دولت تسهیل کننده صادرات برق نیروگاههای تجدیدپذیر است و سرمایه گذاران میتوانند با استفاده از خطوط انتقال شبکه، برق خود را به کشورهای همسایه و حتی کشورهای اروپایی صادر کنند و تنها دولت ۱۵ درصد از قیمت فروش برق در سال گذشته را از صادرکنندگان برق تجدید پذیر دریافت میکنند.
به گزارش پایگاه خبری تاسیسات نیوز، معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان ساتبا گفت: دولت تسهیل کننده صادرات برق نیروگاههای تجدید پذیر است و سرمایه گذاران میتوانند با استفاده از خطوط انتقال شبکه، برق خود را صادر کنند و تنها دولت ۱۵ درصد از قیمت فروش برق را از صادرکنندگان برق تجدید پذیر دریافت میکنند و به دلیل پرداخت نکردن عوارض برق از طرف سازمان برنامه و بودجه صاحبان نیروگاهها این پیام را دریافت کردند که سازمان برنامه و بودجه با توسعه نیروگاههای تجدید پذیر موافق نیست و موجب کاهش قابل توجه رشد سرمایه گذاران در این زمینه شد.
معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان ساتباگفت :نیروگاههایی که از تجهیزات داخلی استفاده کنند تعرفههای خرید تضمینی برق تجدید پذیر آنها تا سقف ۳۰ درصد افزایش مییابد.
سید محمد صادق زاده افزود: زیرساختهای خوبی در کشورمان برای انرژیهای تجدید پذیر ایجاد شده و بیش از ۱۱ خط تولید احداث شده است و مختصصان خوبی در این حوزه داریم.
وی گفت: ابلاغ این قانون به زودی عملیاتی میشود و موجب سرازیر شدن سرمایه گذاران برای خرید تجهیزات داخلی نیروگاههای تجدید پذیر خواهد شد.
معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان ساتبا افزود: در دو ماهه گذشته ابلاغیه دیگری وزیر نیرو برای صادرات برق نیروگاه های تجدید پذیر صادر کردند که برای سرمایه گذاران این حوزه جذابیت دارد.
صادق زاده گفت: امکان صادرات برق نیروگاههای تجدید پذیر با استفاده از خطوط انتقال دولت فراهم شده که سرمایه گذاران میتوانند با توجه به زیرساختهای خوبی که کشور در این زمینه دارد اقدام به صادرات برق نیروگاههای تجدید پذیر کنند.
دولت تسهیل کننده صادرات برق نیروگاههای تجدیدپذیر است
وی پیشتر گفته بود: دولت تسهیل کننده صادرات برق نیروگاههای تجدید پذیر است و سرمایه گذاران میتوانند با استفاده از خطوط انتقال شبکه، برق خود را به کشورهای همسایه و حتی کشورهای اروپایی صادر کنند و تنها دولت ۱۵ درصد از قیمت فروش برق در سال گذشته را از صادرکنندگان برق تجدید پذیر دریافت میکنند.
معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان ساتبا در پاسخ به این سوال که چرا در احداث نیروگاههای تجدید پذیر از برنامههای چهارم، پنجم و ششم توسعه عقب هستیم افزود: بر اساس برنامه ششم توسعه مکلف هستیم پنج هزار مگاوات معادل پنج درصد ظرفیت برق کشور را از انرژی تجدید پذیر تامین کنیم که این موضوع نیروگاههای برق آبی بزرگ را در بر نمیگیرد.
صادق زاده اضافه کرد: در حال حاضر ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر به ۶۵۵ مگاوات رسیده است و ۵۰۰ مگاوات نیروگاه تجدید پذیر نیز در دست اجرا داریم که امیدواریم تا تابستان ۹۸، ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر به هزار و ۱۰۰ مگاوات برسد.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت عملی تولید برق کشورمان حدود ۶۰ هزار مگاوات است گفت: در اولین سال برنامه ششم توسعه یک درصد از پنج درصد ظرفیت برق کشور از انرژی تجدید پذیر تامین شد که امیدواریم برای رسیدن به پنج درصد با توجه به اینکه مشکلات و موانع ساخت نیروگاههای تجدید پذیر در سالهای آینده کمتر میشود روند ساخت این نیروگاهها سرعت گیرد.
