رئیس گروه تخصصی عمران نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی در مورد عمر مفید ساختمان در ایران و سایر کشورها توضیحاتی داد.
به گزارش پایگاه خبری تاسیسات نیوز، جواد مروتی صبح امروز در نشست خبری همایش نگاهی نو به سازههای بتنی با رویکرد دوام و پایایی در محل سالن جلسات هیئت مدیره در سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی اظهار داشت: عمر مفید ساختمان ها در کشور ما بین ۲۰ تا ۳۰ سال بوده است، این در حالی است که یک ساختمان ۲۰ ساله در سایر کشورها جوان محسوب میشود و عمر مفید ساختمان ها۱۵۰ سال است.
وی خاطرنشان کرد: زمانی که عمر مفید ساختمان کم باشد بخشی از سرمایه ملی به هدر میرود، بتن در دنیا بعد از آب پرمصرفترین ماده است، براساس پروانههای صادره حدود ۶۷ درصد از ساختمانها بتنی هستند، این آمار در دنیا به ۷۰ درصد میرسد اما در خراسان رضوی ۶ درصد از ساختمانها بتنی است.
مروتی تصریح کرد: فلز خوردگی آرماتور ایجاد میکند و عمر ساختمان را کاهش میدهد، در بخشهایی از کشور که به دوام توجه شده تمام ساختمانها بتنی هستند، در حال حاضر در خراسان رضوی سطح کیفی همایش افزایش یافته و افراد مجرب در استان فعال هستند، ساختمانهای بتنی ۲۰ درصد ارزانتر از سایر ساختمانها هستند.
بیشتر بخوانید
وی بیان کرد: اصفهان قطب تولید فولاد بوده و ۹۰ درصد ساختمانها در استان اصفهان بتنی بوده است، مشهد قطب تولید سیمان است و به همین دلیل در استفاده از بتن کوتاهی میکنیم، با برگزاری دورههای آموزشی قصد فرهنگسازی در این زمینه داریم و نیروهای متخصصی وارد کار شدند.
رئیس گروه تخصصی عمران نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی افزود: تزریق سرمایه مزیت بتن بوده است، سرعت اجرا بستگی به امکانات دارد و مربوط به مصالح آن نیست، در مشهد پروژههایی مانند آلتون که بتنی هستند از ساختمانهای فلزی بسیار زودتر آماده شدند، یکی از مشکلات ما در مشهد، انجام ساختوسازها توسط مهندسان بدون تخصص بوده است.
نوری؛ کارشناس مسئول نگهداری تقاطعهای غیر همسطح شهرداری مشهد نیز اظهار داشت: آخرینپلهای احداث شده در مشهد میتوان به پل دوربرگردان نزدیک آزادی و پل نمایشگاه اشاره کرد، پل نمایشگاه با پیشبینی هزینه ۲۰۰ میلیارد تومانی در حال احداث است.
وی گفت: در حال حاضر تعمیر و نگهداری بتن هزینههای بالایی دارد، یک متر مکعب بتن ۲۰۰ هزار تومان هزینه دارد و ما برای هر متر مربع تعمیرات ۵۰۰ هزار تومان هزینه پرداخت میکنیم، همچنین ۱۵۱ کیلومتر مسیل در شهر وجود داشته که ۱۲۱ کیلومتر از آن بازسازی شده است.
نوری عنوان کرد: میلیاردها تومان برای نگهداری و تعمیرات آنها در نظر گرفته شده است، در مشهد هزار کیلومتر کانال روباز وجود داشته و کانالهای سرپوشیده به ۳۲۰ کیلومتر میرسد، همچنین ۵۵ میلیون متر مربع مساحت معابر شهری وجود داشته که هر متر مربع در حال حاضر به ۱۰۰ هزار تومان رسیده و ارزش معابر شهری به ۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان میرسد.
رئیس ادارهکل نگهداری و تعمیرات شهرداری مشهد نیز خاطرنشان کرد: مجموعه مذکور شامل سه کارشناس و رئیس اداره بوده است، در سال ۵۲ یکی از پلهای آمریکا ریزش میکند و پس از آن برای مطمئنسازی از سیستم آنها تشکلاتی شکل گرفت.
