واقعیت‌های رشد مصرف بنزین در ایران

به گزارش تاسیسات نیوز، هشدارها نسبت به رشد بی‌وقفه مصرف بنزین اواخر تیر سال جاری و با عبور میانگین مصرف روزانه بنزین از 83 میلیون لیتر در روز، آغاز شد.





به این ترتیب اگرچه پیش از این موضوع «ثابت بودن قیمت بنزین نسبت به نرخ تورم» بارها از سوی کارشناسان مطرح شده بود، اما با عبور میانگین مصرف بنزین از مرزهای جدید، این هشدارها بیش از هر زمان دیگری جدی به نظر رسیدند.




از آن زمان تا کنون بیش از یک ماه می‌گذرد و حالا میانگین مصرف روزانه 3/ 88 میلیون لیتر بنزین در شهریور ماه هشدارهای جدی‌تری به همراه دارد. ثابت بودن قیمت سوخت روی لیتری 1000 تومان از سال 94 به این سو با وجود رشد تورم عمومی در کشور، در حالی یکی از اصلی‌ترین دلایل رشد مصرف بنزین است که پیش از این مسوولان با ارتباط دادن آن به رشد تیراژ خودرو سعی در پاک کردن صورت مساله داشتند.





با این حال واقعیتی که آمارهای مربوط به رشد تقاضای بنزین عیان می‌کنند، این است که با عقب ماندن قیمت بنزین از نرخ تورم، تقاضا نیز برای آن بیشتر می‌شود؛ زیرا قیمت بنزین در مقایسه با تورم ارزان است. به این ترتیب چنانچه اقدامی برای اصلاح قیمت سوخت بر اساس نرخ تورم داخلی یا قیمت‌های‌ جهانی صورت نگیرد، ایران همچنان واردکننده بنزین باقی خواهد ماند تا در کنار تولیدات داخلی، فاصله رشد تقاضا برای بنزین را با واردات پر کند.





در حال حاضر تولید داخلی بنزین در ایران روزانه حدود 67 میلیون لیتر است. با در نظر گرفتن آخرین میانگین مصرف روزانه بنزین که عدد 3/ 88 میلیون لیتر را نشان می‌دهد، می‌توان نتیجه گرفت دولت معادل یک چهارم مصرف داخلی را به منظور تامین تقاضا، وارد می‌کند. این اتفاق به معنای هزینه کردن درآمدهای نفتی کشور برای واردات بنزین و ارزان سوزاندن آن با تکیه به یارانه‌های دولتی است.





از دیگر سو طبق اطلاعات موجود، ایران در میان تمام کشورهای دنیا رتبه هفتم در بنزین ارزان را دارا است، رتبه‌ای که نه تنها به افزایش مصرف سوخت در کشور دامن می‌زند بلکه باعث تداوم قاچاق سوخت به آنسوی مرزها نیز می‌شود زیرا ایران ارزان‌ترین بنزین را در منطقه دارد.





قیمت هر لیتر بنزین در ایران در حالی 36 سنت است که این نرخ در ترکیه 55/ 1 دلار در هر لیتر است. قیمت سوخت در افغانستان نیز بیش از ایران و در هر لیتر 64 سنت است که همچنان قاچاق را توجیه‌پذیر می‌کند. همچنین نرخ هر لیتر سوخت در پاکستان و عراق نیز به ترتیب 68 و 64 سنت است.




نبود تعطیلات دو روزه در کشور دیگر معضلی است که باعث اوج گرفتن مصرف بنزین در جریان تعطیلات مناسبتی می‌شود. به این ترتیب در شرایطی که افزایش تعطیلات آخر هفته به دو روز و کاهش تعطیلات مناسبتی پراکنده در طول سال می‌تواند منجر به توزیع منطقی تعطیلات شود، این اتفاق کاهش ترافیک‌‌های جاده‌ای و صرفه‌جویی در مصرف سوخت را از این ناحیه به همراه دارد.





ضمن اینکه با حذف ترافیک‌های سنگین جاده‌ای در تعطیلات مناسبتی، آلودگی هوا نیز به شکل چشمگیری کاهش پیدا خواهد کرد. مثال واضح برای عدم توازن در تعطیلات کشوری، تعطیلی اخیر است که رکورد تاریخی مصرف بنزین در پرتقاضاترین ماه سال را به همراه داشت.





به این ترتیب در شرایطی که مطابق رفتار فصلی مصرف‌کنندگان بنزین این انتظار وجود داشت که در آخرین ماه از تابستان امسال، مانند سال‌های گذشته مصرف بنزین در اوج قرار بگیرد، اما تعطیلی عید غدیر خم در روز شنبه (18 شهریور که عملا یک تعطیلی دو روزه را رقم زد)، باعث اوج گرفتن مسافرت‌های جاده‌ای و رسیدن مصرف بنزین به ۱۰۴ میلیون و ۷۰۰ هزار لیتر شد.





این اتفاق نشان می‌دهد چنانچه تعطیلات دو روزه در کشور وجود داشت، به احتمال قوی رفت‌وآمدها و سفرهای جاده‌ای نیز در سراسر سال روندی منطقی‌تر پیدا می‌کرد و در کنار کاهش ترافیک‌های جاده‌ای و سفرهای ناگهانی، منجر به کاهش آلودگی هوا و همچنین تقویت صنعت گردشگری داخلی نیز می‌شد.





به این ترتیب وجود مشکلاتی مانند ثابت بودن قیمت سوخت نسبت به نرخ تورم و همچنین کمتر بودن آن از قیمت‌های منطقه‌ای که به ترتیب باعث افزایش مصرف داخلی و رشد قاچاق سوخت می‌شود، باعث شده است مصرف بنزین در شهریور امسال (تا کنون) نسبت به دوره مشابه سال گذشته افزایش ۱۰ درصدی داشته باشد. در حالی‌که میانگین مصرف بنزین شهریور سال گذشته 6/ 80 میلیون لیتر در روز بوده، میانگین مصرف شهریور امسال تاکنون 3/ 88 میلیون لیتر در روز بوده است.

 

 

 

 

 

انتهای خبر

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;