صاحب نظران تاسیسات پاسخ می دهند(9)

موسسه فنی شاهرخی

جناب آقای مهندس شاهرخی مدیرعامل موسسه فنی شاهرخی به پنج پرسش ما درباره تحریم ها پاسخ می دهد…

 

 

 

 

سخن آغازین … تحریم. واژه ای آشنا برای ایرانیان. سالهاست که ناجوانمردانه در تحریم بوده ایم. اگر فرض محال آن باشد که جنگ طلب بوده ایم، که نبوده ایم، تحریم دارو و شیرخشک به چه معناست؟ بانک جهانی سخاوتمندانه به ما وام می دهد تا شبکه زیر ساختی جمع آوری فاضلاب کشور را اصلاح کنیم. اما بیماران و کودکان ما، مسافران هواپیماهای ما و … اهمیتی ندارند. زیرا آب در جهان محدود و کم و حیاتی است. اما حتی یک ایرانی هم زیاد است!

 در این مورد زیاد شنیده ایم و خوانده ایم. اما تیم خبری تاسیسات نیوز در گیر و دار توافق  ژنو، پرونده ای را گشود که جای خالی آن به شدت احساس می شد. تاثیر تحریم ها- که عده ای به استقبال آن رفتند و عده ای به جنگ آن – در صنعت تاسیسات کشور ما بی اهمیت نبوده است.

صنعت تاسیسات ایران که از سویی وارد کننده انواع کمپرسور و پمپ و مانند این هاست و از سویی دیگر سازنده و صادر کننده انواع دیگ و چیلر و فن کویل، در این وانفسای تحریم و البته در کنار آن هدفمند سازی یارانه ها از کجا آورد و چگونه تولید کرد و کی فروخت؟ در این تحریم هدفمند و سهمگین، کالاهای وارداتی چگونه از مرزها گذشتند؟

به همین منظور پنج پرسش طرح شد و از تعدادی از مطرح ترین برندهای فعال در حوزه تاسیسات از تاثیر تحریم ها سوال شد. در طرح سوال ها، عدم علاقه دست اندرکاران تاسیسات نیوز از ورود به مباحث سیاسی و چالش های بی فایده، لحاظ شده است. از کلیه برندهایی که به ما پاسخ دادند و حتی پاسخ ندادند تشکر می کنیم و امیدواریم توانسته باشیم ذره ای از مظلومیت این صنعتگران تلاشگر و بی ادعا را منعکس کنیم.

پاسخ ها به تدریج منتشر می شود و در انتها نتیجه تحلیلی ما از این پاسخ ها ارایه خواهد شد.

1-     تاثير تحريم ها بر بازار تاسيسات ايران در داخل و خارج را چقدر موثر مي دانيد؟

2-      آ يا تحريم ها اثر مثبتي نيز داشته است؟

3-      آ يا لغو تحريم ها تا همين اندازه فعلي بر ارايه خدمات شما تاثير گذار است؟

4-      ا گر پاسخ به سوال 3 بله است اين تاثيرگذاري چگونه و ميزان آن چه قدر است؟

5-      پيش بيني شما از اوضاع بازار تاسيسات چيست؟

 

مهندس شاهرخی

جناب آقای مهندس شاهرخی مدیرعامل موسسه فنی شاهرخی به پنج پرسش ما درباره تحریم ها پاسخ می دهد…

 

 

الف)  به اعتقاد اين جانب تحريم ها تاثيرات مثبت و منفي بسياري بر صنعت تاسيسات ايران داشته است.

در بعد خارجي ، شركت هاي اروپايي و آمريكايي دچار لطمات شديدي شدند.چه آن كه در زمان غيبت اين شركت ها ، بازار تاسيسات ايران آماج هجوم شركت هاي آسيايي و به ويژه شركت هاي چيني و تركيه اي قرار گرفت.از اين رو جايگزيني استاندارد هاي اروپايي با استاندارد هاي آسيايي و تبديل محصولات اروپايي به محصولات عموما با كيفيت پايين تر آسيايي خود منجر به دو واكنش در بازار تاسيسات ايران شد.نخست ، ناخرسندي عموم شركت هاي ايراني از محصولاتي با كيفيت پايين و دوم ترغيب شركت هاي ايراني به ورود كالاي با كيفيت از مبادي مبهم و با ترفند هاي گوناگون.طبيعتا برخي از شركت هاي واسطه با در اختيار داشتن موقعيت هاي خاص ، از شرايط موجود سو استفاده نموده و هزينه تمام شده محصولات را در جهت افزايش نفع مالي خود ، بالاتر مي برند كه نتيجه آن چيزي جز نارضايتي عمومي نخواهد بود.

