اقتصاد ایران در سالی که گذشت/ آمارهای توخالی!
تاسیسات نیوز – صدیقه بهزادپور: آغاز پساکرونا در سال جاری روزن امیدی برای فعالان اقتصادی در حوزه های مختلف بود که همگان امیدوار بودند تیم اقتصادی ابراهیم رئیسی، کاندید ریاست جمهوری دولت سیزدهم چه تغییراتی را در این زمینه انجام خواهد داد؟
طبل توخالی ساخت یک میلیون واحد مسکونی
ساخت یک میلیون مسکن در سال یکی از وعده های مهم دولت رئیسی بود که توسط وزیر منتخب او «رستم قاسمی» در وزارت راه و شهرسازی داده شد و بسیار امکان پذیر و شدنی بود، اما قاسمی تا آخرین روزهایی که بر مسند این وزارتخانه بود نتوانست این قول را محقق کند و سرانجام نیز روی در خاک کشید اما بذرپاش وزیری که با رای اعتماد مجلس به این وزارتخانه راه یافت نیز تاکنون هیچ برنامه عملیاتی را در این خصوص ارائه نکرده است و بازار مسکن همچنان بلاتکلیف دراندیشه واگذاری مسکن مهر دوران احمدی نژاد است که هنوز به پایان نرسیده است.
البته پیش بینی تامین منابع مالی لازم در این خصوص نیز به دلیل همکاری نکردن بانک ها محقق نشد و در نتیجه بذر ساخت مسکن ملی در سایه بی توجهی و اهمال و بی برنامگی های مسئولان ذیربط به نهال تبدیل نشد و درحد همان وعده باقی ماند. فقدان تعامل و زیرساخت های موجود و گرانی های روزافزون مصالح ساختمانی و شرایط دشوار اقساط این طرح برای مردم اجرای طرح را تا کنون به تعویق انداخته است. به گفته کارشناسان؛ هزینه سرمایهگذاری برای تأمین برق یک میلیون واحد مسکونی در سال حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان برآورد میشود که این مبلغ بیش از ۵۰ درصد بودجه وزارت نیرو را شامل میشود و به دلیل بدهی سنگین این وزارتخانه به بخش خصوصی، نمیتوان چندان امیدی به جذب سرمایه در این بخش داشت. از دیگر موانع موجود در بخش ساخت مسکن ملی، وضعیت بحرانی منابع آبی است؛ تا جایی که بیش از ۳۰ شهر ایران در مرحله تنش آبی و کاهش بارندگی قرار دارند که توسعه شبکه آبرسانی به اطراف شهرها و اماکنی را که مسکن ملی ساخته میشود، بسیار سخت و طاقتفرسا کرده است (بارشهای سیلآسای هفتههای گذشته نیز که میشد با مدیریت بهموقع و مؤثر تبدیل به یک فرصت طلایی جهت ذخیرهسازی و احیای منابع زیرزمینی شود، با سوءمدیریت تبدیل به خرابی و ویرانیهای جبرانناپذیری شد). از دیگر موانع مهم در ساخت مسکن ملی، هزینههای سرسامآور ساخت آن است؛ ساختی که قیمتهای مختلفی برای آن ارائه میشود تا جایی که اختلافات شدیدی بین بخش خصوصی و دولت ایجاد کرده و این اختلاف قیمتها ناشی از سیاستگذاریهای غلط دولتمردان در بخش مواد اولیه و نیز واسطهگری بین بخش تولید مواد اولیه و سازندهها بوده است. حال با توجه به عدم تمایل طرف ایرانی درخصوص احیای برجام و ناامیدی به نتیجهبخشبودن مذاکرات نباید امید چندانی به جذب سرمایهگذار خارجی در این بخش داشت. درخصوص ساخت مسکن ملی که ابراهیم رئیسی قول آن را داده بود، باید نتیجهگیری کرد که وجود تیم اقتصادی و مشاورههای قبل از انتخاباتی که منجر به دادن وعدههای رؤیایی به جوانان شده بود، حکایت از ناکارآمدی تیم مشاوره، نامزد دیروز و رئیسجمهور فعلی ایران دارد.
بیشتر بخوانید