چشم‌انداز خدمات فنی و مهندسی

تاسیسات نیوز -علیرضا میربلوک /پژوهشگر بخش صنایع پلیمر و پتروشیمی:  محصولات پلیمری نه تنها به عنوان یک بازار گسترده و اشتغال‌ز‌‌ا در کشور شناخته می‌شود، بلکه از نظر تولیدی و محصولات خروجی آن همیشه قابلیت جذب خدمات فنی و مهندسی نوآورانه را داشته است. در سال جدید می‌توان پیش‌بینی کرد به شرطی که وارد یک دوره رکودی نشویم و قدرت خرید وجود داشته باشد، همچنان بازار برای این محصولات در رونق خواهد بود. به عبارتی باید گفت همواره تورم برای فروش تولیدات محصولات پلیمری عاملی مثبت بوده همان‌طور که این موضوع را در چند سال گذشته به خوبی مشاهده کرده‌ایم، البته به شرطی که پول و نقدینگی در اقتصاد وجود داشته باشد.
ولی اگر اقتصاد دچار نوعی تورم رکودی شود نمی‌تواند کارساز باشد و برای بازار دردسر خواهد داشت. به‌طور کل اگر تورم باشد استقبال برای خرید هم وجود دارد، ولی باید پول خرید در جیب مردم هم وجود داشته باشد. بازار خدمات فنی و مهندسی این بخش هم در دو وضعیت عملکرد مطلوبی از خود نشان می‌دهد؛ یا بازار در رونق بالایی قرار داشته باشد، یا برعکس اساسا اوضاع اقتصاد خیلی خوب نباشد و مردم به دنبال مسیرهای جدید بگردند.(منظور از مسیرهای جدید همان فعالیت‌های نوآورانه است. در واقع سختی انسان را آبدیده می‌کند. در صورت محدودیت ناگزیر باید مسیرهای جدید باز کنند. بنابراین شرکت‌ها مطلع می‌شوند مسیرهای جدیدی وجود دارد که باید از دانش خود برای باز کردن آنها استفاده کنند. لازم است در این مسیر از شرکت‌های خدمات‌رسان در بومی‌سازی کمک بگیرند.)  در هر دو صورت می‌گویم امسال برای بخش خدمات فنی مهندسی محصولات پلیمری سال خوبی خواهد بود. اما برداشت کلی این است که حداقل طی دو تا سه ماه آینده وضعیت رکودی در پیش خواهد بود؛ به این دلیل که تا زمانی که کشور وضعیت عادی پیدا بکند بسیاری خریدشان را به تعویق می‌اندازند، اما احتمالا پس از آن اوضاع بهبود خواهد یافت. در مورد خدمات فنی مهندسی هم باید متذکر شوم خیلی متاثر از اول سال، آخر سال و وسط سال نیست، در طول سال معمولا یکسری فعالیت‌ها انجام می‌شود که بیش از هر چیزی متاثر از شرایط رکودی و رونقی است.
با اینکه در داخل این امکان وجود دارد که روی هر فناوری سرمایه‌گذاری کرد و برای ساخت آن از نیروها و دانش بومی استفاده کرد، اما لازم است متذکر شوم در شرایطی که لایسنس‌های خارجی پیش‌تر وجود دارند بهتر است در فاز اول بهترین‌ها را وارد کرد و سپس در فاز بعد از امکانات خود برای بازسازی آنها استفاده کنیم. در واقع اگر قرار باشد همه محصولات را خود بسازیم بسیار هزینه‌بر خواهد بود، چراکه کشورهای صاحب دانش فنی برای رسیدن به این فناوری‌ها زمان زیادی را صرف کرده‌اند و لازم نیست ما مجددا این مسیر طولانی را طی کنیم.  به‌طور کل اگر بخواهم در رابطه به اینکه تحریم‌ها به نفع یا به ضرر صنف خدمات فنی و مهندسی بوده باید بگویم فرقی نکرده در هر صورت خود را با آن سازگار کردیم. ولی در کل کسی از تحریم هم خیری نمی‌بیند مثلا در حاشیه نمایشگاه چاینا پلاس به ما اجازه بازدید از برخی شرکت‌ها و پلتفرم‌ها به دلیل اینکه ریشه آمریکایی و اروپایی دارند، داده نمی‌شود. نرخ ارز بالا یا افت ارزش پول ملی می‌تواند برای صادرات محصولات داخلی کمک‌کننده باشد. اما این مولفه در داخل برای فعالیت‌های خدماتی تاثیر منفی خواهد داشت. چراکه بالاخره ما مجبور می‌شویم به دستمزد که عمده‌ترین هزینه یک شرکت خدمات مهندسی است، اضافه کنیم و این امر هزینه تمام شده را بالا می‌برد. بنابراین در چنین مواقعی فعالیت برون‌مرزی سودآور خواهد بود، اما در غیر این صورت جالب نیست خصوصا اگر مجبور باشیم واردات دانش فنی داشته باشیم. بنابراین معکوس صادرات خدمات مهندسی برای واردات مترتب است.
خدمات فنی و مهندسیصادرات خدمات فنی مهندسیصنایع پلیمریپتروشیمی و نفتپروانه مهندسی
Comments (0)
Add Comment