8 عامل اصلی کمآبی در ایـــــــران
به گزارش تاسیسات نیوز به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، هدایت فهمی نخستین علت اساسی این بحران را «افزایش جمعیت» دانست و گفت: مصارف بهصورت بیرویه و خارج از استانداردهای جهانی افزایش داشته، بهطوری که برای 80 میلیون جمعیت در تمام بخشهای شرب، صنعت و کشاورزی 100 میلیارد مترمکعب آب مصرف میشود و این استفاده نادرست منابع طبیعی را کاهش داده است.
معاون دفتر برنامهریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو دومین علت بحران کم آبی را «بهرهوری بسیار پایین آب» برشمرد و اظهار کرد: بهرهوری در بخش کشاورزی بسیار پایین است، بهطوری که در تولید یک کیلوگرم محصول کشاورزی حدود یک متر مکعب آب مصرف میکنیم در حالی که متوسط بهرهوری در کشورهای پیشرفته 5/ 2 تا 3 کیلوگرم با استفاده از یک متر مکعب آب است.
فهمی «هدر رفت آب» را سومین دلیل کم آبی ایران دانست و گفت: دربخش صنعت در کشورهای توسعهیافته راندمان و کارآیی آب حدود 90 درصد است و در این زمینه نیز از استاندارد جهانی عقب هستیم. وی از «تغییر اقلیم» بهعنوان یکی دیگر از عوامل بحرانی شدن منابع آبی یاد کرد و افزود: آب تجدیدشونده کشور در سالهای اخیر 130 میلیارد مترمکعب بوده اما امروزه در اثر تغییر اقلیم، افزایش دما و میزان تبخیر و کاهش بارشها، متوسط آب تجدیدپذیر کشور به 116 میلیارد متر مکعب کاهش یافته است.
فهمی «ساختار معیوب اقتصاد آب» را پنجمین علت بحرانی شدن منابع آبی کشور عنوان و در ادامه اظهار کرد: هزینه دریافتی از مردم در ازای تامین آب بسیار کمتر از هزینهای است که از سوی دولت پرداخت میشود، بنابراین بهتر است قیمتها واقعی شوند اما یارانه مستقیم به بخش کشاورزی پرداخت شود.
وی از «ضعف ساختاری»، «ضعف مدیریت و حکمرانی ناپایدار در همه بخشهای منابع طبیعی، کشاورزی، محیطزیست و آب» و «تحمیل اشتغال کشور به بخش آب» بهعنوان آخرین عوامل ایجاد بحران یاد کرد.
انتهای خبر