اما پديده ميمون در اين شرايط ، رويكرد عموم توليد كنندگان ايراني به توليد محصولات اروپايي ( هرچند در ابتدا با سعي و خطا و صرف هزينه هاي بالاتر) مي باشد.اين مهم ، صرف نظر از كيفيت محصولات ( كه در برخي موارد با نمونه هاي به روز جهان برابري مي كند.) موجب از بين رفتن ديوار بلند عدم خودباوري در صنعت تاسيسات ايران شده است.طبيعي است جهت نيل به اين مقصود ، توليد كنندگان ايراني ناگزير از ارتقا دانش فني و مهندسي خود بوده اند كه مي توان اين موضوع را در مثال نغز زير خلاصه نمود : حس نياز ، زمينه ابتكار و خودباوري است.

ب) همان گونه كه پيش تر ذكر نمودم ، يكي از ابعاد تحريم ها ايجاد حس نياز در توليد كنندگان ايراني و رويكرد اين بخش از صنعت كشور به بومي سازي محصولات وارداتي بوده است.اما نبايد اين نكته را از ياد برد كه با وجود شبكه ارتباطي بسيار وسيع و البته سريع در دنيا ، عملا جهان امروز به يك دهكده بزرگ تبديل شده است و صنعت تاسيسات كشور به ناچار بايد سهم خود از اين دهكده را به دست آورد.

 ج)پاسخ به اين پرسش نياز به جزئي نگري بيشتري دارد.رويكرد برخي از توليد كنندگان  اروپايي و آمريكايي ، ايجاد بازار هدف وسيع و مستمر در ايران است و طبيعتا نمي توانند در اين مدت كوتاه چنين رويكردي را دنبال نمايند.اما در حالت كلي ، و طبق مذاكرات بسيار سازنده اي كه با برخي شركت هاي اروپايي و آمريكايي در نمايشگاه BIG5 دوبي داشتم ، اين موضوع مسجل شد كه طرف هاي غربي ميل و رغبت بسياري براي ورود به بازار ايران از خود نشان مي دهند.از نظر واردات كالا ، اين زمان محدود مي تواند تا حدودي گره گشاي برخي از مشكلات صنعت ايران باشد اما براي انتقال دانش فني و تكنولوژي ، قطعا به زمان بيشتر و صد البته رفع تحريم هاي بيشتر نياز است.

 د)تا كنون ميزان اين تاثير اندك بوده است و طرف هاي غربي خود منتظر نتيجه مذاكرات دولت مردان ايران و غرب هستند.طبيعي است با توجه به بازار بسيار گسترده و تشنه صنعت تاسيسات ايران ، شركت هاي غربي ميل بسيار زيادي براي ورود به اين بازار را دارند و مذاكرات متعدد موسسه فني شاهرخي با طرف هاي غربي خود شاهدي بر اين مدعاست.

ه)آن چه در طي بيش از سي سال تجربه حضور در صنعت تاسيسات ايران و با برند شاهرخي آموخته ام اين است كه اصولا بازار تاسيسات ايران غير قابل پيش بيني است.اما تلاش و همت مدبرانه دولت مردان ايران در كنار تلاش صنعتگران ايراني مي تواند نتايج مطلوبي براي صنعت تاسيسات ايران به همراه داشته باشد.

 

 بنيانگذار دريچه سازي نوين در ايران

صنعت در ايران

ایران گرچه كشوري با تمدني ريشه دار و كهن مي باشد. اما صنعت و توليد صنعتي در آن عمر چنداني ندارد و اكثر صنايع در ايران بسيار جوان و نو پا هستند و با وجود اينكه از ساليان بسيار كهن ايرانيان با امر توليد و فر آوري مواد آشنايي داشته اند اما توليد مطابق تكنولوژي روز و فن آوري هاي پيشرفته بسيار جديد است و شايد به زحمت عمر آن به نيم قرن برسد و البته صنعت توليد و ساخت دريچه هاي تنظيم هوا نيز نه تنها از اين قاعده مستثني نيست بلكه شايد از جهاتي بسيار بسيار نو ظهور تر نيز باشد. از آن رو كه از زمان ورود اين صنعت به ايران توليد تقليدي و ابتدايي آن در كارگاههاي اوليه فلز كاري به شيوه اي بسيار ابتدايي آغاز گرديد و تا مدتهاي مديدي بدون كوچكترين تغيير و نوآوري ادامه يافت. عدم تنوع توليد و تغيير در شیوه توليد در طول قريب به 20 سال ساخت اين قبيل محصولات شاهد اين مدعاست .

