ضرورت احیاء صنعت کاشی و سرامیک

صنعت کاشی و سرامیک در ایران جزو صنایع پرافتخار است که تولیدات آن به بازارهای جهانی راه یافته است. در شرایط سخت اقتصادی سال گذشته، تولیدکنندگان این صنعت بیش از ۶۷۰ میلیون دلار ارزآوری برای کشور داشته‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند.
تاسیسات نیوز: این هنر- صنعت با سابقه چند هزار ساله، از معدود صنایعی است که خود را نه تنها به روز کرده، بلکه با توان متعصبان و متخصصان فعال در این حوزه در حوزه طراحی و ساخت ماشین‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌آلات نیز حرف برای گفتن زیاد دارد. حاشیه سود بالا، فناوری روز، وجود منابع معدنی مورد نیاز کشور و حضور بخش خصوصی در عرصه سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری از جمله نقاط قوت صنعت کاشی است که این صنعت را به یک صنعت ارزآور بدل کرده است.

صادرات کاشی و سرامیک به بیش از ۵۲ کشور
در همین رابطه رئیس انجمن صنفی کاشی و سرامیک ایران با اشاره به تحولات بی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نظیر در توسعه صنعت کاشی و سرامیک کشور گفت: محصولات کاشی و سرامیک هم اکنون به ده‌ها کشور جهان صادر می‌شود و این صنعت در حوزه بازاریابی، صنعت، تولید و صادرات موفقیت‌های بی نظیری در سطح بین‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌المللی به دست آورده است.
مرتضی صفدری زاده، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی کاشی و سرامیک درباره وضعیت صادرات این صنعت نیز گفت: هم اکنون به بیش از ۵۲ کشور صادرات داریم که حدود ۶۷۰ تا ۶۸۰ میلیون دلار ارزآوری داریم.

کاشی و سرامیک ایران، بی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رقیب در خاورمیانه و غرب آسیا
این فعال صنفی همچین تاکید کرد: در حوزه صادرات ما در خاورمیانه و غرب آسیا رقیبی نداریم و با رقبای خود فاصله زیادی داریم. به نحوی که اکنون هم به لحاظ تولید و هم به لحاظ  میزان صادرات، طبق آمارهای بین‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌المللی در جایگاه پنجم جهان قرار داریم.
صفدری زاده، ادامه داد: ما در بخش تولید، انتقال تکنولوژی، نوآوری و شکوفایی و استفاده از دانش روز در صنعت یکی از کشورهای پیشتاز هستیم و این موفقیت درنتیجه تعامل ما با جامعه علمی و دانشگاهی است.

سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری پنج میلیارد دلار در صنعت
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی کاشی و سرامیک درخصوص آخرین وضعیت این صنعت گفت: میزان سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری در این صنعت پنج میلیارد دلار برآورد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود که با این سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری برای حدود ۴۵۰ هزار نفر به طور مستقیم و غیرمستقیم اشتغال ایجاد شده است.
وی همچنین میزان تولیدات سالانه در این صنعت را پنج میلیون متر مربع عنوان کرد و گفت: ظرفیت اسمی کارخانجات اکنون حدود ۷۲۰ میلیون مترمربع است و امیدواریم با برگزاری نمایشگاه اخیر، مشتریان داخلی و خارجی جدیدی  به بازار کاشی و سرامیک اضافه شوند.

ظرفیت خالی ۴۰ درصدی تولید
بنا بر این گزارش، صنعت پررنگ و لعاب کاشی و سرامیک اگرچه مایه فخر در وضعیت کنونی اقتصاد کشور است، اما دچار گرفتاری‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و نقاط ضعفی نیز است. به نحوی که گفته می شود این موفقیت در سایه مشکلاتی چون  قطعی برق، گاز و گازبها  میسر شده و نگرانی دیگر این است که  تقریبا عمده سهم صادرات تولیدات کاشی و سرامیک ما به عراق است.
این فعال حوزه صادرات کاشی و صنعت در این باره می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گوید: با توجه به ظرفیت بیش از ۴۰ درصدی معطل مانده میان ظرفیت اسمی و تولیدی در کشور، ما نیاز بیشتری به برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ریزی برای بازارهای هدف صادراتی داریم.

ضعف‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های صادرات کاشی و سرامیک
وی افزود: متاسفانه اگر بازار عراق را که تعامل بسیار خوبی داریم، کنار بگذاریم صادرات این صنعت دچار ضعف‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایی چون بازاریابی علمی، کم بودن عمق نفوذ در بازارهای هدف، ضعف برندسازی در بازارهای هدف و وجود رقبای حرفه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای مانند هند و چین در بازارهای خارجی است که باید برای آن تلاش بیشتر کرد.
صفدری زاده با تاکید بر اینکه مشاوره‌های تخصصی وزارت صمت با تشکل‌های صنفی می‌تواند مشکلات را رفع کند، گفت: گاهی با یک بخشنامه که بدون توجه به حیثیت ملی و تعهدات صادراتی صادر می‌شود، در صادرات محصولات اختلال جدی صورت می‌گیرد و این در حالی است که با مشاوره‌های تخصصی می‌توان از مشکلات دوری کرد.
رئیس انجمن صنفی کاشی و سرامیک ایران، اجتناب از موازی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کاری و دوری از دودستگی را یک ضرورت دانست و گفت: در هر فعالیتی باید منافع ملی و صنفی در نظر گرفته شود.

نگاهی به بازارهای جهانی کاشی و سرامیک
بر اساس آخرین آمار منتشر شده در سایت مارکتز اند مارکتز «markets and markets»  که در سوم مهر ماه ۱۴۰۲ به روز شده، اندازه بازار کاشی و سرامیک  در سال ۲۰۲۲ همان طور که در جدول شماره یک  قابل مشاهده است، ۲۲۷ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار بوده است و پیش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌بینی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود اندازه این بازار در سال ۲۰۲۷  با رشد ۷.۱ درصدی به ۳۲۰.۵ میلیارد دلار افزایش پیدا کند. نکته قابل توجه دیگر این است که در این پیش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌بینی افزایش سهم قابل توجه آسیا پاسیفیک در سال‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های پیش رو تقریبا سهم کم و ثابت خاورمیانه است.
پیش از این نیز اندازه بازار جهانی سرامیک در سال ۲۰۲۰ با مشکلات جدی کرونا  ۲۴۷.۴ میلیارد دلار ارزش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری شده بود و در آن سال نرخ رشد ترکیبی سالانه (CAGR) ۴.۴ درصد از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۸ پیش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌بینی شده بود.
از این رو، به نظر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رسد صنعت کاشی و سرامیک باید پیش از گذشته بر روی بازاریابی بین‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌المللی تمرکز کند و با توجه به ظرفیت موجود و انرژی نسبتا ارزان، فرصت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های جدیدی را برای نزدیک شدن تولید به ظرفیت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اسمی خلق کند.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;