تغییر الگوی تامین مالی پروژههای عمرانی
به گزارش تاسیسات نیوز، وزیر راه و شهرسازی با تاکید براینکه امکان تامین مالی پروژههای بزرگ از سوی دولت دیگر امکانپذیر نخواهد بود گفت: قطعا وجود نوعی تغییر انگاره در کشور نیاز است، تغییری که بتواند علاوه بر پیشبرد کشور، سرمایهگذاری و تامین مالی پروژههای بزرگ مهندسی را نیز سبب شود.
به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، عباس آخوندی اظهار کرد: ما برای اجرای طرح جامع حمل و نقل با افق ۱۴۰۴ به اعتباری بالغ بر ۵۵۰ هزار میلیارد تومان نیاز داریم، مبلغی که برای ما از روز هم روشنتر است در بودجه کشور وجود خارجی نداشته و امکان تامینش از این طریق ممکن نخواهد بود.
او افزود: این درحالی است که در برنامه ششم که چندی پیش به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است بودجه تعیین شده برای طرحهای حمل و نقلی کشور برابر با ۱۹۰ هزار میلیارد تومان است.
آخوندی همچنین با اشاره به این نکته که پروژههای شروع شده در حوزه وزارت راه و شهرسازی درحال حاضر حدود ۱۷۰ هزار میلیارد تومان است گفت: با توجه به این مساله حجم اعتبارات ابلاغ شده ما در سال ۹۵، برابر با ۲۶ هزار میلیارد تومان بود که از این مقدار نیز تنها ۵درصد از بودجه تعیین شده برابر با ۱۳۰۰ میلیارد تومان به وزارتخانه تخصیص پیدا کرد.
عضو کابینه دولت تدبیر و امید در پاسخ به این شرایط اظهار کرد: درحقیقت ما چه تصوری از این وضعیت داریم؟ آیا قرار است در سال آتی معجزهای رخ دهد و پول بزرگی وارد سیستم دولت شود؟ آیا تصور میکنیم قرار است گاز و نفت به مقدار خیلی بیشتری فروش رفته و با وجود این مقدار از بدهیهای دولتی اتفاق خاص و ویژهای در این حوزه بیفتد؟ قطعا اگر حجم بدهیهای موجود را به این مشکلات اضافه کنید میبینید که شرایط بسیار سختتر از آنچه در تصور ما است خواهد بود.
آخوندی بدهیهای دولت به اقتصاد ایران را بیش از ۷۰۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: همه این ارقام نشان میدهد که باید اتفاق و تغییر انگارهای در این بخش رخ دهد، اساسا رویکرد ما به توسعه ایران باید تغییر یابد، هرچند من از این شرایط ناامید نبوده و بسیار هم امیدوار هستم و میخواهم بگویم باید حواسمان به این نکته باشد که دیگر امکان ادامه مسیر همچون گذشته در کشور وجود ندارد.
عضو کابینه دولت یازدهم اضافه کرد: قطعا وجود نوعی تغییر انگاره در کشور نیاز است، تغییری که بتواند علاوه بر پیشبرد کشور، سرمایهگذاری و تامین مالی پروژههای بزرگ مهندسی را نیز سبب شود.
آخوندی در این خصوص خاطرنشان کرد: به تصور من این تغییر انگاره چند جزء دارد که برخورداری از نگاه بازرگانی یکی از جزءهای اصلی آن به شمار میرود، این بهآن معنی است که اگر در پروژهای به مبلغ یک ریال هزینه میشود نرخ بهرهوری آن بیشتر از یک ریال باشد، این تصور که ما منبع بودجه داشته و میتوانیم همواره بدون نگرانی از آن هزینه کنیم دیگر به بنبست رسیده است.
او با اشاره به این نکته که ما در صورت برخورداری از یک رویکرد بازرگانی باید همه فرآیند این بخش را مورد بازنگری قرار دهیم گفت: ما در این بخش باید ببینیم که آیا مرحله تعریف پروژه از تعریف اقتصادی برخوردار است؟ آیا سرمایه هزینه شده در آن امکان بازگشت دارد؟ نحوه تعریف هزینهها و نحوه بازگشت سرمایهها در آن پروژه به چه صورت است؟ این مواردی است که باید در اجرای پروژههای ما مورد بازنگری قرار بگیرد.
وزیر راه و شهرسازی با تاکید براینکه هیچگاه بازگشت سرمایه در طرحهای زیربنایی کشور ما جایگاهی نداشته و دیدهنشده است گفت: به واقع وقتی در ایران جادهای ساخته میشود سرمایه هزینه شده در این جاده چگونه باید بازگشت پیدا کند؟ بدون شک این سوال در حوزههای دیگر مانند ساخت یک بندر، ترمینال فرودگاهی و… نیز به همین شکل است.
این مقام مسوول تاکید کرد: ما از این پس باید راجع به فرآیند بازگشت سرمایهگذاری در طرحهای زیربنایی کشور اندیشه کنیم، ما تا این لحظه همواره تصور کردیم که تمامی پروژههای اجرا شده جزو خدمات اجتماعی و عمومی در کشور بوده و بودجه آن باید از دولت تامین اعتبار میشد، تصوری که به هیچ وجه بازگشت سرمایه در آن موضوعیتی نخواهد داشت.
به گفته وی در بازگشت به رویکرد بازرگانی، مشاوری که قصد دارد طرحهای مهندسی ایران را مورد مطالعه قرار دهد باید علاوه بر ارزیابی اقتصادی به ارزیابی مالی و سرمایهگذاری نیز توجه داشته باشد، در این زمان امر مشاوره پیچیدهتر شده و مفهوم قیمت تمام شده در پروژه و میزان خام سرمایه به مسالهای بزرگ و جدی تبدیل میشود.
انتهای خبر