در باره سقف تیر و دال چه می دانید؟
سقف تیر و دال، برای صرفه جویی در مصرف بتن و فولاد و سبک کردن وزن سقف ساختمان با حفظ مقاومت، قسمتی از مقطع که در منطقه کششی قرار می گیرد حذف و فقط آن مقدار از سطح مقطع بتن که برای جا گذاری آرماتورهای کششی و عرضی لازم است باقی می ماند.
به گزارش پایگاه خبری تاسیسات نیوز، این کار به ویژه برای کاهش وزن مرده سقف و ساختمان دارای اهمیت خاصی است. فاصله محل های باقیمانده طوری طراحی می شود که مناطقی فشاری و کششی مقطع بتنی سقف به طور یکپارچه عمل کند و سقف حالت اولیه خود را از دست ندهد. این روش منجر به طرح دال های مجوف، دال با پشت بند (تیر و دال) لانه زنبوری و مانند آنها گردیده است.
مصرف بتن در این نوع سقف ها به حدود ۱/۳ مقدار اولیه و وزن سقف نیز تقریبا به همین میزان کاهش می یابد. از طرف دیگر به علت سبکتر شدن وزن سقف ها همانند وافل در مصرف میلگرد و هزینه های اجرای بقیه ی قسمت های باربر ساختمان صرفه جویی قابل ملاحظه ای می شود.
قبلا در مورد برخی از سقف های مورد استفاده در ساختمانسازی از قبیل؛ روفیکس، تیرچه بلوک، رابیتس و سقف دال بتنی موضوعاتی را ارائه کرده ایم، اما در اینجا قصد داریم تا سقف تیر و دال را به طور مختصر توضیحاتی را ارائه دهیم، پس با ما همراه باشید.
معرفی سقف دال با پشت بند (Solid Slab)
داشتن مسکن مطمئن اولین آرزوی بشر است که برای دستیابی به آن همواره در تلاش و نوآوری بوده و هست و در این راستا به تکنولوژی ساخت آسمان خراشها دست یافته که یکی از اجزاء مهم تشکیل دهنده انواع ساختمان سقف آن می باشد. نظر به اینکه سقفها سهم نسبتا زیادی از قیمت و استحکام ساختمان را به خود اختصاص می دهند، طراحان ساختمان سیستمهای متنوعی را به منظور هرچه اقتصادی تر و محکم تر کردن آنها ابداع و اجرا کرده اند که صرفه جویی در مصرف بتن و فولاد، کاهش یا حذف قالب بندی، بهبود روشهای ساخت و ارتقاء کیفیت اجرا، محورهای اساسی کوششهای انجام شده را تشکیل می دهد.
برای صرفه جویی در مصرف بتن و سبکتر کردن وزن با حفظ مقاومت، قسمتی از مقطع سقف که در منطقه کششی قرار می گیرد حذف و فقط آن مقدار از سطح مقطع بتن که برای کاهش وزن مرده سقف و ساختمان دارای اهمیت خاصی است. فاصله محلهای باقی مانده طوری طراحی می شود که مناطق فشاری و کششی مقطع بتنی بطور یکپارچه حمل کند و سقف حالت اولیه خود را از دست ندهد. این روش منجربه طرح دالهای مجوف، دال با پشت بند Solid Slab و لانه زنبوری و مانند آنها گردیده است. مصرف بتن در این نوع سقفها به حدود ۱/۳ مقدار اولیه و وزن نیز تقریبا به همین میزان کاهش می یابد و از طرف دیگر به علت سبکتر شدن وزن سقفها، در مصرف میلگرد و هزینه اجرای بقیه قسمتهای باربر ساختمان سرفه جویی قابل ملاحظه ای می شود.
در این نوشتار قصد داریم که سقف دال با پشت بند Solid Slab را بیشتر معرفی کرده و با دیگر سقفهای مرسوم جز به جزء مقایسه نماییم.
سقف Solid Slab چیست؟
Solid Slab تشکیل شده است از تیرکهای باربر و دال رابط یکپارچه بتنی با ضخامت کم که در دهانه های مختلف و فواصل و ارتفاع متنوع تبرکها بسته به کاربرد آن قابل طراحی و اجرا می باشد که علاوه بر رفع ضعفهای اساسی تیرچه بلوک و کرومیت و کامپوزیت و دیگر سقف های های مرسوم، سقفی است به مراتب سبکتر و مستحکم تر و اقتصادی تر و یا تنوع محاسباتی که ذیلاً توضیح داده میشود. سقف های Solid Slab به روشهای متنوعی اجرا میشود.
پس از ایجاد بستر در تراز مورد نظر که کاملا به وسیله تخته پوشیده میشود قالب-های باکس در کنار هم چیده می شود.
باکس های فلزی یا پلاستیکی بر روی تیر ریزی در کنار هم چیده می شود. و روشهای دیگر که معمولاً هزینه های بالای دارند.
آشنایی با روش اجرای سقف تیر و دال
در روش ابداعی که مورد بحث است با اندکی تغییرات در اسکلت بتنی و فلزی به ترتیب زیر:
۱- ایجاد بستر به وسیله (اسکافول) جکهای به هم پیوسته در تراز مورد نظر
۲- در اسکلت فلزی با استفاده از کشهای فلزی کشویی بدون استفاده از جک (در موارد خاص)
۳- کارگذاری تیرکها و کله گیرها
۴- کارگذاری قالب های فلزی
۵- نصب اسپیرها
۶- نصب میلگردهای کششی و فشارهای و عرضی (کلافها)
۷- نصب دیگر میلگردهای مورد نیاز
۸- نصب منافذ مخصوص تأسیسات برقی و مکانیکی.
۹-کنترل کیفیت آرماتور و بتن ریزی
۱۰- عمل آوری و کیورینگ بتن
۱۱- قالب برداری
۱۲- عبور لوله های تأسیساتی و برق
۱۳- نصب رابیتس به وسیله شلیک هیلتی
۱۴- نازک کاری.
منبع
اخبار ساختمان