معیارهای انتخاب رادیاتور برای فضاهای مختلف

رادیاتور ایرانی همپای رادیاتور خارجی

در این میان با توجه به تحقیقات انجام شده، انواع رادیاتورهای آلومینیومی با وجود قیمت بالا جزو پرتقاضاترین انواع رادیاتورها هستند و هر مترمربع از آن در شرایط معمولی و اختلاف دمای ۶۰ درجه سانتی گراد، حدود ۳۵۰ کیلوکالری در ساعت به محیط حرارت می دهد.
به گزارش تاسیسات نیوز، گرچه با توجه به راندمان پایین و طول عمر غیراقتصادی در کنار کارایی نامناسب، چدن مدت هاست از خطوط تولید رادیاتور حذف شده است اما هنوز هم جزو مواد اولیه این وسیله گرمایشی از آن یاد می شود.
از سوی دیگر رادیاتورهای فولادی که بهترین راندمان انتقال حرارت به محیط را از خود برجای گذاشته اند به دلیل داشتن حس نوستالژیک یا طرح های خاص هنوز هم مورد استفاده قرار می گیرند. این درحالی است که وزن این نوع رادیاتور به ازای هر مترمربع سطح حرارتی ده کیلوگرم و هر مترمربع آن در شرایط معمول با اختلاف درجه حرارت ۶۰ درجه سانتی گراد حدود ۴۴۰ کیلوکالری در ساعت است.
رادیاتورها از نظر طراحی (شکل ظاهری) و ساخت نیز به سه گروه تخت (پانلی)، پره ای و لوله ای تقسیم بندی شده اند که هرکدام دارای کارکردهای متفاوت و راندمان متغیری هستند.
رادیاتورهای پانلی: به عنوان بهترین نوع رادیاتور است که از نظر زیبایی و قابلیت نصب از هر سو امتیاز بیشتری نسبت به دیگر انواع رادیاتور دارد، اما به دلیل محدودیت در افزایش ظرفیت گرمادهی و غیرقابل تعمیربودن زیاد قابل اعتماد نیست، ولی به دلیل زیبایی و امتیاز انتشار گرمای تابشی بیشتر نسبت به دیگران برای برخی خریداران جذاب ترند.
رادیاتورهای پره ای: این رادیاتور بیشتر از جنس آلومینیوم ساخته می شود و با توجه به این که ظرفیت گرمایی آن به ازای هر پره به صورت مجزا تعیین می شود و قابلیت کم یا زیاد کردن ظرفیت گرمادهی متناسب با فضای موردنیاز در این نوع رادیاتور وجود دارد، می توان این گونه درنظر داشت که متداول ترین نوع رادیاتور در ساختمان هاست و تعمیر یا تعویض آن نسبت به دیگر انواع رادیاتور مقرون به صرفه است.
رادیاتورهای لوله ای: این نوع رادیاتور بیشتر برای سرویس های بهداشتی و اماکن مرطوب قابل استفاده است و به عنوان حوله خشک کن از آنها یاد می شود و به دلیل راندمان غیرقابل توجه حرارتی به عنوان رادیاتور برای فضای داخل منزل نمی توان از آنها نام برد.
چند پره لازم دارید؟
یکی از سوال های متداول ذهنی اکثر خریداران رادیاتور هنگام انتخاب این است که چه تعداد پره رادیاتور برای گرم کردن فضای موردنیازشان لازم است؟ هرچند این محاسبه به پارامترهای متفاوتی چون ارتفاع واحد مورد نظر و همچنین مصالح به کار رفته در آن یا نوع آب و هوای منطقه بستگی دارد و نیازمند به کارگیری فرمول های تخصصی است، اما راهی ساده نیز برای محاسبه و تعیین تعداد پره های مورد نیاز فضای مورد نظر شما وجود دارد.
بر این اساس ابتدا باید میزان انرژی گرمایشی مورد نیاز کل فضا را محاسبه کنید و با توجه به اعداد مندرج روی کاتالوگ یا بسته بندی رادیاتور تعداد مورد نیاز را به دست آورید. درحالی که براساس استاندارد در شرایط ایده آل برای یک واحد ساختمانی در طبقات میانی با آب و هوایی معتدل برای هر مترمربع نیازمند ۹۰ کیلوکالری انرژی در ساعت هستیم، این درحالی است که این عدد در مناطق کوهستانی یا سردسیر حدود ۱۱۰ تا ۱۲۰ کیلوکالری خواهد بود. 
