پایش مشاوران املاک تهرانی
به گزارش تاسیسات نیوز، بازار مسکن در ایران همواره تحت تاثیر عوامل مختلف می تواند دچار تغییرات قیمتی شود و معمولا به واسطه جایگاهی که مسکن در زندگی خانوارهای ایرانی دارد از اهمیت ویژه ای برخوردار است اما با رشد قیمتی که بازار مسکن در سال های اخیر با آن روبرو بوده است شاهد هستیم که سهم بسیار بالایی در سبد هزینه خانوار دارد.
با توجه به این موضوعات و اهمیت بالای صنعت ساختمان در اقتصاد کشور همواره موضوع مورد بحث مسئولین قرار می گیرد و موارد مختلفی را برای رشد پیوسته و بعضا نجومی قیمت مسکن عنوان می کنند که هریک می تواند تا حدی بر رشد قیمت مسکن تاثیرگذار باشد.
اما در سال های اخیر همواره از بنگاه های مسکن به عنوان یکی از عوامل موثر در رشد قیمت مسکن نام برده شده است که این موضوع با توجه به نظارتی که بر بنگاه ها و روند معاملات مسکن وجود دارد و همچنین بررسی هایی که در این بخش انجام شده است، مشخص شده است که بنگاه های معاملات مسکن تاثیری بر رشد نجومی قیمت مسکن نداشته و ندارند.
با این وجود اما یکی از موضوعاتی که طی سال های اخیر بسیار به آن پرداخته شده است، موضوع فعالیت بنگاه های ملکی غیرمجاز است که طی بازرسی ها و اقداماتی که در سال ۱۴۰۲ و سال جاری از سوی اتحادیه مشاوران املاک استان تهران در این حوزه انجام شده است مشخص شد که چیزی در حدود ۲ هزار ۵۰۰ واحد صنفی غیرمجاز در پایتخت در حال فعالیت هستند.
کیانوش گودرزی رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران در گفتگو با خبرنگار اخبار ساختمان در این زمینه می گوید: ما در سال ۱۴۰۲ با کمک بازرسان اتحادیه و تعدادی از بازرسان افتخاری در چندین نوبت اقدام به گشت زنی و بازرسی از واحدهای صنفی مشاوران املاک کردیم که در مجموع بازرسی های انجام شده ۲ هزار و ۵۰۴ واحد صنفی بدون پروانه را شناسایی کردیم که در حال فعالیت بودند.
وی در ادامه گفت: در گام اول این واحدها به اماکن معرفی شدند تا نسبت به پلمب این واحدها اقدام شود. خوشبختانه با اقداماتی که در این بخش انجام شده بود شاهد بودیم که بسیاری از این واحدها اقدام به دریافت پروانه کردند تا به صورت نظام مند به فعالیت خود ادامه دهند و برخی از این واحدها نیز از ادامه فعالیت در این حوزه منصرف شدند اما هنوز هم تعدادی از این واحدها هنوز به همین شکل به فعالیت های خود ادامه می دهند که منتظر هستیم تا برخورد قانونی با این موارد صورت بگیرد.
گودرزی ادامه داد: در سال جاری نیز همچنان نظارت ها و بازرسی ها از واحدهای صنفی ادامه دارد و نتایج نشان می دهد که با توجه به برخوردهایی که صورت گرفته است و همچنین رکودی که بر بازار مسکن حاکم است، تعداد واحدهای صنفی فاقد پروانه کاهش یافته است و به حدود هزار و ۱۰۰ واحد رسیده است.
وی درباره علت فعالیت این واحدها و عدم اقدام برای دریافت پروانه نیز توضیح داد: از آنجا که شرایط برای این نوع از فعالیت ها در صنف مشاوران املاک فراهم است بالطبع شاهد این نوع از فعالیت ها در این صنف هستیم، از طرف دیگر با توجه به اینکه دریافت پروانه تسهیل شده است درباره اینکه چرا برخی واحدها اقدام به دریافت پروانه نمی کنند باید گفت که این افراد یا فرار مالیاتی دارند و یا نمی خواهند مسئولیت اقداماتی را که انجام می دهند بپذیرند؛ که این موضوع باعث می شود بعضا خسارت هایی به مردم وارد شود و در ادامه صنف اتحادیه مشاوران املاک را بدنام می کنند.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران با بیان اینکه در بعضی مناطق پایتخت تعداد واحدهای صنفی بدون پروانه به صفررسیده است، گفت: بازرسی هایی که در سال جاری انجام شده است نشان می دهد که در حال حاضر در مناطق ۱۳، ۱۴، ۱۵، ۸ و برخی مناطق دیگر تعداد واحدهای صنفی فاقد پروانه به شدت کاهش یافته است و گاها به صفر رسیده است.
