بوی ناخوش بازار تهویه
تاسیسات نیوز/به گفته کارشناسان صنعت ساختوساز فعالان ساختمانی در سال جاری با وجود تورم ساخت و تورم مسکن در باتلاق هزینهها فرو رفتند. چراکه باتوجه به اختلاف معکوس بین تغییرات هزینه تولید و تغییرات قیمت محصول، برآورد حاشیه سود حداقلی امکانپذیر نیست. در همین راستا مدیرعامل و رئیسهیاتمدیره گروه صنعتی بستانچی، با انتقاد از وجود تورم فزاینده و شرایط رکودی حاکم بر بخش ساختوساز کشور تاکید کرد مسوولان باید برای رفع ابرچالشهای اقتصادی کشور چارهاندیشی کنند تا امکان رفع چالشهای صنعت ساختمان نیز مهیا شود.
در سال جاری تورم مصالح و کالاهای ساختمانی را چگونه ارزیابی میکنید؟ در مقایسه با سالهای گذشته این تورم به چه میزان بوده و چقدر افزایش داشته است؟طی چند سال گذشته ما تقریبا به صورت مداوم تورمهای بالای ۵۰ درصد را در حوزه مصالح و کالاهای ساختمانی تجربه کردهایم. از طرف دیگر میدانیم که حجم پروانههای ساختوساز طی سالهای گذشته کاهش داشته است. هرچند در برخی از نقاط و شهرهای کشور موارد استثنا هم وجود داشته، اما به صورت کلی با کاهش صدور پروانههای ساختمانی مواجه بودهایم. این کاهش صدور طبیعتا در بخشهای مختلف زمان میبرد؛ تا اینکه منجر به رکود و کاهش تقاضا در صنعت بزرگ ساختمان میشود.تورم در بخش مصالح ساختمانی چه تاثیری بر بخش ساختوساز داشته است؟همانطور که قبلا هم تاکید کرده بودیم، صنعت ساختمان در اکثر کشورهای دنیا موتور محرکه اقتصاد آن کشور محسوب میشود. چون صنایع زیادی وابسته به صنعت ساختمان هستند و تحرک و حرکت صنعت ساختمان میتواند صنایع دیگر را نیز به حرکت دربیاورد. اما متاسفانه ما با دو مساله و موضوع مهم یعنی «تورم» و «تامین مالی» در بخش ساختوساز مواجه هستیم. به این معنا که در سالهای گذشته ما با افزایش شدید قیمت نهادههای تولیدی در بخش ساختمان مواجه بودیم و طبیعی است که افزایش قیمت نهادههای تولیدی منجر به کاهش ساختوساز میشود. چون قیمت تمامشده ساختمان را بالا میبرد و موجب میشود تا تقاضای موثر کاهش پیدا کند. در عین حال کاهش تقاضای موثر نیز باعث شده که ما در حوزه ساختمان، شاهد کاهش ساختوساز باشیم. طبیعتا این بخش و صنایع وابسته به بخش ساختمان که اتفاقا صنایع متنوعی هم هستند؛ در حال حاضر با رکود دست و پنجه نرم میکنند و در چنین شرایطی هیچ برنامه و پلنی دیده نمیشود که دولت برای برونرفت از این رکود در صنعت ساختمان داشته باشد و ارائه کند.
دولت سیزدهم وعده ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال را ارائه کرد که ما سال اول روی کار آمدن دولت کنونی را هم پشت سر گذاشتیم و بهطور قطع به این آمار یعنی ساخت یک میلیون مسکن حتی نزدیک هم نشدهایم؛ چه برسد به اینکه حتی بتوانیم به این آمار دست پیدا کنیم. اما درواقع دولت برای سالهای آینده هم هیچ برنامهای برای تحقق این وعده و ساخت و تولید مسکن ارائه نکرده است. از این رو ما در بخش ارائه پلن و برنامهریزی برای ساختوساز مسکن، با مشکل جدی، چه در بخش سیاستگذاری و چه در حوزه اجرایی روبهرو هستیم و کشور ما در حوزه صنعت ساختمان و البته سایر صنایع، شرایط و وضعیت مطلوب و مناسبی ندارد. به بیان بهتر در شرایط فعلی نفسهای صنعت ساختمان به شماره افتاده است.