معاون وزیر نیرو درباره موانع ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر افزود: در سال ۹۶ رشد بسیار خوبی در زمینه ساخت این نوع نیروگاه وجود داشت و سرمایه گذاران با علاقه زیادی سرمایه گذاری کردند به گونهای که حتی یک سرمایه گذار پنج نیروگاه به مدار آورد و قرارداد ساخت پنج نیروگاه دیگر را نیز منعقد کرد، اما به دلیل پرداخت نکردن عوارض برق از طرف سازمان برنامه و بودجه نتوانستیم طلب این سرمایه گذار را پرداخت کنیم و بعد از رایزنی زیاد پنج ماه بعد صورتحسابها با تاخیر پرداخت شد.
صادق زاده اضافه کرد: این نوع برخورد برای سرمایه گذاران پیام منفی داشت و تقریباً همه کسانی که نیروگاه ساخته بودند این پیام را دریافت کردند که سازمان برنامه و بودجه با توسعه نیروگاههای تجدید پذیر موافق نیست که این پیام خطرناکی بود و موجب کاهش قابل توجه رشد سرمایه گذاران در این زمینه شد.
وی ادامه داد: اگر این اتفاق در سال ۹۶ رخ نمیداد امسال هزار و ۵۰۰ تا دو هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در مدار بهره برداری بود.
معاون وزیر نیرو گفت: با رایزنیهایی که با سازمان برنامه و بودجه انجام دادیم این دیدگاه اندکی بهبود پیدا کرد و تاثیر آن را نیز در سرمایه گذاران مشاهده کردیم.
صادق زاده ابراز امیدواری کرد: این نقطه نظرات و دیدگاهها در تبعیت کامل از قانون که تنها ملاک و معیار ما باید باشد بتواند مشکلات توسعه تجدیدپذیرها را حل کند، چون ظرفیتهای خوبی در این زمینه در کشور ما وجود دارد و میتواند انرژی ارزان قیمتی را در اختیار مردم و کشورهای همسایه قرار دهد.
بودجه خرید تضمیمی برق نیروگاههای تجدید پذیر
وی افزود: در قانون بودجه امسال از محل عوارض برق حدود هزار و ۲۸۰ میلیارد تومان دیده شده که نیمی از آن برای توسعه برق روستایی و نیمی دیگر برای خرید تضمیمی برق نیروگاههای تجدید پذیر بخش خصوصی باید هزینه شود.
معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان ساتبا گفت: وزارت نیرو برای سال آینده نیز هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان از محل عوارض قبوض برق برای توسعه برق روستایی و خرید تضمیمی برق تجدیدپذیر در نظر گرفته است این در حالی است که در سال ۹۶ این رقم هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان بود که ۵۰ درصد آن به برق روستایی و ۵۰ درصد دیگر برای خرید تضمیمی برق تجدیدپذیر باید هزینه میشد.
صادق زاده افزود: از مبالغ وصول شده عوارض بر در سال ۹۶، هزار میلیارد تومان دریافت شد که تنها ۳۸۰ میلیارد تومان به برق تجدید پذیر پرداخت شد و بقیه در موارد غیر از برق روستایی و تجدید پذیر هزینه شد.
لزوم تخصیص ارز با اولویت یک برای تجهیزات برق تجدید پذیر به عنوان یک کالای اساسی
وی گفت: از نظر قانونی سازمان برنامه و بودجه مکلف است این منابع را برای اهداف پیش بینی شده در قانون یعنی برق روستایی و خرید تضمیمی برق تجدید پذیر صرف کند که امیدواریم این سازمان مشکلات دیگر خود را حل کند و کل مبلغی که تخصیص نیافته است به بخش انرژی تجدید پذیر اختصاص دهند.
معاون وزیر نیرو افزود: گرچه مبلغ تخصیص نیافته عدد بزرگی نیست که بتواند مشکلی از بخش دیگر کشور حل کند، ولی تخصیص نیافتن آن به انرژیهای تجدید پذیر مشکلی برای تجدید پذیرها ایجاد کرده که امیدواریم این بد سلیقگی برطرف و دیگر تکرار نشود.