جغرافیای تنش آبی در تابستان 95
به گزارش تاسیسات نیوز، تابستان امسال 35 میلیون نفر در 301 شهر کشور از جمله شهرهایی بزرگ شامل شیراز، اصفهان، بوشهر و کرمان در معرض تنش آبی قرار دارند، این را مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب کشور اعلام میکند. بر اساس گزارش حمیدرضا جانباز، سال گذشته از مجموع 1136 شهر تحت پوشش خدمات شرکت آب و فاضلاب، 547 شهر با جمعیت بیش از 50 میلیون نفر با شرایط تنش آبی مواجه بودند.
جانباز در مورد اقدامات شرکت آب و فاضلاب برای تامین آب شهرهایی که با تنش آبی روبهرو هستند، در جمع خبرنگاران گفت: برای آبرسانی به شیراز، خط دوم انتقال آب از سد «درودزن» در دست اجرا است و تونل خط انتقال را قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا اجرا میکند و تا پایان سال 1396 به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی ادامه داد: حفر چاههای متعدد و تکمیل رینگ آبرسانی شهر، برای عبور از شرایط تنش آبی در این شهر و همچنین دو سایت مسکن مهر شیراز در دستور کار قرار دارد.
مدیر عامل آبفای کشور با اشاره به شرایط شهر اصفهان و اینکه تامین آب مجتمع بزرگ فولاد مبارکه نیز با مشکل مواجه شده است، اضافه کرد: تنش آبی بیش از پنج میلیون نفر از ساکنان استانهای اصفهان و یزد را با مشکل مواجه خواهد کرد که به همین منظور، مدیریت فشار آب، حفر چاهها و تکمیل سامانههای هوشمند آب در دستور کار است.
وی همچنین به شرایط تنش آبی در شهر کرمان اشاره کرد که تامین آب آن از طریق آبهای زیرزمینی انجام میشود و گفت: طرح انتقال آب از سد «صفا» به کرمان در دست اجرا است و بخشی از لولههای مورد نیاز این طرح فاینانس (تامین مالی خارجی) شده و انتظار میرود تا پایان سال 1396 به بهرهبرداری برسد.
جانباز با اشاره به شهر بوشهر که پیش از این تامین آب آن از طریق خط انتقال سراسری «کوثر» و سامانه انتقال آب از جنوب فارس انجام میشد، افزود: 10 هزار مترمکعب آب شیرین کن در بوشهر وارد مدار بهرهبرداری شده و با رایزنیهای انجام شده با نیروگاه اتمی بوشهر، مقرر است ظرفیت 35 هزار مترمکعب آب شیرین کن در سایت مجتمع ساخته شود.
وی وضعیت آبی سایر کلانشهرها و شهرهای بزرگ کشور را نسبتا مناسب توصیف کرد و گفت: امسال و با وجود بارشهای نسبتا مناسب در تهران، پایتخت از شرایط تنش آبی خارج شده، اما در مشهد و با ساخت سد در بالادست سد «دوستی» توسط افغانها، بروز تنش آبی در سالهای آینده پیشبینی میشود.
این مقام مسوول همچنین وضعیت آبی شهر همدان را با وجود بارشهای مناسب و آبگیری سد «اکباتان»، خوب توصیف کرد که البته کمبود فشار یا قطعی احتمالی در برخی ایام تابستان در آن پیشبینی میشود.
مدیر عامل آبفای کشور در ادامه با اشاره به چهار برنامه در نظر گرفته شده در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی در این شرکت، افزود: در برنامه نخست، تامین آب شرب بیش از 2هزار روستا با جمعیت افزون بر 2 میلیون و 100 هزار نفر در روستاهای بالای 20 خانوار برنامه ریزی شده و از امروز (اول تیر ماه) به تدریج به بهرهبرداری خواهند رسید.
وی اظهار کرد: حدود 15 هزار میلیارد ریال از محل صندوق توسعه ملی و 5 هزار میلیارد ریال از محل تملک داراییهای سرمایهای برای اجرای این طرحها پیشبینی شده است.
جانباز، اجرای عملیات 23 طرح سرمایهگذاری با بخش خصوصی را برنامه دوم این شرکت برای تحقق شعار امسال برشمرد و گفت: این طرحها بیش از 17 هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری به دنبال خواهند داشت.
وی یادآور شد: یک مورد از این طرحها با تامین اعتبار سرمایهگذاران هندی و البته راهبری یک شرکت ایرانی انجام خواهد شد که اجرای طرح فاضلاب بهصورت بیع متقابل در استان سمنان است و سایر طرحهای تعریف شده، شامل نمکزدایی آب دریا، اجرای تاسیسات فاضلاب در شهرها، اجرای تصفیهخانههای انتقال آب و… خواهد بود.
این مقام مسوول، تکمیل 26 تصفیه خانه فاضلاب در سطح کشور (که سه مورد آنها در شهریار، مشهد و کرمانشاه آماده واگذاری است) و همچنین اصلاح الگوی مصرف آب را دیگر طرحهای این شرکت در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی عنوان کرد. جانباز ادامه داد: علاوه بر آن، 144 طرح آماده واگذاری به بخش خصوصی وجود دارد که عمده آنها در زمینههای خطوط انتقال، تصفیهخانههای آب و فاضلاب است که هم اینک در مرحله تدوین دستورالعمل چگونگی واگذاری و یافتن و ترغیب بخش خصوصی قرار دارد.
منبع: دنیای اقتصاد
انتهای خبر