گزارش های کنترل نقشه ی معماری که همه روزه دمر مجموعه ی گسترده ی سازمان های نظام مهندسی ساختمان در سرتاسر کشور تهیه و ثبت می شوند، می توانند تصویری قابل اتکا از وضعیت عمومی خدمات طراحی معماری در حیطه ی کاری هر سازمان و مجموعاً کل کشور را ارائه نمایند.
به گزارش تاسیسات نیوز، مهسا مهرآرام کارشناس ارشد معماری از دانشگاه تربیت مدرس و پژوهشگر دوره دکترای تخصصی معماری دانشکاه آزاد اسلامی با اعلام این مطلب گفت :
این در حالی است که تاکنون به قابلیت این گزارش ها برای استخراج شاخص های پایش و نظارت بر وضعیت خدمات طراحی ساختمان که توسط دفاتر معماری عرضه می شود، توجه شایانی نشده است.
وی بیان کرد : پژوهش حاضر کوششی برای رفع این نقیصه می باشد. برای این منظور به عنوان نمونه موردی،. در این راستا، گزارش های کنترل نقشه ی معماری مربوط به بازه ی زمانی پرونده ساختمانی بوده است، مورد بررسی قرار گرفتند.) با عدم تأیید اولیه توسط کارشناس کنترل معماری مواجه شدند که از بین آنها بر اساس فرمول کوکران تعدادی پرونده انتخاب می شود تا مورد تحلیل قرار گیرند.
به منظور رسیدن به تحلیلی از محتوای گزارش ها، ایرادها به چهار دسته ی اصلی تقسیم بندی شدند، شامل ایرادات مربوط به نقص پرونده، ایرادات ترسیمی، ایرادات مربوط به مغایرت ها و ایرادات مرتبط با ضوابط فنی که خود به زیر دسته هایی تقسیم بندی شدند.
وی ابراز داشت :در مرحله بعد، الگوهای آماری موجود در گزارش ها استخراج گردید که مشتمل بر هفت الگو بوده است. به منظور تحلیل یافته های آماری و رسیدن به تفسیر معتبری از الگوها، مصاحبه هایی با مسئولان تعدادی از دفاتر معماری ترتیب داده شد. نهایتاً الگوهای مشاهده شده در گزارش های کنترل نقشه ی معماری مورد تحلیل و تفسیر قرار گرفتند و علل پیدایش و راهکارهای پیشنهادی جهت اصلاح آنها مطرح گردید.
وی بیان داشت: هر سازمان نظام مهندسی ای می تواند با توجه به وضعیت دفاتر معماری خود رساندن شاخص ها به مقادیر خاصی را هدف گذاری نماید و در طول زمان استانداردهای خدمات طراحی معماری خود را بهبود بخشد. مقاله با نقدی بر ایده حذف کنترل نقشه از آیین نامه کنترل ساختمان به پایان می رسد.
مهرآرام سپس به سوابق خود در نظام مهندسی ساختمان اشاره کرد وگفت: سوابق حرفه ای اینجانب صلاحیت پایه یک طراحی، نظارت و اجرا و نیز عضویت در کنترل نقشه های معماری سازمان نظام مهندسی ساختمان است. همچنین با سابقه بیش از ۱۵ سال تدریس از اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی و مدیر اسبق گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد فلاورجان بوده ام و افتخار همکاری با دانشگاههای واحد خمینی شهر و نجف آباد و شاهین شهر را دارم.
وی اذعان داشت: از اعضای شورای زنان فرهیخته دانشگاه آزاذ اسلامی استان اصفهان ودر سمت نایب رئیس هیات مدیره شرکت مشاور نواندیش پیشگام مشغول فعالیت می باشم
کارشناس ارشد و پژوهشگر دکترای تخصصی معماری دانشکاه آزاد اسلامی بیان کرد:سازمان نظام مهندسی به عنوان خانه ای امن برای من و دیگر اعضایش همواره نیازمند مسیری جهت رشد و تعالی است. گاه این مسیر پرپیچ و خم و ناهموار و گاه چنان خموده است که می بایست فلک را سقف بشکافیم و طرحی نو دراندازیم
مهرآرام سپس اعلام داشت : طبیعت که در چرخش ایام، متحول می شود و بستر رشد و تعالی را میسر می سازد، بر ما انسانها نیز تحول و رشد واجب آمده که رکود موجبات زیان و خسران است ونیاز به تحول مدیریتی در روال همه کارها و از جمله سازمان مهندسان ساختمان امری ضروری است و حضور با هدف مشارکت در فرآیند تحول امری لاینفک است و شایسته است که با تکیه بر خرد جمعی با برنامه ریزی دقیق و کارآمد به سرمنزل مقصود دست یابیم.
در محور اصلی برنامه، نگاه کلان به جایگاه اعضای سازمان و تعالی شان و منزلت مهندسان در جهت ارتقای ارزشهای مهندسی می باشد که فصل جدیدی در طبیعت است و شاید فصلی جدید برای پذیرفتن مسئولیتی حدید و شفاف سازی در تمام ارکان سازمان لازمه آن است که توجه ویژه به دفاتر نمایندگی شهرستانها با هدف تمرکز زدایی از مرکز استان از جمله موارد مهمی است که در جهت ارتقای جایگاه این دفاتر می بایست صورت پذیرد. محقق شدن این هدف لازمه موارد زیر است: استقلال مالی و اداری ذفاتر نمایندگی، انتخاباتی شدن مجدد مسئولین دفاتر، افزایش اختیارات دفاتر در عین شفافیت عملکردهای فوق را ؛مانندایجاد فضای مناسب جهت تعاملات سازمان نظام مهندسی با سایر ارگانهای مرتبط ؛تقویت جایگاه زنان در تمام عرصه های ساختمان ؛استفاده موثر از پتانسیل مهندسان جوان عرصه ساختمان ؛افزایش کیفت خدمات مهندسی به ارباب رجوع با نظارت موثر؛ استفاده از دانش به روز و آموزشهای کارآمد برای اعضا ؛ شفاف سازی ساختار اداری بالاخص در سیستم ارجاع نظارت ؛از بین بردن مهرفروشی و دلالی که به بدترین صورت وجهه سازمان را خدشه دار نموده است ؛تسهیل در ارائه خدمات الکترونیک ؛ استفاده هرچه بیشتر از توانایی مهندسان نقشه بردار، ترافیک و شهرستانها ؛ گسترش فرآیند ؛شاوره در پیشبرد امور و پرهیز از مطلق گرایی ؛ ارتقای جایگاه سازمان نظام مهندسی محقق می شود فقط و فقط با حضور پرشور همه اعضای سازمان در انتخابات.
کارشناس ارشد معماری از دانشگاه تربیت مدرس و پژوهشگر دوره دکترای تخصصی معماری دانشکاه آزاد اسلامی درپایان با اشاره به قانون ماده ۱۸ نظام مهندسی گفت: شهرداریها، صاحبان حرف مهندسی ساختمان و مالکین در شهرهای واقع در حوزه شمول “مقررات ساختمانی کشور ساختمان” مکلفنداین مقررات را رعایت نمایند وعدم رعایت “مقررات ملی ساختمان” تخلف حرفهای محسوب میگردد و مستوجب تنبیه انضباطی است و هر گاه بر اثر آن جرمی واقعشود مسئول مربوط علاوه بر تنبیهات انضباطی حسب مورد از لحاظ کیفری مورد تعقیب قرار خواهد گرفت.