بازار لوله و پروفيل و چالش هاي آن
طي ماه هاي اخير يکي از صنايعي که مشکلات متنوعي را در فرآيند واردات، توليد و تامين منابع مالي از سر گذرانده يا بعضا همچنان با آن دست و پنجه نرم مي کند، صنف توليدکنندگان لوله و پروفيل فولادي بوده است.
از جمله اين چالش ها مي توان به انباشت کالادر گمرک ، دريافت وثيقه هايي با ارقام بالابراي واردات و مشکلات پيش روي صادرات و در نهايت نوسان شديد قيمت مواد اوليه صنعت لوله و پروفيل اشاره کرد. در همين راستا طي روزهاي اخير و در جريان ارسال تازه ترين گزارش هاي تهيه شده از مشکلات و موانعي که در فرآيند فعاليت واحدهاي توليدکننده لوله و پروفيل رخ داده است، فعالان اين صنعت پيشنهادهاي خود را جهت بهبود اين کسب و کار به وزير صنعت، معدن و تجارت ارائه کرده اند.
محمدرضا جباري، رييس هيات مديره سنديكاي توليدكنندگان لوله و پروفيل فولادي در اين رابطه ابتدا به موضوع انباشت كالادر گمرك ها اشاره کرده و مي افزايد: بانك ها به گفته خودشان مشكلشان با بانك مركزي است ولي به هرحال باعث شده اسناد مربوط به ترخيص كالادر اختيار صاحبان كالاقرار نگيرد و اين نوعي بي تعهدي آشكار است كه به رغم مكاتبات فراوان و مصوبه ها و اعلان هاي انجام شده، هيچ گونه همكاري با دست اندرکاران اين بازار نمي شود. به گفته جباري تا پيش از مردادماه سال جاري ثبت سفارش ها بر اساس ارز مرجع صورت مي گرفت و بانك ها پول و تعهدات را طبق اين ارز دريافت كرده اند، اما با شروع نوسان هاي شديد نرخ ارز، سيستم بانکي براي ارائه اسناد لازم براي ترخيص كالا، مابه التفاوت نرخ ارز مرجع را از دارندگان اعتبار اسنادي طلب کرد كه به دليل نبود مواد اوليه، توليد كارخانه ها كاهش شديد يافته و آنها امكان پرداخت اين مابه التفاوت را ندارند.
رييس هيات مديره سنديكاي لوله و پروفيل فولادي مي افزايد: از سويي هزينه انبارداري گمرك بر واحدهاي خريدار كالاهاي انباشته، تحميل مي شود كه با گذشت زمان دچار آسيب مي شوند و بعد از مدتي كالاهاي مذكور متروكه و توسط گمرك حراج مي شوند و از طرفي وثايق واحدها در گرو بانك ها است كه اين امر باعث عدم امكان دريافت وام براي واحدها شده ضمن اينکه بانك ها توليدكنندگان را براي دريافت تاييديه هاي قيمت گذاري به سازمان حمايت از توليدكننده و براي دريافت سند عدم ترخيص به گمرك ارجاع مي دهند در حالي كه پيش از اين مرحله، چنين اقداماتي انجام نشده است.
رييس هيات مديره سنديكاي توليدكنندگان لوله و پروفيل فولادي در ادامه به موضوع افزايش پيش دريافت و ميان دريافت بابت LC هاي داخلي توسط بانك ها و دريافت وثيقه و سپرده 130درصدي اشاره کرده و مي گويد: بانك ها در چند ماه گذشته مبلغ پيش دريافت هاي خود را از 10 درصد به 30درصد پيش دريافت و ميان دريافت تبديل کرده اند و مقدار 130 درصد وثيقه و سپرده جهت بازكردن LC طلب مي كنند كه اين نيز مشكلي براي توليد شده است.
جباري در ادامه ياد آور شد: در هفته هاي گذشته بورس كالادر دو هفته متوالي اقدام به افزايش نرخ ورق فولادي كرده كه اين افزايش در مرحله اول 5درصد و در مرحله بعد 7 درصد بوده است. به نظر وي اين در حالي است كه بازار به دليل گراني كشش ندارد و توليدكنندگان در فراهم کردن وجه ريالي بابت خريد مواد اوليه در تنگنا قرار گرفته اند.
چالش هاي صادراتي
رييس هيات مديره سنديكاي لوله و پروفيل سازان نيز با اشاره به اينکه در حال حاضر نرخ صادرات محصولات توليدي لوله و پروفيل فولادي توسط واسطه ها كمتر از نرخ ورق خام وارداتي است خاطرنشان کرد: اين سنديكا با هماهنگي دفتر كمك هاي تجاري سازمان توسعه تجارت اقدام به اعلام نرخ پايه و ارزش صادراتي لوله و پروفيل کرده، ولي تاكنون گمرك نرخ پايه كالاهاي فوق را كه در سال 1389 تعيين شده تغيير نداده و توليدكنندگان به ناچار كالاهايشان را به واسطه ها فروخته و اين واسطه ها از طريق كارت هاي بازرگاني مختلف اقدام به صادرات مي نمايند و عملاسود ناشي از صادرات به توليدكننده نخواهد رسيد.