دلایل مرگ با وسایل گرمایشی با وجود تهویه مناسب
او بیان کرد: مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن طوری است که همه افراد خانواده را تحت تاثیر قرار میدهد همچنین بسیار دلخراش است و افراد باید به آن توجه ویژه داشته باشند.
متخصص طب اورژانس تصریح کرد: مونوکسیدکربن کربن گازی بی رنگ، بیبو، بی مزه و بسیار سمی است و در اثر سوختن ناقص سوختهای کربنی مانند گاز، نفت، زغال سنگ، چوب و … تولید میشود.
عظیمی اظهار داشت: وقتی سوختهای کربنی به صورت ناقص بسوزند و اکسیژن نیز در آن محیط کم باشد بنابراین به جای تولید دی اکسید کربن، مونوکسیدکربن کربن حاصل میشود که به دلیل بی رنگ بودن و نداشتن بو به صورت کامل تشخیص داده نمیشود همچنین به راحتی در هوا پخش میشود.
متخصص طب اورژانس ادامه داد: وقتی مونوکسیدکربن در محیط تولید شود به دلیل میل زیاد چسبیدن این گاز خطرناک به هموگلوبین در بدن که مسئول حمل و نقل و رساندن اکسیژن از ریهها به سلولهای بدن است، این گاز از طریق ریهها استنشاق میشود و وارد خون انسان میشود.
او گفت: میل چسبیدن مونوکسیدکربن به هموگلوبین بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ برابر اکسیژن است و هنگام مسمومیت فرد با مونوکسیدکربن اکسیژن دیگر نمیتواند به هموگلوبین بچسبد و سلولهای بدن دچار کمبود اکسیژن و مرگ میشوند و خفگی اتفاق میافتد.
متخصص طب اورژانس بیان کرد: با توجه به شدت غلظت مونوکسیدکربن در محیط این گاز از ۱۰ تا ۲۰ دقیقه نیز میتواند خطرناک باشد همچنین از ۶ تا ۸ ساعت نیز ممکن است طول بکشد و به طور معمول بعد از یک ساعت تا ۲ ساعت علائم مسمومیت با این گاز شروع میشود، اما اگر غلظت آن زیاد باشد بعد از ۲۰ دقیقه نیز میتواند منجر به مرگ انسان شود.
عظیمی خاطرنشان کرد: علائم مسمومیت با مونوکسیدکربن کربن شامل سوزش چشم ها، احساس خواب آلودگی، بی حالی، تهوع، بدن درد و علائمی مانند علامت سرماخوردگی همچنین گزگز بدن، سرگیجه، تشنج و در نهایت بیهوشی و کما است که بعد نیز سبب مرگ میشود.
متخصص طب اورژانس افزود: مسمومیت با مونوکسیدکربن علائم خیلی واضح و به خصوصی ندارد و علامتهای آن شبیه سرماخوردگی است و ممکن است اشتباه تشخیص دهند که به همین دلیل فرد دچار این حادثه خطرناک میشود بنابراین افراد به این موارد توجه کنند، زیرا مرگ ناشی از این گاز مرگ خاموش نامیده میشود.
او بیان کرد: اگر یک خانواده دارای ۴ عضو باشد همه همزمان دچار این علائم نمیشوند بنابراین اگر اغلب افراد دچار این علائم شدند به احتراق ناقص وسایل گرمایشی شک کنند و سریع راههای ورود اکسیژن به خانه را باز کنند و از آن محیط خارج شوند.
متخصص طب اورژانس اظهار داشت: افراد دارای این علائم در محیط دارای اکسیژن و هوای آزاد قرار بگیرند و به مراکز درمانی مراجعه کنند یا به اورژانس اطلاع دهند.
او تصریح کرد: در خصوص نکات ایمنی نیز افراد از وسایل گرمایشی استاندارد استفاده کنند و هر سال مسیر دودکشها را کنترل کنند و کلاهک H شکل داشته باشند.
متخصص طب اورژانس گفت: شعله وسایل گرمایشی باید به رنگ آبی باشد و اگر نارنجی بود نشانه احتراق ناقص است همچنین نصب و تعمیر وسایل گرمایشی به وسیله افراد متخصص صورت گیرد که نکات ایمنی رعایت شود.
او اظهار داشت: استفاده از وسایلی مانند منقل در خانه و سوزاندن چوب در محیط بسته بسیار خطرناک است و مونوکسیدکربن تولید میکند همچنین شوفار، شومینه و آبگرمکنها نیز میتوانند این خط را ایجاد کنند.
عظیمی افزود: گاهی افراد مدت زمانی قبل از ورود به پارکینگ ماشین را روشن میکنند که محیط را گرم کند و محیط بسته است که سبب تولید مونوکسیدکربن میشود همچنین استفاده از وسایل خوراک پزی و گاز برای تولید گرما از مواردی است که باعث تولید این گاز خطرناک میشود.
متخصص طب اورژانس افزود: دودکش بخاری باید گرم باشد و سرد بودن آن به معنی خارج نشدن محصولات احتراق و برگشت مونوکسیدکربن است.
او گفت: مسئولان اداره گاز نیز همیشه تذکر میدهند که باید حتی در فصل سرد یک تهویه هوا به نسبت وسایل گرمایشی موجود در منزل وجود داشته باشد که از این طریق اکسیژن به داخل بیاید و اگر این راه تهویه نباشد سبب ناقص سوختن وسایل گرمایشی و ایجاد این اتفاقها میشود.
متخصص طب اورژانس بیان کرد: افراد تا زمان رفع عیب کامل وسایل گرمایشی بعد از مراجعه به بیمارستان و تنفس در هوای آزاد به منزل بازگشت نداشته باشند.