بهای نفت خام ایران به زیر 100 دلار رسید
به گزارش تاسیسات نیوز، سبد نفتی اوپک از روز جمعه به زیر 100 دلار رسیده است، در حالی که طی 4 روز گذشته سبد نفتی اوپک برای اولین بار طی سال 2014 قیمت زیر 100 دلار را تجربه میکند. نفت برنت نیز دیروز به کمترین قیمت 14 ماهه خود رسیده است. بر این اساس دیروز در آخرین به روزرسانی سایت اوپک، این سازمان قیمت سبد نفتی خود را 42/99 دلار اعلام کرد. در این بین دیروز نفت برنت 71/101 دلار و نفت WTI آمریکا 68/96 دلار را تجربه کردند.
طی چند وقت اخیر، کاهش قیمت نفت در پی کاهش تقاضا در بازارهای آسیا و اروپا رخ داده است. این در حالی است که طرف عرضه رو به بهبود است. در این رابطه لیبی که طی چندین ماه با کاهش عرضه مواجه بود با شورشیان به توافق نسبی رسیده و تولید نفت خود را روزانه به بیش از 550 هزار بشکه رسانده است. از طرفی نیز با حمله هوایی آمریکا به سد موصل و جلوگیری از پیشروی گروه تروریستی داعش نگرانیها از عرضه نفت عراق نیز کاسته شده است. در این بین سیگنالهای مثبتی از آمریکا میرسد. براساس گزارش بلومبرگ، منابع غیررسمی از کاهش ذخایر آمریکا که نشان از افزایش تقاضا در این کشور دارد، خبر میدهند، اما سیگنالهای منفی از آمار بد اقتصادی اروپا و آسیا همچنان مانع از افزایش قابل توجه بهای نفت میشود.
کاهش بهای نفت و افت قیمت سبد نفتی اوپک به زیر 100 دلار در حالی رخ میدهد که میانگین قیمت نفت ایران بهطور معمول تا 2 دلار ارزانتر از سبد نفتی اوپک است. این درحالی است که در بودجه 93 کشور بهای هر بشکه نفت 100 دلار در نظر گرفته شده است که این خود گویای این نکته است که در صورت تداوم روند نزولی قیمت نفت دولت بیش از پیش با کسری بودجه مواجه خواهد شد. در این بین خبرگزاری رویترز نیز چندی پیش قیمت نفت را برای تامین بودجه کشورهای حوزه خلیج فارس بحرانی خواند و اعلام کرد هفت کشور عضو اوپک از جمله عراق، ايران و نيجريه، اکنون به قيمتي خيلي بيشتر از قيمت فعلي نفت نياز دارند تا دچار کسري بودجه نشوند. تحقيقات نشان ميدهد، قيمت نفت مورد نياز براي سر به سر شدن بودجه در سال 2013 براي الجزاير 119 دلار، آنگولا 94 دلار، اکوادور 122 دلار، ايران 136 دلار، عراق 116 دلار، کويت 59 دلار، ليبي 111دلار، نيجريه 124 دلار، قطر 58 دلار، عربستان سعودي 92 دلار، امارات 90 و ونزوئلا 117 دلار در هر بشکه بوده است.
اینکه رویترز بر چه اساسی این ارقام را برای کشورهای مختلف محاسبه کرده است چندان شفاف نیست، اما آنچه که به وضوح مشخص است قیمتهای کنونی به کسری بودجه دولت یازدهم دامن میزند. یکی از ایراداتی که بسیاری از کارشناسان اقتصادی در زمان بودجهبندی سال 93 به آن اصرار داشتند در نظر گرفتن نفت 100 دلاری در بودجه 93 بود. شاید در این مقطع زمانی افزایش صادرات نفت بتواند مانع از کسری بودجه دولت شود که آن خود نیز با اما و اگرهای بسیاری مواجه است. هر چند وزیر نفت وعده افزایش تولید و صادرات نفت بدون در نظر گرفتن تحریمها را داده است اما همه ناظران اقتصاد نفتی ایران بر این باورند که بدون کاستن تحریمها افزایش تولید و صادرات نفت کار بسیار دشواری است. کما اینکه در حال حاضر ایران برای دریافت پول همین مقدار نفتی که میفروشد با مشکلات زیادی روبهرو است.