به عنوان مثال برای یک واحد ۵۰ متری در طبقه دوم ساختمانی که اطرافش کاملا پوشیده است و دیوارهای مناسبی از نظر عایق بندی با پنجره های دوجداره دارد، معادل ۴۵۰۰ کیلوکالری در هر ساعت لازم است و برای حمام می توان از یک بلوک رادیاتور آلومینیوم حوله خشک کن ۵۰ در۸۰ (به ظرفیت حرارتی حدود ۷۰۰ کیلو کالری بر ساعت) و بقیه از رادیاتور (ظرفیت حرارتی ۱۲۵ کیلوکالری بر ساعت) استفاده کرد.
شیرهای ترموستاتی را جدی بگیرید 
با افزایش روزافزون بهای انواع انرژی، اکثر تولیدکنندگان و مصرف کنندگان به دنبال کاهش هزینه های خود در این زمینه هستند تا به جیب خودشان نیز خدمتی قابل توجه کرده باشند. یکی از اقلام و تجهیزات مورد نیاز در این راستا و هنگام خرید رادیاتور، شیر کنترل کننده ورودی آب گرم رادیاتور است که مدتی است سازندگان برای پاسخ به نیاز متقاضیان اقدام به ساخت و طراحی شیرکنترل های ترموستاتی کرده اند. 
شاید تصور شما از این شیرها دستگاهی کاملا مکانیکی و ساده باشد که صرفا باید جریان آب گرم را هنگام ورود به رادیاتور کنترل کند اما فراموش نکنید با این وسیله ـ البته نمونه های ترموستاتی آن ـ شما می توانید علاوه بر کنترل جریان آب گرم داخل رادیاتور، درجه حرارت اتاق کار یا منزل خودتان را نیز کنترل و به میزان قابل توجهی از هدر رفت انرژی بکاهید. این شیرها با توجه به سنسورهایی که در آنها تعبیه شده درجه حرارت داخل اتاق را در محدوده مشخصی که قابل تنظیم است با کنترل جریان آب گرم ورودی به رادیاتور دقیقا کنترل کرده به طوری که با جلوگیری از هر درجه گرمای اضافه تقریبا ۶ درصد مصرف سوخت را کاهش خواهد داد. به عنوان مثال در طول روز که نور خورشید و انواع و اقسام وسیله ها مثل چراغ خوراک پزی باعث ایجاد گرمای داخل ساختمان می شود این قطعه با جلوگیری از ورود آب گرم اضافه داخل رادیاتور دمای اتاق را کنترل می کند و مانع هدر رفتن سوخت و درنهایت پرداخت صورتحساب اضافه خواهد شد.
 تولیدات داخل همردیف خارجی ها 
همه با این ضرب المثل آشنا هستیم که می گوید «مرغ همسایه غاز است». این کنایه ای است که به وجود انواع و اقسام رادیاتورهای پانلی و پره ای یا حوله خشک کن های خارجی در بازار مصرف داخل کشورمان برمی گردد، درحالی که برخی تولیدکنندگان داخل هم اکنون تولیداتشان را با برندی ایرانی روانه بازارهای معتبر جهانی می کنند. بنابراین درباره کیفیت و میزان بازدهی و خدمات پس از فروش این رادیاتورها هرگز نباید نگران باشیم چون داخلی ها واقعا یک سرو گردن از تولیدات خارجی که عمدتا از کشور چین یا ترکیه وارد کشورمان شده اند، بالاتر است.
 چند توصیه برای نگهداری بهتر 
۱٫ نظافت و گردگیری دوره ای رادیاتور باعث افزایش راندمان گرمادهی آن خواهد شد.
۲٫ هواگیری بموقوع رادیاتور می تواند مانع فرسودگی آن شود.
۳٫ نصب رادیاتور زیر پنجره باعث هدر دادن انرژی و از بین رفتن منابع مالی خانواده می شود.
۴٫ برای نظافت و گردگیری رادیاتور از شوینده های قوی و همچنین اسکاچ زبر استفاده نکنید.
۵٫ نصب رویه چوبی یا فلزی برای رادیاتور جهت زیبایی بهتر، مانع بزرگی برای انتقال انرژی به داخل اتاق است و راندمان را بسیار کاهش خواهد داد.
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;