١٠١ برج در حریم گسل های تهران!
به گزارش تایسسات نیوز، نه شهرداری و نه شورایعالی شهرسازی هیچ کدام از ماهیت تخلفی که در ساخت ١٣ طبقه اضافی بر روی برج ١٦ طبقه دزاشیب اتفاق افتاده است اطلاع ندارند، دیروز «شهروند» درباره یک برج ٢٥ طبقه نوشت که در منطقه دزاشیب و با تخلف از مجوز اولیه، روی گسل شمال تهران ساخته شده و حالا و بعد از بازتابهای این گزارش، یکی یکی واکنشهای مسئولان دراینباره از راه میرسد.
«پیروز حناچی»، معاون شهرسازی وزارت راه و شهرسازی یکی از کسانی است که در واکنش به این موضوع، در گفتوگو با «شهروند» نکاتی را مطرح و البته دراینباره اعتراض کرد. او میگوید تاکنون ١٠١ برج در حریم گسلهای تهران ساخته شده است و در سالهای گذشته یکی از موضوعات اصلی که وزارت راه و شهرسازی در ارتباط با شهرداری تهران پیگیری کرده، بر سر همینگونه مسائل بوده است.
او درباره ماجرای ساخت این برج و تخلفات صورت گرفته اینطور توضیح می دهد: «هنوز بررسی دقیقی در این باره انجام نشده است اما احتمالا این برج هم مصوبه ماده ٥ را داشته و بعد در چند مرحله نسبت به آن مصوبه تخلف کرده است. مالک پروانه را برای ١٦ طبقه گرفته و بعد در ساخت طبقات اضافی تخلف کرده است.»
حناچی معتقد است که شهرداری باید با اینگونه موارد برخورد کند اما متاسفانه مماشات میکند: «معمولا تخلفات بزرگ اینچنینی در فاصله تعویض دولتها صورت میگیرد، مثل زمانی که شورای قدیم یا شهردار قدیم میرود و شورا و شهردار جدید سر کار میآیند.»
البته حالا دبیر شورایعالی معماری و شهرسازی کشور تصاویر این تخلف را برای مدیران شهرداری تهران ارسال کرده است تا نسبت به آن حساسیت نشان دهند و از ادامه آن جلوگیری کنند: «معمولا این طور موارد در کمیسیون ماده ١٠٠ بررسی میشود که نماینده قوه قضائیه، نماینده شورای شهر و نماینده وزارت کشور در آن حضور دارند. در آنجا براساس قانون و مطابق رأی کمیسیون ماده ١٠٠ عمل میشود.»
طبق گفته پیروز حناچی با استناد به آییننامه کنترل قانون شهرداریها، مسئول مستقیم شناسایی و برخورد با این تخلفات در درجه اول شهرداری است اما در درجه دوم اگر شهرداری وظیفهاش را درست انجام ندهد کنترل و نظارت عالی آن براساس قانون نظام مهندسی به عهده وزارت راه و شهرسازی است که معمولا پیگیریهای ما با شهرداری از همین جا شروع میشود.
حناچی البته میگوید که ما در تدوین و تصویب طرحها و ضوابط شورایعالی شهرسازی و معماری کشور کاری با افراد نداریم: «نصب تابلوی اطلاعات پروژه، الزام قانونی ندارد اما شهرداری از سال ٨٤ به پیشنهاد شورایعالی شهرسازی آن را اجرا میکند، اصل این کار خوب است اما تابلو نداشتن هم غیرقانونی نیست. ولی باید در دید اول، از نگاه شهرداری معلوم باشد که مشخصات پروانه ساختمان چیست؟ از این طریق میتوان کنترل را به راحتی انجام داد.»
سال گذشته شورایعالی معماری و شهرسازی مصوبه ممنوعیت احداث ساختمانهای ١٢طبقه و بیشتر از ١٢طبقه را ابلاغ کرد و این یعنی از آن تاریخ به بعد انبوهسازان و بساز و بفروشها اجازه ساخت برجهای بیشتر از ١١طبقه را ندارند اما مالک این برج در دزاشیب ساختمان را تا ٢٥ طبقه بالا برده و حتی قصد اضافه کردن چهار طبقه دیگر را هم داشته است آن هم در شرایطی که ساختوساز بر روی ٣٠ گسل تهران از سال گذشته ممنوع است.
