مسئولان عنوان می کنند افزایش تسهیلات قیمت مسکن را بالا می برد اما برخی کارشناسان تنها راه نجات بازار مسکن را افزایش سقف وام می دانند.
به گزارش پایگاه خبری تاسیسات نیوز، این روزها وضعیت بازار مسکن به گونهای است که بسیاری از متقاضیان خرید و همچنین فروشندگان چشم انتظار تغییری در بازار هستند به طوری که اغلب متقاضیان خرید مسکن همچنان به افزایش میزان تسهیلات خرید امیدوارند.
اسلامی، وزیر راه و شهرسازی چندین بار به صراحت اعلام کرده است که تسهیلات خرید مسکن افزایش نمییابد و ما به دنبال راهکارهای دیگری برای بهبود و رونق بازار مسکن هستیم. این در حالی است که چند ماه پیش اعلام شد متقاضیانی که قادر به پرداخت اقساط بیشتری هستند میتوانند تسهیلات خرید تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان هم دریافت کنند.
البته با توجه به افزایش چشم گیر قیمت مسکن در یک سال گذشته بسیاری از کارشناسان و نمایندگان بازار مسکن اعلام کردهاند که تنها راهکار بهبود وضعیت بازار مسکن در چنین شرایطی افزایش نرخ تسهیلات خرید مسکن است.
سقف تسهیلات مسکن پر شده است
رحیمی انارکی مدیر عامل بانک مسکن چندی پیش در همین رابطه با بیان اینکه شورای پول و اعتبار افزایش سقف تخصیص سهم شرکتهای حوزه مسکن را تصویب کرده است، گفت: این شورا ارقامی را با عنوان سقف تسهیلات اعلام کرد که شامل ۱۶۰ و ۲۵۰ میلیون تومان است.
او افزود: این تسهیلات به سازندگان داده میشود و قابل تقسیط و انتقال به خریدار است.
انارکی توضیح داد: برای افزایش سقف تسهیلات مسکن هیچ مصوبهای وجود نداشت و افزایش سقف تسهیلات کماکان به صورت پیشنهاد از طریق بانک مسکن به بانک مرکزی مانده است.
افراد با توان پرداخت اقساط بیشتر، تسهیلات بیشتری دریافت میکند
محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: پیش از این برای شهر تهران وامی که تعلق و قابل انتقال به خریدار و سازنده است حدود ۱۰۰ میلیون تومان ، در شهرهای بزرگ ۶۰ میلیون و در شهرهای کوچک ۴۰ میلیون تومان بود که در حال حاضر به ۱۶۰ میلیون تومان ، ۱۰۰ میلیون تومان و ۸۰ میلیون تومان افزایش یافته است.
وی افزود: به دنبال آنهستیم مصوبهای را از شورای پول واعتبار دریافت کنیم وافرادی که قادر به پرداخت اقساط بیشتری هستند بتوانند از بانک عامل تسهیلات بهتری دریافت کنند.
اسلامی توضیح داد: با بانک مرکزی در این رابطه صحبت شده و موافقت کردند البته باید ۲ گام دیگر پیگیری کنیم که بتوانیم این موضوع را به عنوان تبصره اضافه کنیم و مبلغ را افزایش دهیم.
وزیر راه وشهرسازی در رابطه با مدت بازپرداخت اقساط هم گفت: بستگی به دریافت کننده تسهیلات دارد که چه میزان میتواند تسهیلات پرداخت کند البته حداکثر اقساط ۱۵ ساله است.
تسهیلات خرید مسکن باید به سازندگان پرداخت شود
ایرج رهبر نائب رئیس انجمن انبوهسازان با بیان اینکه باید تسهیلات خرید مسکن به سازنده و تولید کننده مسکن پرداخت شود گفت: هم اکنون تسهیلات مستقیما به خریدار واحد مسکونی تعلق می گیرد و همین موضوع باعث میشود که متقاضیان نتوانند واحدهای مسکونی متناسب با سلیقه خود خریداری کنند.
رهبر ادامه داد: هم اکنون این تسهیلات جوابگوی شرایط کنونی بازار مسکن نیست و اقشار ضیف جامعه بعید است که بتوانند واحد مسکونی حتی در متراژهای کوچک هم خریداری کنند.
او تاکید کرد: تنها راه بهبود وضعیت کنونی بازار مسکن آن است که تسهیلات به سازنده پرداخت شود و در صورتی که دولت زمینهای ارزان قیمت خود را به انبوه سازان واگذار کند میتوان به بهبود بازار مسکن امیدوار شد.