 

 

 

انقلاب صنعتی

اما با طوفان تغييرات تكنولوژيكي و علمي در دنيا ، اين صنعت با سكون و ركود 20 ساله اش صدها سال از دنيا عقب مانده بود . آنچنان كه اين اختلاف و تضاد در مقايسه توليدات دهه 50 ايران و جهان كاملا مشهود است . آنچه مسلم است اين است كه اين روند براي مدت زيادي نمي توانست ادامه پيدا كند . اما هميشه در اين موارد خط شكناني بايد پيدا شوند كه مرزها را جابجا كنند و با تلاش و بلند نظري فاصله ها را از ميان بردارند .

 

 

 

دریچه ساز انقلابی

آقاي حميد رضا شاهرخي متولد سال 1339 شهرستان تهران است . وي اگر چه زاده خانواده اي متوسط است اما در زمره مديران توانمند و آينده نگري است كه توانسته است ظرف مدت كوتاهي تحولات شگرفي در صنعت تهويه مطبوع كشور بوجود آورد. نوشتار حاضر را مي توان نگاهي گذرا به تاريخ توليد علمی دريچه هاي هوا در ايران و فراز و نشيب هاي آن تا امروز دانست .

 

تاریخچه

از زماني كه وي متولد شد ، تا آن هنگام كه اولين كارگاه دريچه سازي را با حمايت اعضاء خانواده در زير زمين منزل پدري تاسيس نمود اين صنعت بدون كوچكترين تغيير و تحولي سالها بود كه به صورت سنتي به حيات خود ادامه مي داد. دريچه هاي توزيع هوا كه شايد از شناخته شده ترين اجزاء تاسيسات برودتي منازل می باشند ، اولين بار در ايران در حدود 60 سال پيش به صورت كپي برداري از نمونه هاي خارجي بدون در نظر گیری بحث فنی و علمی ساخته مي شدند. با تاسيس اين كارگاه كوچك ، آقاي شاهرخي نيز قدم بر راهي نهاد كه بعد ها خود پيشتاز آن شد. او با تلاش شبانه روزي خود شروع به ساخت اقلامي كرد كه اگر چه در نگاه اول بسيار ساده به نظر مي رسيدند اما با گذشت زمان دريافت كه نه تنها نمي توان به سادگي از كنار مسائل فني مربوط به كاركرد و بازده آنها گذشت بلكه نياز است تا با نگاهي دوباره و عميق تر حواشي توليد را مرور و فاصله بسيار زياد بوجود آمده بين مهندسين و طراحان تاسيسات با توليد كنندگان را از ميان برداشت . با اين رويكرد وي رابطه گسترده اي را با خبرگان تاسيسات كشور و مشاورين و طراحان برجسته آغاز نمود و شروع به باز آموزي علمي نمود كه سالها بود به صورت عملي با آن در ارتباط بود. در اين بين، از آنجا كه وي شيفته دانستن و عمل به دانسته هاست ، با ديدي آينده نگرانه ،‌اقدام به برقراري رابطه با مراكز علمي كشور و هم زمان 3 نفر از فارغ التحصيلان رشته مهندسي مكانيك نمود و همكاري رسمي شركت وي با اين 3 تن كارشناس اقدامي بود كه در جهت علمي سازي توليد و تحقيق و توسعه پيرامون محصولات توليدي خود صورت داد. در اين هنگام او با تلاش و كوشش فراوان از پر آوازه ترين توليد كنندگان اين صنف به شمار مي آمد. آنچنان كه در طي همين چند سال كوتاه از فعاليت ، نام شركت او جايگزين با سابقه ترين شركت هاي توليد ي اين صنف در فهرست مقادير پيمانكاران ساختماني و تاسیساتی در صنعت دريچه هاي توزيع هوا شده بود .

