استانداردهای کابل کشی و سیم کشی
به گزارش تاسیسات نیوز، اصول و استانداردهای کابل کشی و سیم کشی ساختمان را در ذیل می خوانید:
– براي كابل ها در هر طبقه دريچه بازديد اجرا شود به اين دليل كه ردگيري و تعويض مدارها در آينده بدون اشكال انجام پذيرد كه اين امر در مقررات ملي مبحث 13 بند 4-1-4 ذكر شده است.
– كابل هايي كه محل عبور آنها قدرت و فشار ضعيف بر روي سيني مي باشد دقت شود كه بين آنها ديواره ي جدا كننده باشد كه اين امر در مقررات ملي 13-6-2-12 ذکر شده است.
– رايزر برق و رايزر مكانيك از هم تفكيك شده باشند.
– از داكت آسانسور براي برق استفاده نشود بر طبق مقررات ملي بند 15-2-3-3-5
– ارتفاع پريزها در آشپزخانه بررسي شود كه براي لباسشويي 70cm ، برای اجاق گاز 30cm و برای هود 180cm در نظر گرفته شده باشد (جايگذاري شده باشد). ارتفاع 30 سانتی متري پريز اجاق گاز جهت عدم مجاورت پريز با فر اجاق است.
– كليد و پريز به كار رفته در آشپزخانه در اطراف شير گاز حداقل 10cm از شير گاز بالاتر باشد.
– فاصله پريزها از هم حداكثر 3 متر باشد البته به جز در نظر گرفتن فضاي پنجره ها و درها كه اين امر در مقررات ملي 13-9-1-1-2 ذكر شده است.
– پريزها در يك اتاق از يك مدار تغذيه شوند كه اين در مقررات ملي 13-9-0-6 ذكر شده است و بدين وسيله خطرات استفاده افراد به اطلاع به هنگام قطع يك مدار كاهش مي يابد.
– سيم هاي افشان يا قلع اندود شده باشند يا در آنها از سر سيم استفاده شود. اين كار باعث مي شود كه رشته سيم ها به طور كامل زير پيچ قرار گيرند و از قطعي آنها جلوگيري شود كه اين امر در مقررات ملي 13-6-2-14 ذکر شده است.
– پيچيدن سيم ها به دور هم براي ايجاد اتصال الكتريكي و عايق بندي محل اتصال با نوار چسب الكتريكي طبق مقررات ملي 13-6-2-16 ممنوع مي باشد بررسي شود كه اين كار انجام نشده باشد.
– سيستم ارت در روشنايي، پريز و كولر طبق مقررات ملي 13-9-0-7 الزامي مي باشد.
– عمق كانال كابل فشار ضعيف در محوطه 70 سانتيمتر مي باشد.
– عرض كانال حفاري شده بايد 50 سانتي متر بوده و به ازاء دو رشته كابل اضافه 10 سانتي متر به عرض كانال اضافه شود.
– قبل از انجام كابل كشي نسبت به تسطيح كانال و پاكسازي نخاله ها اقدام شود.
– از پيچ و تاب و نوسان كابل در كانال جلوگيري شود.
– در صورتي كه دو كابل هم ولتاژ در داخل يك معبر برده شود حداقل فاصله بين آن ها 10 سانتي متر و در صورتي كه هم ولتاژ نباشد 30 سانتي متر مي باشد.
– در هنگام كابل كشي ابتدا 10 سانتي متر كف كانال ماسه بادي و بعد از خوابانيدن كابل 10 سانتي متر روي آن ماسه بادي و بعد در هر متر 10 عدد آجر و سپس روي آن نوار هشدار دهنده و در آخر كانال را از خاك سرند شده مازاد مسير پر مي كنيم.
– در عرض معابر كه در معرض عوامل زنگ زدگي و خوردگي و يا نياز به استحكام مكانيكي بالا مي باشيم از لوله فولادي گالوانيزه داغ استفاده گردد، در اين حالت درصد سطح مقطع اشغال شده براي يك رشته كابل بايد 55 % قطر لوله باشد.
ارتفاع نصب كليد و پريزها و … از كف تمام شده به قرار زير مي باشد:
1- ارتفاع نصب كليد 110 سانتي متر
2- ارتفاع نصب پريزها بطور عمومي حداقل 30 سانتي متر
3- ارتفاع نصب پريزهاي پاركينگ، آشپزخانه و سرويس هاي بهداشتي 110 سانتي متر
4- ارتفاع نصب آيفون 150 سانتي متر
5- ارتفاع نصب كليد كولر 140 سانتي متر
6- ارتفاع نصب چراغ هاي ديواري حداقل 220 سانتي متر
7- ارتفاع نصب تابلوهاي برق توكار يا روكار از محور افقي آن 160 سانتي متر
8- ارتفاع نصب جعبه تقسيم هاي توكار يا روكار 220 سانتي متر
هچنين نكات ذيل رعايت گردند:
1- كليه سيم ها از نوع افشان NYAF مي باشد.
2- مي بايست حتما سر سيم لحيم شود و يا از سيم مسي استفاده شود.
3- چراغ هاي فلورسنت مي بايست حتما مجهز به خازن 9 ميكرو فاراد باشد.
4- تأمين برق هود آشپزخانه (فن و روشنائي هود) از طريق انشعاب از پريز برق اجاق گاز خواهد بود كه پريز مربوطه در ارتفاع 70 سانتي متري و انشعاب جهت هود (H=30cm) در ارتفاع 170 سانتي متري از كف تمام شده خواهد بود.
5- پيمانكار موظف است كليه نقشه هاي برقي را با نقشه هاي تأسيسات و معماري مطابقت داده و كليه اجناس مصرفي را پيش از تهيه و نصب به تأييد كارفرما و دستگاه نظارت برساند.
6- ارتباط الكتريكي كليدهاي تبديل به طريقه استاندارد (فاز در كليد و ارتباط دو كنتاكت مشترك تبديل به هم و نول در سر پيچ) انجام مي گيرد.
انتهای خبر