ثبت قنات قصبه به عنوان اولین اثر خراسان رضوی در یونسکو
به گزارش تاسیسات نیوز، آب همواره در طول تاریخ بشر عامل مهمی در شکل دادن به روش زندگی بشر، توسعه تکنولوژی، زبان و فرهنگ بوده و انسان را به ایجاد شاهکارهای فوقالعاده مهندسی سوق داده است که ساخت سد، حمامهای عمومی، چاهها و قنوات باقی مانده و لولهکشیهای سفالینی مصداقی از شاهکارهای ایجاد شده بر اثر آب در گذشته بوده است.
«کاریز، قنات یا کهریز» هم از جمله همین شاهکارهای انجامشده توسط گذشتگان است، به طوری که ایرانیها را مخترع قنات یا بهترین راه برای جمعآوری آبهای زیرزمینی میدانند.
قنات قصبه گناباد یکی از همین شاهکارهای مهندسی است که با بیش از ۲۵۰۰ سال قدمت به عنوان کهنترین و عمیقترین قنات جهان محسوب میشود، قناتی با معماری زیبا و دالانهای گنبدی و هلالی شکل که به عنوان شاهکار سازههای آبی جهان مطرح است.
کمیته ثبت میراث جهانی یونسکو در چهلمین اجلاس جهانی خود که تیرماه امسال در استانبول برگزار شد، با ثبت ۱۱ قنات ایرانی از جمله قنات قصبه گناباد در فهرست میراث جهانی یونسکو موافقت کرد و بدین ترتیب مجموع آثار ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ۲۰ اثر رسید.
به همین مناسبت، همزمان با سومین روز از دهه فجر به یمن ثبت جهانی قنات قصبه گناباد به عنوان اولین اثر استان خراسان رضوی در یونسکو، مراسم جشنی با حضور معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و مهمانانی از داخل و خارج کشور در گناباد برگزار میشود.
با توجه به اینکه مسئله کمبود آب همواره در دشتهای ایران وجود داشته و در سالهای اخیر به دلیل خشکسالی، بحرانیتر شده است، انتظار میرود تا برپایی این جشن در کنار شکرگزاری از نعمت الهی آب و قدردانی از تلاش نیاکان، تلنگری باشد برای سپاسگزاری بیشتر از خداوند متعال و استفاده بهینه از این نعمت ارزشمند و حیاتبخش که امام صادق(ع) آن را کلید قرب و مناجات با خدا معرفی کردهاند: «چون اراده طهارت و وضو نمودی چنان به سوی آب روان شو که گویی به سوی رحمت خدای تعالی میروی که خداوند تعالی آب و طهارت را کلید قرب و مناجات خویش و نشانی برای راهنمایی مردم به سوی خوان خویش مقرر فرموده است…، پس چون آب را گرامی داشته و آن را بهکارگیری، به زودی چشمههای فواید بسیاری برایت جوشیده خواهد شد.»
انتهای خبر