 

 

 

اولین حاصل تلاش

با پشتيباني بي دريغ او و تلاشهاي بي شائبه كارشناسان اين موسسه ‌، اولين فعاليت ها در زمينه تاليف اوليه كاتالوگ جامع بومي دريچه هاي تنظيم هوا آغاز گرديد تا يكي از اساسي ترين نياز هاي مهندسين كشور براي انتخاب و طراحي اين محصولات مرتفع گردد. سرانجام نتيجه اين تلاشها چاپ اولين كاتالوگ جامع دريچه هاي توزيع هوا و دمپر هاي كانالي در سال 1380بود كه به اقرار كارشناسان فن در آن زمان ،‌سالها از فاصله ايجاد شده ميان علم تهويه مطبوع ايران و جهان كاست و افق تازه اي از اين صنعت را پيش چشم كارشناسان پديدار ساخت .

 

اهميت اين اقدام از آنجا آشكار مي شود كه نه تنها تا آن زمان مرجعي قابل استناد و مطمئن براي انتخاب و طراحي اين اقلام وجود نداشت بلكه بسياري از محصولات تا آن زمان يا ناشناخته بودند و يا با مورد مصرف صحيح آنها آشنايي كامل وجود نداشت . لذا اين رويداد را مي توان نقطه عطفي در تاريخ اين صنعت و جهشي محسوس در اين خصوص دانست.

 

قدم دوم

به عنوان يكي از جديد ترين اقلام مصرفي در ساختمانها از مدتها پيش ساخت دمپر هاي ضد آتش در ايران آغاز شده بود كه با وجود حساسيت بالا و ايمني بسيار زياد مورد نياز براي اين اقلام هيچ گونه استاندارد و يا تضميني براي عملكرد آنها در داخل كشور وجود نداشت. در اين خصوص نيز آقاي شاهرخي با درايت ، اقدام به تست فيوز هاي كاركرد اين اقلام كه مهمترين قسمت ايمني در دمپر هاي ضد آتش مي باشند نمود. در اين هنگام او به اين نكته پي برد كه آلياژهايي كه توليد كنندگان به صورت سنتي براي ساخت فيوز ها مصرف مي كنند نه تنها جوابگوي كارايي مورد نظر از اين فيوز هاي حرارتي نيست بلكه بسيار خطر آفرين و غير قابل اعتماد نيز مي باشد. او با تماس با مراكز مختلف متالوژي در سطح كشور و بارها سعي و خطا توانست آلياژ مناسب براي اين فيوزها را به گونه اي بيابد كه مطابق با استاندارد هاي بين المللي در دماي مورد توقع 70 درجه سانتي گراد عمل كنند و پس از مدتها كوشش توانست گواهي تست اين فيوز ها را از اداره استاندارد ايران دريافت كند. اين ادعا كه اقدام مذبور يكي از اثر گذار ترين پيشرفتها در زمان خود بود ، ادعاي گزافي نيست چرا كه اكنون نيز پس از گذشت قريب به 15 سال از آن روز همچنان این شركت در اين امر بي رقيب است.

 

ادامه انقلاب

اما آنچه مشخص است يك ذهن پيشرو هيچگاه متوقف نمي شود . در اين زمان نيز وي به فكر بومي سازي استاندارد ها شاخصه هاي كيفيت و استاندارد بين المللي موجود براي دريچه هاي تنظيم هوا و دمپر هاي كانالي در داخل كشور افتاد . به سبب عدم وجود حساسيت هاي ايمني براي دريچه هاي تنظيم هوا تا آن روز ، موسسه ملي استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران هيچ عجله ای براي تدوين استانداردهاي ملي مورد نياز اين اقلام نداشت و پس از درخواست آقاي شاهرخي براي دريافت آرم استاندارد ، پاسخ اين موسسه جز عدم وجود نيروي انساني كافي براي تمركز روي اين موضوع چيز ديگري نبود . در اينجا نيز آقاي شاهرخي و تمامي كارشناسان وقت اين موسسه طي تلاشي 4 ساله به ياري كارشناسان اداره استاندارد شتافتند تا بتوانند ضمن استخراج متون بين المللي استاندارد هاي موضوع اين اقلام ، موفق به همگون سازي و ثبت استاندارد هاي مربوط به دريچه هاي تنظيم هوا و دمپر هاي كانالي در كشور شوند . ناگفته نماند كه پس از شروع اين جريان و با گذشت حدود 2 سال از شروع كار كميته مركزي با عضويت اعضاء موسسه ملي استاندارد و كارشناسان موسسه فني شاهرخي ، و با درخواست موسسه ملي استاندارد ايران، نمايندگان ساير توليد كنندگان صنف تهويه مطبوع نيز به اين جمع پيوستند.

