تاسیسات نیوز – صدیقه بهزادپور: ادعاهای سرزمینی امارات با ایران از مدت ها پیش بر سرجزایر سه گانه ایرانی وجود داشته که اخیراً با اختلاف نظرها در باره میزان مالکیت ایران از میدان نفتی آرش افزایش نیز پیدا کرده است. هرچند این اختلاف نظرات بین همسایگان چیز جدید و خاص نیست که فقط محدود به ایران و همسایگانش باشد و اکثر کشورها چنین اختلافات را دارند که یا باتعامل یکدیگر یا با حضور در مراجع بین المللی به تعامل مطلوب می رسند. اما تکرار ادعای مالکیت امارات بر جزایر سه گانه و هم آوایی برخی از کشورهای اروپایی همزمان با افزایش تنش های در منطقه و … رویکردی است که به نظر صاحبنظران نیاز به اتخاذ واکنش دیپلماسی مناسب و همچنین روشهایی دارد تا اینگونه ادعاها در ارتباط با تمامیت ارضی ایران در تمام نقاط پایان یابد. تحلیلگران بر این باورهستند، اجرای برنامه های عملیاتی در بخش اقتصادی، اجتماعی و… به منظور رونق این جزایر می تواند نقطه پایانی بر اینگونه ادعاها باشد.
راهکار تقویت موضع ایران در برابر امارات
مدتهاست که بین ایران و امارات بر سر مالکیت بر جزایر سه گانه اختلافات وجود دارد. در حالی که کاملا مشخص و بدیهی است این جزایر متعلق به ایران است، اما گهگاهی امارات همصدا با برخی از کشورهای عربی وغیرعربی ، ادعای مالکیت بر جزایر سهگانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی در خلیج فارسرا که از زمانهای دور بخشی از قلمرو ایران بودهاند را می کنند. در حالی که این جزایر به لحاظ ژئوپلیتیکی و استراتژیکی بسیار مهم تلقی می شوند، زیرا در نزدیکی تنگه هرمز قرار دارند و یکی از حیاتیترین مسیرهای تجاری دریایی جهان به شمار می آیند. در طول زمانهای گذشته، امارات متحده عربی بهطور مکرر ادعاهای خود را درباره مالکیت این جزایر مطرح کرده ، اما همواره حاکمیت تاریخی و حقوقی این جزایر ارجاع داده شده است. اما به نظر برخی کارشناسان راهکارهای دیپلماسی و اقتصادی مناسبی وجود دارد که ایران میتواند برای تقویت موضع خود و جلوگیری از ادعاهای امارات انجام دهد. بهبود وضعیت اقتصادی، توسعه گردشگری، توسعه زیرساختهای جزایر و … از جمله راهکارهایی به شمار می آید که می توان با افزایش کارآمدی این جزایر، گمان متروکه بودن این جزایر و ادعای برخی از بیگانگان نسبت به این مناطق را حذف کرد.
تقویت حاکمیت با توسعه حضورمدنی و اقتصادی
به گفته کارشناسان؛ یکی از مهمترین ابزارها برای تقویت حاکمیت بر مناطق جغرافیایی مذکور، افزایش حضور مدنی و اقتصادی در آنها است. جزایر سهگانه میتوانند به قطبهای گردشگری دریایی و طبیعی تبدیل شوند. برای این منظور، دولت ایران میتواند برنامههای جامع گردشگری دریایی، تاریخی و طبیعت گردی را طراحی و اجرا کند. علاوه بر این ساخت هتلها و اقامتگاههای گردشگری، برگزاری جشنوارههای فرهنگی و هنری، توسعه اکوتوریسم، بهبود زیرساخت ها و سرمایه گذاری در حمل و نقل، پیش بینی مشوق اقتصادی برای حضورسرمایه گذاران در بخشهای مختلف در منطقه به ویژه در زیرساختهای کلیدی چون؛ حوزه حملونقل و ارتباطات و… حیاتی است . این صاحبنظران معتقدند؛ جزایر سهگانه میتواند به مراکز مهم تجاری و اقتصادی در خلیج فارس تبدیل شود. دولت میتواند با سیاستگذاریهای مناسب، این جزایر را به هابهای منطقهای تبدیل کند که به منظور تحقق آن می توان با راه اندازی مناطق آزاد تجاری در این جزایر، توسعه صنعت شیلات و آبزیپروری، ارتقای امنیت و تقویت نظامی حضور افزایش حضور و تقویت ساختارهای نظامی در جزایر سهگانه و همچنین ایجاد پایگاه های نظامی و … به تثبیت حاکمیت ایران در این بخش کمک کند.
دیپلماسی فعال و گسترش فعالیت های منطقه ای و بین المللی
این گزارش حاکی است؛ ایران میتواند از طریق دیپلماسی فعال و استفاده از سازمانهای بینالمللی، بر مالکیت خود بر جزایر سهگانه تاکید کند. این موضوع میتواند از طریق کانالهای مختلف دیپلماتیک و حقوقی پیگیری شود. برای مقابله با ادعاهای امارات درباره جزایر سهگانه و جلوگیری از چالشهای آتی، ایران باید تحقیقاتی جامع و چندوجهی در پیش بگیرد. این پروژه شامل توسعه اقتصادی و کشاورزی، بهبود زیرساختها، تقویت حضور نظامی، و دیپلماسی فعال باشد. با این سیاستها، ایران میتواند از لحاظ اقتصادی و از نظر موقعیت و موقعیت امنیتی خود را در سهگانه تقویت کند و در مقابل ادعای خارجی، موضع قویتری را نشان دهد.