وی درباره اقدامات مهمی که در راستای شناسایی این واحدها انجام شده است، توضیح داد: حال حاضر نزدیک به ۱۲ هزار واحد صنفی فعال در سطح شهر تهران در حال فعالیت هستند و این افراد به خوبی می توانند از طریق سامانه ای که در سایت اتحادیه مشاوران املاک وجود دارد در زمینه معرفی واحدهای صنفی فاقد پروانه اقدام کنند تا بازرسان اتحادیه نسبت به بررسی این موارد اقدام کنند، همچنین مردم می توانند با شماره گیری تلفن ۷۳۳۴ داخلی ۱۵۰ و ۱۸۸ می توانند با بازرسان اتحادیه تماس بگیرند و نسبت به معرفی واحدهای فاقد پروانه اقدام کنند.
گودرزی با تاکید بر اینکه گشت های فیزیکی در بازار همیشه مورد نیاز خواهد بود، تصریح کرد: ما همواره معتقد هستیم که باید ابزاری در اختیار مشاوران املاک قرار بگیرد که امکان فعالیت برای واحدهای بدون پروانه وجود نداشته باشد که با این وجود باز هم گشت های فیزیکی موردنیاز خواهد بود تا موضوع کنترل و نظارت بر فعالیت واحدهای صنفی وجود داشته باشد؛ در حال حاضر خوشبختانه با اجرای قانون الزام ثبت اسناد رسمی غیرمنقول تقریباً امکان فعالیت واحدهای صنفی غیرمجاز سلب شده است.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران با انتقاد از نحوه فعالیت سامانه خودنویس گفت: نحوه فعالیت سامانه خودنویس و امکان خودکاربری در این سامانه که برای تمامی افراد ایجاد شده است که در آن افراد بدون پروانه و فاقد تخصص می توانند اقدام به فعالیت کنند که این موضوع می تواند تخلفات در حوزه ثبت قراردادهای ملکی را افزایش دهد و به نوعی نیز امکان نظارت را بر نحوه انجام معاملات را از مقامات مسئول سلب خواهد کرد.
وی درباره اختلافات آماری که در زمینه واحدهای صنفی فاقد پروانه وجود دارد، توضیح داد: ما همواره با آمار مختلفی از سوی افراد مختلف در باب تعداد مشاوران املاک غیرمجاز در پایتخت روبرو هستیم و این موضوع به علت این است که گاها برخی از افراد از روی بی اطلاعی و به صورت حدثی و بررسی نشده و حتی بدون دسترسی به آمار اقدام به ارائه آمارهای مختلف می کنند.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران با بیان اینکه آماری که از سوی اتحادیه مطرح می شود بر اساس بازرسی های انجام شده است، گفت: همانطور که اشاره شد در ۲ سال اخیر ما به طور مستمر اقدام به گشت زنی و بازرسی واحدهای صنفی در سطح کلانشهر تهران کرده ایم و بر اساس این بازرسی ها اقدام به ارائه آمار واحدهای صنفی غیرمجاز کرده ایم و نتایجی که در این بخش حاصل شده است نشان می دهد که ما مثبت عمل کرده ایم و این فعالیت ها منجر به کاهش فعالیت واحدهای صنفی فاقد پروانه شده است.
گودرزی در پاسخ به این پرسش که آیا برای برخورد با واحدهای صنفی غیرمجاز و فاقد پروانه نیاز به حضور نهادهای نظامی وجود دارد؟ نیز گفت: خیر، ما بایستی اطلاعات مربوط به واحدهای غیرمجاز را به اتاق اصناف ارائه دهیم و طبق قانون نظام صنفی ما همیشه از کمک و راهکارهای کارشناسی شده استفاده می کنیم و تاکنون جدا از آنها نبوده ایم و اتاق اصناف نیز به اداره اماکن ارجاع خواهد داد و پس از بررسی این اطلاعات از سوی اداره اماکن نسبت به برخورد با این واحدها اقدام خواهد شد.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران درباره آمار مربوط به صدور و ابطال پروانه در سال جاری و سال گذشته گفت: در سال گذشته (۱۴۰۲) مجموع تعداد پروانه های صادره هزار ۵۸۴ مورد بوده است و تعداد پروانه های ابطالی نیز ۹۴۳ مورد بوده است، اما در سال جاری با توجه به رکودی که بر بازار مسکن حاکم بوده است این آمار تغییرات چشمگیری داشته است و تا آذرماه سال جاری ۱۷۳ پروانه صادر شده است و ۵۸۰ پروانه نیز باطل شده است که اگر آمار به این شکل ادامه دار باشد در آینده در این بخش دچار مشکل خواهیم شد.