ثمره تلاش

درختي كه امروز به ثمر نشسته است و استانداردهاي ملي ايران ضمن ثبت ، به صورت تشويقي اعطا و استفاده مي شوند حاصل تلاش پي گير و مصرانه ايشان بودادامه تلاش در حين تدوين اين استانداردها با كمك مراكز مهم دانشگاهي شركت وي اولين اتاق تست دريچه هاي هوا و دمپر هاي كانالي را در محل كارخانه خود واقع در شهرك صنعتي جاجرود افتتاح نمود و شروع به تست و آزمايش بسياري از اقلام توليدي خود نمود. و گواهي نامه تاييد از بسياري از شركت هاي مهم داخلي و خارجي نظير شركت اتم استروي اكسپورت (شركت پيمانكار نيروگاه اتمي بوشهر) را در يافت نمود تا هميشه در عرصه هاي گوناگون اين شركت پيشتاز بودن خود را حفظ نمايد.

 

تاسیس بزرگترین کارخانه

اما از آنجا كه فضاي توليدي كارخانه جاجرود جوابگوي رشد و توسعه روز افزون اين موسسه نبود،‌ جستجو ها براي يافتن فضاي توليدي بزرگتر جهت ساخت و تست آغاز گرديد و با يافتن فضاي مناسبي در حدود 3500 متر مربع وي بزرگترين كارخانه توليدي دريچه هاي تنظيم هوا را در ايران در شهرک صنعتی عباس آباد بوجود آورد.

حال افق هاي جديدي در خصوص ساخت و تست و صادرات پيش روي وي قرارگرفته بود كه هركدام راههايي نو و دست نخورده اي بودند كه سالها تلاش و كوشش را مي طلبيد. براي اولين بار در ايران وي توانست صادرات منظم و پيوسته توليدات خود را به كشورهاي مختلف منطقه آغاز نماييد و مشتريان ثابتي را در دور و نزديك براي خود كسب كند. از آنجا كه اصلي ترين و پر رونق ترين بازار منطقه ، بازار رو به رشد امارات متحده عربي بود ، با نظر به آينده و جميع شرايط صادرات ، شركت وي دومين شعبه خود را در كشور امارات با هدف بازاريابي و تسهيل صادرات با نام تجاري شاهرخي را راه اندازي نمود. اكنون كه اين شعبه جديد التاسيس يك سال از عمر خود را پشت سر گذاشته است توانسته در ميان بازار منطقه جاي خود را به خوبي باز كرده و موسسه فني شاهرخي را به شايستگي در ميان توليد كنندگان ساير كشور ها مطرح نمايد.

 

شرکت در نمایشگاهها

شركت منظم اين موسسه در نمايشگاههاي داخلي و خارجي و همين طور رويداد هاي مهم تجاري منطقه از قبيل نمايشگاه صنعت امارات متحده عربي BIG 5 SHOW نام اين شركت را در زمره توليد كنندگان معتبر تجهيزات تهويه مطبوع در منطقه قرارداده است.

 

این موسسه هر ساله با شرکت در نمایشگاههای ساختمان –گرمایش و سرمایش – نفت گاز پترو شیمی و سایر نمایشگاههای خارج از تهران بویژه در منطقه عسلویه حضور دا ئمی خود را در عرصه معتبر ترین تولید کنندگان به ثبوت رسانده است.

 

و اکنون نیز این موسسه مفتخر است تا به عنوان اولین و تنها دارنده “گواهینامه کاربرد نشان استاندارد اجباری ” ، کیفیتی برتر و خدماتی متمایز را به مشتریان خود ارائه نماید.

 

افقهای آینده

 

حال پس از فتح بازار داخلي و بازار هاي منطقه ، اكنون افق پيش روي او ، بازار هاي بين المللي و رقابت با توليد كنندگان انبوهي نظير توليدكنندگان اروپا و چين مي باشد تا قدم به قدم به آرزوي ديرينه خود كه صادرات به بزرگترين و معتبر ترين صادركنندگان روز دنيا نظير صادر كنندگان آمريكايي است برسد. او به روزي اميد وار است كه توليد را آنچنان علمي و با كيفيت ارتقاء دهد كه بتواند برترين توليد كننده اين اقلام در جهان باشد. آرزویي كه با توجه به سير رشد او چندان دور نيز به نظر نمي رسد.

 

شعار همیشگی مدیریت و هیئت مدیره و کارکنان موسسه فنی شاهرخی

تلاش ، استقامت و پایداری تا فتح قله آرزو ها

 پایان پیام/.

 

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;