رهبر تاکید کرد: سازندگان با تسهیلات و همچنین با زمینهای رایگان میتوانند واحدهای مسکونی با قیمت تمام شده پایین به متقاضیان واگذار کنند.
تسهیلات مسکن تنها جوابگوی ۱۵ تا ۱۶ متر خانه است
در همین رابطه حسام عقبایی نایب رئیس اول اتحادیه املاک استان تهران با بیان اینکه واگذاری تسهیلات به سازنده و تولید کننده مسکن میتواند به بازار مسکن کمک کند گفت: هم اکنون شرایط در این بازار به گونهای نیست که انبوه سازان و تولید کنندگان واحدهای صنعتی ساز تولید کنند و بیشترین واحدهای مسکونی به شیوه سنتی است بنابراین در این شرایط باید تسهیلات به خریداران واگذار شود.
او ادامه داد: متوسط قیمت مسکن در تهران به مرز ۱۰ میلیون تومان رسیده و این در حالی است که تسهیلات خرید مسکن ۱۶۰ میلیون تومان است بنابراین با این میزان تسهیلات در تهران تنها میتوان ۱۶ متر خانه خریداری کرد.
نایب رئیس اول اتحادیه املاک استان تهران اظهار کرد: هم اکنون تسهیلات ۱۶۰ میلیون تومانی تنها ۱۶ درصد از قیمت مسکن را تامین میکند و این درحالی است که در بسیاری از کشورها بیش از ۸۰ درصد از قیمت مسکن را از طریق تسهیلات پرداخت میکنند.
عقبایی گفت: تسهیلات مسکن باید در ایران به گونهای باشد که مدت بازپرداخت آن به بیش از نیم قرن برسد، اما هم اکنون مدت آن در ایران کمتر از ۱۵ سال است.
او اظهار کرد: متاسفانه سود تسهیلات پرداختی خرید مسکن در ایران بسیار بالا است به همین دلیل میزان استقبال از آن کاهش یافته است.
نایب رئیس اول اتحادیه املاک استان تهران با اشاره به اینکه مسکن جزء کالاهای مصرفی است و نباید به عنوان کالای سرمایهای و لوکس به آن نگاه کرد، گفت: سود تسهیلات مسکن نباید از یک رقم تجاوز کند، ولی متاسفانه در ایران سود تسهیلات بین ۱۸ تا ۲۰ درصد رسیده است.
عقبایی توضیح داد: سیاستهای پولی و بانکی سودجویانه شده است بنابراین باید اصلاح این سیاستها در دستور کار قرار گیرد تا شاید به بهبود وضعیت بازار مسکن در کشور امیدوار شویم.
نایب رئیس اول اتحادیه املاک استان تهران درباره پرداخت تسهیلات به مستجران هم گفت: سود این تسهیلات باید ۵ درصد و مدت بازپرداخت آن هم باید طولانی باشد، زیرا که مستاجران نمیتوانند سودی با نرخهای ۲۰ درصدی و مدت بازپرداختهای کوتاه پرداخت کنند.
او اظهار کرد: تنها راهکار بهبود وضعیت بازار اجاره در تهران راه اندازی واحدهای مسکن استیجاری است
بر اساس این گزارش شیوه پرداخت تسهیلات مسکن به گونهای است که بسیاری از خریداران نمیتوانند تنها با تکیه بر این تسهیلات واحد مسکونی خود را خریداری کنند.دولت تا به امروز نتوانسته است که این سیاستهای پولی و بانکی به ویژه در حوزه مسکن را اصلاح کند در بسیاری از کشورهای خارجی سیاستهای تسهیلات به گونهای است که متقاضیان خرید مسکن به راحتی میتوانند با پرداخت تنها ۲۰ درصد از قیمت مسکن واحد مسکونی دلخواه خود را خریداری کنند، ولی در ایران شرایط به گونهای شده است که با این میزان تسهیلات متقاضیان تنها می توانند ۱۰ متر وا حد مسکونی خریداری کنند.
دولت تا به امروز راهکارها و سیاستهای بسیاری را ارائه داده، اما هیچکدام از این سیاستها به مرحله اجرایی نرسیده است از سوی دیگر بانک مسکن به عنوان تنها بانک تخصصی مسکن دیگر قادر به افزایش نرخ تسهیلات نیست، زیرا این بانک هم اکنون ۹۰ درصد از سهم تسهیلات مسکن را بر عهده گرفته و دولت و یا بانک مرکزی باید راهکار و بانکهای دیگری را هم برای این تسهیلات به پای کار بیاورد.