وی گفت: از سال ۹۲ تعمیرات پلها به صورت تخصصی انجام شده و واحد مشورت در استان فعال است، حدود ۸۰ دستگاه پل بتنی در مشهد وجود دارد، ۷۵۰ دستگاه پل در تهران و ۶۰ پل نیز در اصفهان احداث شده و اهمیت تعمیر و نگهداری پلها زیاد است، حدود سه سال مشغول به تعمیر و نگهداری پلها در استان بودیم اما در حال حاضر این سیستم به شهرداری پیوسته است.
خیاط تصریح کرد: اغلب سازهها در خیابانها بتنی، فلزی و یا مصالح سنگی هستند، مصالح به دو بخش طبیعی مانند شن، ماسه و سنگ و مصنوعی مانند ترکیب آنها هستند، اغلب سازههای سطحی بتنی هستند و شهرداری بخش عمدهای از سازههای شهری را با استفاده از بتن احداث میکند.
وی بیان کرد: ادارهکل نگهداری و تعمیرات در تمامی زمینههای تعمیرات ورود یافته و در حال حاضر به دنبال فعالیت در زمینه تعمیرات پیشبینانه و پیشگیرانه هستیم، مشهد در تعمیرات و نگهداری پلها پیشتاز بوده و ضرورت این امر سبب فعالیت در زمینه دوام بتن شده است، در صورت رعایت شرایط میتوان دوام بتن را افزایش داد.
رئیس ادارهکل نگهداری و تعمیرات شهرداری مشهد عنوان کرد: در ارتباط با تقاطع ۴۰۰ متری در حال احداث در مشهد حدود ۲۰۰ میلیارد در نظر گرفته شده است، درز انبساط، نئوپرنها و آبچکان یا ناودان در عمر ساختمانها مؤثر بوده است، به عنوان مثال در زمستان برای آب شدن برفها از آبنمک استفاده میکنیم و نمک تأثیرات مخربی را بر ساختمانها میگذارد که در صورت ساخت صحیح آبچکان مشکلی در این زمینه رخ نمیدهد.
وی بیان کرد: نگاه ویژهای به ساخت سازههای بتنی داریم، همایشی تخصصی در ارتباط با سازه پلها و موارد مرتبط با پلها در آینده نزدیک برگزار خواهیم کرد و از تمامی متخصصان دعوت به عمل میآید، به طور کلی در این زمینه اقدامات مهمی انجام میشود، دستگاه نظارت در صورت دارا بودن پیمانکار متخصص به مشکل برخورد نمیکند.
رئیس ادارهکل نگهدار و تعمیرات شهرداری مشهد گفت: مشاور مربوط به این زمینه در هر ۶ ماه اقدامات لازم را انجام داده و سایر مسئولان و متولیان مربوطه معاینات تخصصی در این زمینه انجام میپذیرد، سالیانه ۱۰ میلیارد تومان برای تعمیرات و نگهداری پلها در نظر گرفته میشود، پل جمهوری در گذشته با ۱۰ میلیارد تومان ساخته شد اما در حال حاضر قیمت ساخت پلها بسیار افزایش یافته است.
مصطفی رضوی؛ عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی نیز در این جلسه اظهار داشت: هر جا که از بحث آموزش غافل شدیم نتایج ناخوشایندی دریافت کردیم، به عنوان مثال میتوان به افزایش بیر ویه دانشگاهها به ویژه در زمینه مهندسی اشاره کرد.
وی ادامه داد: یازده درصد قبولیهای دانشجویان توانستند در این زمینهها فعالیت کنند، آموزش اثرات بلندمدت داشته و باید به آن توجه شود، در بحث نظام مهندسی این امر رعایت شده و تنها هیئت مدیره کاملاً تخصصی بوده است، در ابتدا مشکلات سازمان بررسی شده و درصدد رفع آنها هستیم.
رضوی عنوان کرد: فرایندهای سازمان از کاغذی به صورت الکتریکی تبدیل شده است، طی همایشی در گذشته در چهار گرایش اجباراً بحث ارتقاء در نظر گرفته شد اما ۲۰۰ نفر برای این همایش ثبت نام کردند اما در حال حاضر بدون هیچ تبلیغی در عرض یک هفته بالغ بر ۴۰۰ نفر ثبت نام کننده داشتیم، شهرداری نیز کنار ماست و ما از ظرفیتهای موجود استفاده میکنیم.
منبع
تسنیم