تولید نرم‌افزار جایابی و هماهنگی ادوات حفاظتی در شبکه‌های توزیع برق در دانشگاه تبریز

نرم‌افزار جایابی و هماهنگی ادوات حفاظتی در شبکه‌های توزیع و اجرای آن بر روی یک فیدر نمونه از شبکه توزیع نیروی برق تبریز» در قالب طرح تحقیقاتی از سوی عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز طراحی و تولید شد.

 

 

 

 

به گزارش تاسیسات نیوز دکتر ابراهیم بابائی، مجری این طرح هدف از انجام این طرح تحقیقاتی را ارائه راه‌حلی برای حل مشکلات قطعی در شبکه توزیع نیروی و تهیه نرم‌افزاری برای جایابی بهینه تجهیزات حفاظتی شامل فیوز، رله، اتوریکلوزر و سکشنالایزر و هماهنگی لازم بین آن‌ها بیان کرد و گفت: این طرح پژوهشی در سه مرحله اساسی طراحی نرم‌افزار جایابی تجهیزات حفاظتی، طراحی نرم‌افزار هماهنگی تجهیزات حفاظتی و نهایتاً گرافیکی نمودن برنامه‌ها و ارتباط آن با نرم‌افزار GIS انجام گرفته است.

 

به گفته وی صحت، کارایی و قابلیت نرم‌افزار طراحی شده با استفاده از نتایج حاصله از اجرا بر روی شبکه‌های واقعی در شرکت توزیع نیروی برق تبریز ثابت گردیده که این پروژه با موفقیت در اواخر سال 1391 به اتمام رسیده است.

 

مجری این طرح پژوهشی گفت: نرم‌افزار طراحی شده دارای قابلیت‌های فنی زیادی است که خیلی از آن‌ها در نرم‌افزارهای مشابه خارجی موجود نیست.

 

وی با اشاره به اهمیت لزوم چنین نرم افزاری و با بیان اینکه مهم‌ترین وظیفه شبکه‌های الکتریکی، تامین انرژی الکتریکی مورد نیاز مشترکین به صورت اقتصادی و با امنیت بالا و کیفیت مناسب می‌باشد، یادآور شد: در جوامع کنونی بواسطه الگوهای اجتماعی موجود، این انتظار به وجود آمده است که انرژی الکتریکی بطور پیوسته در دسترس باشد، ولی این امر به دلیل قرار گرفتن شبکه برق در معرض خرابی‌های تصادفی امکـان‌پذیر نمی‌باشد، گرچه احتمال قطع برق می‌تواند با افزایش سرمایه‌گذاری در مرحله برنامه‌ریزی و بهره‌برداری کاهش یابد.

 

مجری این طرح شبکه‌های توزیع انرژی الکتریکی را حلقه نهایی در یک سیستم قدرت و واسط میان مصرف‌کنندگان و سیستم قدرت معرفی کرد و افزود: این شبکه‌ها به سبب نزدیکی به مشترکین از حساسیت بالایی برخوردارند به طوری که بروز هر گونه اختلال در آنها می‌تواند تداوم سرویس‌دهی به مشترکین را مختل نماید.

 

عضو هیئت علمی دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه تبریز به باشگاه خبرنگاران خاطر نشان کرد: آمارها و بررسی‌ها نشان می‌دهند تقریباً 90 در صد خاموشی‌های مشترکین به سیستم‌های توزیع مربوط می‌شود که با وقوع هر خطا، تعدادی از مشترکین بدون ‌برق شده و از شبکه جدا می‌گردند که این مساله باعث مشکلات عدیده ای برای مشترکین و شرکت توزیع می شود، از این رو بهبود قابلیت اطمینان شبکه‌های توزیع، توجه بسیاری از متخصصان و کارشناسان صنعت برق را به خود اختصاصث داده است.

 

وی در ادامه همچنین یکی از موثرترین راه‌های بهبود قابلیت اطمینان شبکه‌های توزیع را نصب تجهیزات حفاظتی مانند فیوز، رله ثانویه خطوط، اتوریکلوزر و سکشنالایزر بیان کرد و گفت: هنگام وقوع خطا در یک نقطه از فیدر توزیع، بخش آسیب دیده با عملکرد تجهیز حفاظتی از مدار خارج شده و بقیه فیدر به کار خود ادامه می‌دهد به این ترتیب هم از گسترش تاثیر خطا به سایر نقاط شبکه و ایجاد خاموشی‌های گسترده جلوگیری می‌شود و هم از آسیب دیدن تجهیزات سیستم در اثر جریان‌های زیاد اتصال کوتاه ممانعت به عمل می‌آید.

 

دکتر بابائی، تعداد و محل نصب تجهیزات حفاظتی به همراه هماهنگی صحیح آنها با یک دیگر را در میزان کاهش قطعی‌ها و بهبود شاخص‌های قابلیت اطمینان سیستم تعیین کننده دانست و متذکر شد: از آن جایی که محل نصب هر یک از این تجهیزات به موقعیت سایر تجهیزات نیز وابسته است، مساله جایابی بهینه این تجهیزات باید به صورت توام و هماهنگ برای همه آنها بررسی گردد.

 

به گفته وی از این رو، تعیین محل بهینه تجهیزات حفاظتی مساله‌‌ایی پیچیده می‌باشد، به عبارت دیگر این سئوالات مطرح می‌شود که تجهیزات حفاظتی در یک فیدر خاص در چه مکانی قرار گیرند؟ هم چنین نحوه ستینگ‌گذاری آن‌ها چگونه باید باشد؟

 

یاد آور می شود این طرح تحقیقاتی در مدت 18 ماه با هزینه 180 میلیون ریال به اجرا در آمده است.

 

لازم به ذکر است به گزارش باشگاه خبرنگاران، دکتر ابراهیم بابائی، دانشیار دانشکدۀ مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تبریز مدرک کارشناسی خود را در رشتۀ الکترونیک(سال 1371) و کارشناسی ارشد(سال 1380) و دکتری(سال 1386) را در رشته برق و قدرت تماما از دانشگاه تبریز اخذ نموده است. وی همکاری خود را از سال 86 با دانشگاه تبریز آغاز کرده و چاپ بیش از 60 عنوان مقالۀ ISI، ارایۀ مقالات در بیش از 130 کنفرانس های ملی و بین المللی، اجرای 3 طرح پژوهشی، نمایه کردن 5 مقاله به عنوان مقالۀ هات پیپر و ثبت 15 عنوان اختراع را در پروندۀ علمی و پژوهشی خود دارد.

پایان پیام/.

 

 

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;