افزایش کارایی خطوط انتقال نفت و گاز با طرح دانشجوی ایرانی

یک دانشجوی دانشگاه صنعتی امیرکبیر دستگاهی را طراحی کرده است که با ایجاد پوشش های نانویی بر روی خطوط انتقال نفت وگاز، کارایی این خطوط را بالاتر می برد.

 

 

 

 

به گزارش تاسیسات نیوز  یک دانشجوی دانشگاه صنعتی امیرکبیر دستگاهی را طراحی کرده است که با ایجاد پوشش های نانویی بر روی خطوط انتقال نفت وگاز، کارایی این خطوط را بالاتر می برد.

 

  حمیدرضا آبدارباشی – دانشجوی رشته مهندسی متالورژی – این دستگاه را براساس یک روش شیمیایی – مکانیکی خاص ساخته است که می تواند بر روی قطعات مختلف، پوششی از مواد نانوکامپوزیتی لایه نشانی کند.

 

وی در گفت وگو با ایسنا، درباره دستگاه طراحی شده توضیح داد: دستگاه لایه نشانی پوشش های نانوکامپوزیتی براساس روش جدیدی کار می کند که در دنیا نیز بیش از 10 سال سابقه ندارد.

 

به گفته ی آبدارباشی، این دستگاه می تواند پوشش های قابل اطمینان تری نسبت به پوشش های فعلی خطوط انتقال نفت و گاز ایجاد کند؛ موضوعی که در چند سال اخیر از اولویت های پژوهشی وزارت نفت در حوزه خطوط لوله انتقال بوده است.

 

کاربرد در صنایع خودروسازی

 

طراح و سازنده ی این دستگاه معتقد است که می توان برای آن افزون بر صنایع نفت و گاز بازار دیگری در حوزه ساخت خودرو یافت.

 

آبدارباشی گفت: هم اکنون استفاده از پلیمر ها در قطعات مختلف خودروها رو به گسترش است و می توان از دستگاه لایه نشانی پوشش های نانوکامپوزیتی برای پوشش دهی به قطعات پلیمری که با سایر روش ها قابل پوشش دهی نیستند، استفاده کرد.

 

کاهش 70 درصدی مصرف انرژی

 

دستگاه ساخته شده توسط آبدارباشی پوشش متفاوتی نسبت به سایر روش های پوشش دهی ایجاد نمی کند، اما ویژگی هایی دارد که روش های دیگر لایه نشانی مانند الکترولس و الکتروپلیتینگ فاقد آن هستند.

 

به گفته ی این طراح جوان، دستگاه می تواند میزان مصرف برق و گاز را تا 70 درصد کاهش دهد که با توجه به افزایش قیمت حامل های انرژی برای صنایع مختلف بسیار حائز اهمیت است.

 

وی ادامه داد: این دستگاه نسبت به دو روش دیگر لایه نشانی، بازده بالاتری دارد و نکته ی مهم دیگر آن است که قابل حمل است و به حمام نمک نیز احتیاج ندارد که این موضوع باعث می شود تا برای تاسیسات در دورترین نقاط نیز قابل استفاده باشد.

 

نیاز به استفاده از ربات ها برای به کارگیری در خط تولید

 

آبدارباشی با اشاره به این که نمونه ی ساخته شده توسط او با راهنمایی دو تن از اساتید دانشکده مهندسی متالورژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، یک نمونه ی صنعتی است، خاطر نشان کرد: این نمونه می تواند در صنعت استفاده شود، اما برای به کار گرفتن آن در خط تولید قطعات به لوازم دیگری نیز نیاز است.

 

به گفته وی برای به کارگیری این نمونه در خط تولید لازم است تعدادی ربات و بازوهای مکانیکی نیز به آن افزوده شود تا بدون دخالت انسان و با برنامه ریزی قبلی قابل استفاده باشد.

 

شیوه کار دستگاه

 

طراح این دستگاه درباره کار آن توضیح داد: دستگاه از یک پیستوله با دو نازل برخوردار است که دو محلول اکسید کننده و احیا کننده را از دو مخزن جداگانه بر روی قطعه می پاشد، این دو محلول بر روی سطح با یکدیگر واکنش نشان می دهند و پوششی را بر روی قطعه ایجاد می کنند.

 

آبدارباشی با اشاره به این که نمونه صنعتی این دستگاه با حمایت مالی اداره کل انجمن های علمی و امور المپیاد های دانشگاه صنعتی امیرکبیر ساخته شده است، اظهار کرد: پنج میلیون تومان کمک این اداره تنها برای خرید وسائل عمده و ضروری این دستگاه کافی بود و ساخت نمونه کامل صنعتی آن به حداقل 15 میلیون تومان سرمایه احتیاج دارد که در مقایسه با هزینه های دو روش الکترولس و الکتروپلیتینگ مبلغ پایینی است.  

 

پایان پیام/.

 

 

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;