دبیر شورایعالی معماری و شهرسازی هم میگوید: «گزارش مقدماتی برجسازی روی گسلها نشان میدهد ١٠١ ساختمان بلندمرتبه در حریم درجه یک گسلها ساخته شده است درحالیکه تعداد و پراکنش آنها در سالهای اخیر هم کم نبوده است. این برجها عمدتا از ١٢ طبقه تا ٣٠ طبقه ساخته شده است و تعداد کمی از آن هم بالای ٣٠ طبقه است. این برجها عمدتا در مناطق شمالی تهران است.»
او البته در باره ابلاغیه شورایعالی معماری و شهرسازی درباره برجسازی هم توضیح داد که ابلاغیه تنها مربوط به برجها نیست در آنجا بحث همه عناصر حیاتی و اجرام سنگین مثل بیمارستانها، پمپبنزینها و دستگاههای زیربنایی است که کاربری حیاتی دارند و در مواقع بحران باید بتوانند به مردم خدمات ارایه بدهند.
تابهحال حکم قلع و قمع برای هیچ بنایی اجرا نشده است
در سالهای گذشته برجهای زیادی با تخلف زیاد ساخته شده است و نمونه آن هم برج ٥٧ طبقهای بود که در سال ٩٤ در خیابان فرشته ساخته شد، آن زمان هم پای یک هتل در میان بود آن هم در یک خیابان هشت متری. حالا هم برج دیگری از بالای شهر تهران سر در آورده. دبیر شورایعالی شهرسازی کشور معتقد است که در سالهای گذشته برجهای زیادی خلاف ضوابط ساخته شدهاند و براساس دستورات قانونی متوقف ماندهاند اما تابهحال حکم قلع و قمع بنا اجرا نشده است: «شورایعالی شهرسازی وارد جزییات برجهایی که به صورت خلاف ساخته شده است، نمیشود اما قطعا شهرداری تهران اطلاعات دقیق این تخلفات و برجهایی که با این شرایط ساخته شده است را دارد.
شهرداری باید در مرحله اول دستور توقف این بنا را به دلیل عدول از پروانه بدهد و بعد پرونده بررسی شود. قانون حتی قلع و قمع را هم دیده است یعنی اگر مالک آییننامه کنترل و ضوابط فنی و شهرسازی را رعایت نکرده باشد حکم قلع و قمع برای آن صادر می شود. این احکام با حضور همکاران قضائی صادر میشود اما اجرای قلع وقمع همیشه سختتر از ساختوساز به صورت خلاف است.»
حناچی البته امیدوار است که شورای جدید در جلوگیری از این تخلف، جدیتر ورود کند: «شاید شورای جدید به این مسأله ورود کرد و در اجرای آن هم موفق بود از طرفی یکی از اعضای شورای شهر هم عضو کمیسیون ماده ١٠٠ است بنابراین میتوان این پروژه را متوقف کرد.»
«شهردار منطقه از تخلف خبر ندارد»
عبدالحسین مختاباد، رئیس کمیته هنری شورای شهر تهران هم دیروز در صحن شورا، درباره این تخلف تذکر داد: «یکی از برجسازان تهران در دزاشیب پروژهای دارد که در آن تخلف کرده است، قرار بود این زمین پارک شود اما حالا تبدیل به هتل شده است.»
او گفت که از معجزات این پروژه آن است که شهردار منطقه از این تخلف خبر ندارد و شهردار ناحیه را نیز به محل ساختوساز راه ندادهاند: «قرار بود این ساختمان ١٦ طبقه ساخته شود اما حالا ٢٥ طبقه ساخته شده و مالک قصد داشته ٤ طبقه دیگر نیز اضافه کند. البته خوشبختانه شهرداری درحال پایین آوردن ستون طبقات اضافه است اما شورا و شهرداری باید این فرد متخلف را سرجایش بنشاند.»
اما پژمان پشمچیزاده، معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران در این باره اطلاعاتی نداشت و در پاسخ به «شهروند» گفت که این موضوع را الان مطرح کردهاند و درباره آن حضور ذهن ندارم: «در جریان ساخت این هتل در آنجا هستم اما ساختوساز در آن مغایر با قوانین است یا خیر را هنوز مطمئن نیستم.»
انتهای خبر