دود شوفاژ!
به گزارش تاسیسات نیوز به نقل از دنیای اقتصاد، چرا سطح ديوار در بالاي شوفاژ ها سياه و دود آلود است؟
يادش به خير آن زماني كه بيشتر خانه ها با بخاري نفتي و يا چوبي گرم مي شد. هميشه در اطراف دود كش، سياهي دود بر ديوارها خودنمايي مي كرد. امروزه در بيشتر آپارتمانها از شوفاژ استفاده مي شود. در اين سيستم، گرما در بيرون از خانه توليد شده و توسط لوله ها به رادياتورهاي درون منزل منتقل میشود. بدين ترتيب حداقل، نيازي به دود كش نيست. اما ظاهرا هنوز آثار دود بر بالاي رادياتورها خود نمايي مي كند! چشم مي بيند و آدمي با اطلاعات ناقص خود احساس مي كند كه رادياتور شوفاژ نيز دود مي كند! اكنون پرسشي كه شخصا بارها شنيده ام اين است كه چگونه يك رادياتور دود مي كند؟!
دود شوفاژ!
علم چه مي گويد؟ مگر مي شود رادياتور دود كند؟ علم يك درس مهم دارد: اصول را بياموز و آنگاه ذهنت را نسبت به محكم بودن اصول مطمئن كن و دنبال علت بگرد! اينجا اصل اين است كه درون لوله ها و رادياتور چيزي جز آب گرم جريان ندارد. يعني رادياتور دود نمي كند! پس علت چيست؟
در زمستان زماني كه رادياتور گرم است، بادكنك سبكي را بالاي آن رها كنيد. بادكنك به سمت سقف مي رود و پس از يك چرخش از سمت مقابل به پايين مي آيد و به طرف رادياتور حركت مي كند (اگر پايين نيامد شما كمكش كنيد!). اين جريان هواي نامريي درون اتاق شماست. هواي اطراف رادياتور گرم شده و بالا مي رود و هواي سرد جاي آن را مي گيرد. درواقع هوا به آرامي به سمت رادياتور جارو شده و پس از برخورد به ديوار به سمت سقف مي رود. آثار اين جريان چيست؟ جارو شدن آلودگي هوا به سمت ديوار كه پس از مدتي آن را دود آلود نشان مي دهد! ميزان اين سياهي و زمان تشكيل شدن آن، خود معياري براي آلودگي هواي درون اتاق است. اين كثيفي براي شهرهاي آلوده اي همچون تهران چند برابر شهرستانهاست!
اين جريان هوا كه به خاطر بالا رفتن هواي گرم و سبك (محيط كم فشار) و جانشين شدن هواي سرد(ناحيه پر فشار) صورت مي گيرد براي طبيعت و ما حياتي است! بادهاي سطح زمين مانند بادهاي موسمي (فصلي)، قطبي و محلي اينگونه تشكيل مي شوند! آنها دماي هوا را در روي زمين متعادل كرده و ابرها را جابجا مي كنند. اختلاف در ظرفيت گرمايي دريا و خشكي، بادهاي موسمي و نسيم محلي ساحلها را توليد مي كند (چگونه؟). بادهاي قطبي نيز ناشي از اختلاف دماي قطب با استواست.
بادها همچنين منبعي از انرژي پاك را در اختيار ما مي گذارند.كشور دانمارك با توليد بيش از 20% برق مورد نيازخود، سردمدار توليد اين انرژي از نيروگاههاي بادي است (البته در كميت توليد، چين و آمريكا در صدر جهان هستند) . استفاده از باد براي توليد انرژي پاك در جهان و به ويژه كشورهاي پيشرفته در حال رشد است و جا دارد كه كشور ما نيز با توجه به مناطق باد خيز فراوان از اين قافله عقب نماند.
انتهای پیام