به پايان رسيده و دنبال راه‌اندازي آن هستيم. گرچه مسوولان از سال 90 تاكنون وعده‌هاي زيادي در اين مورد دادند اما هيچ يك عملي نشد و در آخرين مرحله درخواست كرديم تا به اين شركت سرمايه در گردش اختصاص دهند تا مواد اوليه خود را تهيه كند. در حال حاضر كارخانه آماده راه‌اندازي است و ماه گذشته پروانه بهره‌برداري آن صادر شده و مديران در انتظار تسهيلات هستند.

 برنامه‌اي براي توسعه يا خريد معادن جديد داريد؟

بحث توسعه در هيات مديره به تصويب رسيده كه بر اين اساس علاوه بر استخراج آهن، در فلزات ديگر نيز به ويژه مس فعال شويم و به ثبت محدوده و انجام كار اكتشافي يا تملك پروانه اقدام كنيم.در مورد آهن نيز همين برنامه را داريم به ويژه در نظر داريم در محدوده معادن فعلي توسعه ايجاد كنيم. در اين زمينه قرار شده هلدينگ «سرمايه‌گذاري معادن و فلزات» مذاكراتي را با ايميدرو و شركت تهيه و توليد مواد معدني انجام دهد.

 وضعيت حمل‌ونقل شركت به چه صورت است؟

در طول 4 سال گذشته دو شركت در زمينه حمل‌ونقل در همدان و كردستان راه‌اندازي كرديم.پايانه حمل‌ونقل حسن‌آباد بيجار كه 51 درصد سهامش متعلق به صبانور است و كار حمل سنگ‌آهن را انجام مي‌دهد.همچنين پايانه ديگري در صالح‌آباد همدان داريم كه نزديك به 100 درصد سهام آن به صبانور اختصاص دارد و حمل محصولات از همدان به بندر امام از اين پايانه صورت مي‌گيرد.از سويي نخستين شركتي بوديم كه حمل‌ونقل ريلي را از ملاير براي بندر امام شروع كرديم.با توجه به ظرفيت‌هاي خوبي كه قرار است براي فولاد در كشور ايجاد شود، بخش حمل‌ونقل به عنوان گلوگاه صنعت مطرح است و به همين دليل صبانور درصدد توسعه حمل‌ونقل ريلي است. بنابراين صبانور به دنبال توسعه خط آهن در منطقه غرب و نزديكي به معادن شركت است كه در پي اين موضوع به دنبال خريد واگن اختصاصي هستيم.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;