فراز و نشیب کنترل سیلاب جنوب
به گزارش تاسیسات نیوز، بعد از تعطیلات نوروز 95، زمستان گویی برگشت و با سرد شدن هوا در برخی از مناطق کشور برف و برخی بارندگی شکل گرفت که این بارندگی موجب سیلاب در خیلی از مناطق نیز شد که تیر اصلی پیکان روی وزارت نیرو نشست.
وزیر نیرو با تاکید بر اینکه ترکخوردگی بدنه سد دز صحت ندارد، عملکرد این وزارتخانه را در مهار سیلاب اخیر تشریح کرد. حمید چیتچیان با اشاره به اخطاریههای صادر شده از سوی سازمان هواشناسی درباره بارشها، گفت: این اخطاریهها بسیار به موقع و موثر بود و اگر این اخطاریهها نبود، آمادگیها کمتر میشد و به خاطر این اخطارها همه مسوولان و سازمانها و از جمله وزارت نیرو مهیای این مساله شدند و برای آن چارهجویی کردند.
چیتچیان در برنامه «تیتر امشب» شبکه خبر سیما افزود: در ۲۳ فروردین همزمان با اخطاریه سازمان هواشناسی، این اخطاریه برای مدیران ارسال و ابلاغ شد. وزیر نیرو در پاسخ به این پرسش که چرا سد دز را زودتر خالی نکردید؟
گفت: در این اخطاریهها اسمی از سدهای دز و کارون نیامده و در مناطقی که در اخطاریههای سازمان هواشناسی ذکر شده، حداقل ۵۰ سد داریم و عقل سالم قبول نمیکرد که آب همه سدها را تخلیه کنیم و از نظر کارشناسی هم نمیتوانستیم این کار را انجام دهیم.
وزیر نیرو ادامه داد: همیشه پیشبینیهای هواشناسی براساس احتمالات است و در این پیشبینیها مشخص نبود در کدام سد، سیلاب و به چه میزان اتفاق خواهد افتاد؟
وی با اشاره به اینکه کشور ما در منطقه خشک و نیمه خشک قرار گرفته است، گفت: حدود ۱5 سال خشکسالی تجربه کردیم و نباید براساس احتمالات، آب همه سدها را خالی کنیم.
چیتچیان افزود: اگر سیلاب در سد دز ۲ هزار متر مکعب بر ثانیه بود، نیاز به باز کردن دریچههای سد و سرریزها نبود. در ساعت صفر بامداد پنجشنبه میزان ورودی آب به سد دز حدود ۳۵۰۰ متر مکعب بر ثانیه بود و پیش از آن یعنی ۳ ساعت قبل از آن خیلی کمتر یعنی حدود ۱۲۰۰ متر مکعب در ثانیه بود.
وی ادامه داد: اما ساعت ۳ بامداد پنجشنبه میزان ورودی آب به سد دز به ۸ هزار متر مکعب در ثانیه رسید و این میزان در طول عمر این سد تجربه نشده بود. وی با اشاره به اینکه سیلاب بزرگی نیز در سد کرخه داشتیم، گفت: میزان ورود آب به این سد ۴۵۰۰ متر مکعب بر ثانیه بود اما چون این سد قبلا آب زیادی نداشت، توانست این میزان آب را بپذیرد و نیازی هم به تخلیه آب نبود.
مقداری از تصمیمات مدیران سدها بر اساس پیشبینیها و مقداری هم بر اساس رفتارهای گذشته سد است. چیتچیان در پاسخ به این پرسش که چرا قبل از باز کردن دریچههای سد برای جلوگیری از غافلگیری مردم، اطلاعرسانی نکردید؟ گفت: اطلاعرسانی بسیار موثر و خوبی انجام شد.
وی افزود: سهشنبه ستاد مدیریت بحران در استانداری خوزستان تشکیل شد و چهارشنبه مدارس تعطیل اعلام و هشدارهای لازم داده شد و نیروهای امدادگر از جمله هلال احمر، بسیج، سپاه، ارتش و نیروی انتظامی آمادگی کامل داشتند و بهصورت بسیار موثری اقدام به تخلیه اهالی روستاهای کنار رودخانه کردند.
وزیر نیرو ادامه داد: از پنجشنبه صبح هم مرتب اطلاعرسانی شد و به همین علت به رغم اینکه ۲۵ روستا در معرض آب گرفتگی قرار گرفت فقط یک نفر تلفات در کل استان خوزستان بود. سیل دزفول در تاریخ ۷۰ سال گذشته این شهر سابقه نداشت.
چیتچیان افزود: توجه اصلی به این بود که کمترین آسیب و کمترین تلفات را داشته باشیم. اکنون میزان ورودی آب رودخانه در اهواز حدود ۱۲۰۰ متر مکعب در ثانیه است که به هیچ وجه صدمهای به شهر اهواز و ساکنان آن نخواهد زد.
چیتچیان درباره شایعه ترک خوردن سد دز هم گفت: این شایعه صحت ندارد؛ زیرا سامانهها و تجهیزات اندازهگیری در سدها نصب شده و شاخصهای پایداری در آن مشخص است. وزیر نیرو در پاسخ به این پرسش که آیا با توجه به بارشهای اخیر از بحران آبی عبور کردهایم؟
گفت: براساس آمارها از اول مهر ۹۴ تا ۲۸ فروردین ۹۵ در کل کشور بهطور متوسط ۲۰۹میلیمتر بارش داشتیم و پارسال این رقم ۱۷۱ و متوسط ۴۷ سال گذشته ۲۰۶ میلیمتر بود.
وی افزود: بنابراین ۲۲ درصد نسبت به سال گذشته و یک درصد نسبت به متوسط سالهای گذشته افزایش بارش داشتیم و این نوید بسیار خوبی برای مردم کشورمان است که از شدت خشکسالی که در ۱۵ سال اخیر اکثر مناطق کشور دچار آن بودند، فاصله گرفتیم.
چیتچیان ادامه داد: در برخی از مناطق کشور از جمله در استانهای اصفهان، فارس، یزد و کرمان هنوز با کاهش بارندگیها مواجهیم. در استان اصفهان نسبت به دراز مدت ۳۰ درصد کاهش بارندگی داریم، در تهران ۴ درصد، در چهار محال وبختیاری ۱۲ درصد، در خراسان جنوبی ۲۹ درصد، در خراسان رضوی ۱۰ درصد، در سمنان ۲۰ درصد، در فارس ۱۸ درصد و کرمان ۳ درصد و در هرمزگان ۲۴ درصد نسبت به متوسط ۴۷ سال گذشته کاهش بارندگی داریم.
منبع: مهر
انتهای خبر