اراده کافی برای راهاندازی بازار آب وجود ندارد
مدیرعامل بورس انرژی ایران گفت: بحث راه اندازی بازار آب از جمله موضوعاتی است که از چند سال گذشته مورد بررسی و پیگیری قرار گرفته اما به نظر میرسد اراده کافی برای راهاندازی آن وجود ندارد.
به گزارش پایگاه خبر تاسیسات نیوز، «سید علی حسینی» روز یکشنبه به آخرین وضعیت راه اندازی بورس آب اشاره کرد و گفت: در این زمینه کمیتهای در بورس انرژی با حضور فعالان حاضر در این بازار، شرکتهای خصوصی فعال در زمینه انتقال و تصفیه آب، وزارت نیرو و معاونت آب و آبفای این وزارتخانه تشکیل شد که این کمیته نحوه راهاندازی بازار آب را مورد بحث قرار داد.
حسینی خاطرنشان کرد: براساس جمعبندی کمیته مذکور، مقرر شد در گام نخست، بازار آب برای مصارف صنعتی استفاده شود؛ به این صورت که برای مناطقی از کشور که آب مورد نیاز و کافی به آنها تخصیص پیدا نکرده، بازار رقابتی برای معاملات آب فراهم شود.
مدیر عامل بورس انرژی اظهار داشت: بعد از بررسیهای صورت گرفته در این کمیته، مشخص شد که سد «جگین» در هرمزگان از ظرفیتهای موجود برای انجام معاملات برخوردار است.
او گفت: این موضوع به وزارت نیرو و معاونت آب و آبفای این وزارتخانه ارجاع داده شد اما اقدام چندانی برای راه اندازی بورس آب صورت نگرفت.
حسینی از آمادگی بورس انرژی ایران برای راهاندازی بورس آب خبر داد و افزود: اکنون ساز و کار راهاندازی این بازار فراهم است و بسترهای موجود حاکی از پتانسیل بالا برای راه اندازی بازار آب منطقه ای است.
مدیر عامل بورس انرژی ایران خاطرنشان کرد: با توجه به متفاوت بودن قیمت آب در مناطق مختلف کشور، نمیتوان اقدام به راهاندازی بازار آب در کل کشور کرد زیرا نرخ آن در مناطقی مانند شمال ایران، سیستان و بلوچستان، اصفهان و شیراز یکسان نیست.
او افزود: در استان کرمان سه شرکت از صنایع بزرگ بر روی خطوط انتقال آب خلیج فارس سرمایهگذاری کردهاند که اگر آب مصرفی با مازاد بر مصرف همراه باشد، اهمیت قیمتگذاری آب مازاد بر مصرف قابل تامل خواهد بود. چراکه باید پیرامون اینکه آب استحصال شده به چه مصرفکنندهای و با چه قیمتی تخصیص داده شود، مبنای شفاف و منصفانهای از قیمتگذاری وجود داشته باشد که بر این اساس تشکیل بورس آب می تواند به این موضوع نیز کمک کند.
حسینی با بیان اینکه کمک به تامین مالی پروژههای انتقال و توسعه شبکه آبرسانی از دیگر کارکردهای بورس انرژی به شمار می رود، گفت: پروژه انتقال و آبرسانی، از طرحهای بزرگ و برخوردار از حجم بالای سرمایهگذاری است که برای تامین منابع آن میتوان از طریق بازار سرمایه،تامین مالی کرد.
مدیر عامل بورس انرژی ایران خاطرنشان کرد: دولت در بحث سرمایهگذاری با محدودیت قانونی مواجه است بنابر این تامین مالی از طریق بازار سرمایه برای پروژههای ملی در حوزه آب میتواند کمککننده در جهت توسعه کشور باشد.
وی ادامه داد: عرضه، کشف قیمت و معاملات آب از یک طرف و موضوع تامین مالی از طریق بازار سرمایه، موضوعهایی هستند که بورس انرژی برای همه آنها از راهکار و بستر آماده برخوردار است.
حسینی با بیان اینکه خانوارها در موضوع برق و آب با شرکتهای توزیع این دو کالا روبرو هستند، افزود: شرکتهای توزیع جزو بازیگران اصلی بورس محسوب میشوند و خانوارها نمیتوانند به صورت مستقیم در بورس خرید و فروش کنند.
مدیر عامل بورس انرژی ایران با تاکید بر ظرفیتهای موجود در پایتخت برای راهاندازی بورس آب گفت: شهرداریها با حجم زیادی از پسابهای خانگی و صنعتی مواجه هستند که از طریق کشاورزان حاشیه تهران مورد استفاده قرار میگیرد و حال آنکه برای این پسابها می توان از قیمتگذاری در بورس استفاده کرد. پسابهای خانگی و صنعتی که به مصارف کشاورزی میرسد میتواند از طریق بورس انرژی به صورت شفاف قیمتگذاری شود.
عرضه آب در بورس انرژی برای نخستین بار از سوی وزارت نیرو با اتکا بر تجربه عرضه برق در بورس انرژی مورد بحث قرار گرفت که عرضه آب سد چگین برای مصارف صنعتی نیز به عنوان طرح آزمایشی این پروژه مطرح شد.
منبع
ایرنا